Коментари

Ћеранић: Косово се тиче и Срба у Српској, Црној Гори и дијаспори – свих Срба

ШТО ВИШЕ РАДИ КАДРОВСКА МЕТЛА „ОСМОРКЕ“ – ТО ВИШЕ У БиХ ПОДИЖЕ ПРАШИНЕ ИЗЕТБЕГОВИЋЕВА СДА
  • Млађани ефендија Амир Махић, коме је посао да тумачи ријеч Божији, на Савиндан је у Козарцу о Србима и њиховој вјери проговорио говором мржње. Учинио је то на нечији наговор. Његов иступ има обиљежје кривичног дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости. Али, коме „дизање тензија“ иде у прилог? Сваком ко жели да политички разбије „осморку“ и заустави чишћење СДА из структура власти
  • Што више Додик стабилизује односе с политичким партнерима из Федерације (са легитимним представницима хрватског народа то је одавно постигнуто, а одскоро и са политичким представницима Бошњака) – то су односи са званичним Београдом комплекснији. Бањалучком чаршијом још круже приче да је Вучићев избор на недавно одржаним изборима била Јелена Тривић а не Додик
  • Састанак Брнабић-Шмит је услиједио након што је из Бањалуке најављено да ће „господин Шмит“ ускоро бити проглашен за персону нон грата – због повезивања прославе Дана Републике са трагичним дешавањима у Сребреници. И најаве да Срби наредне године Дан Републике неће славити као до сада. У Бањалуци се по кулоарима говори и да је београдски састанак са „мистер Шмитом“ Вучићев одговор на Додиков ауторски текст о француско-њемачком плану (скројеном у Америци) за Косово

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ЦИЈЕЛУ претходну седмицу у медијском и политичком дискуру у БиХ доминирала је декларација Кантона Сарајево којом се осуђује подизање три прста испред заједничких институција.

Повод за наведену декларацију био је „отпоздрав“ новоименованог министра безбједности у Савјету министара БиХ Ненада Нешића Небојши Вукановићу, лидеру Покрета за правду и ред. Снимак Нешићевог поздрава са три прста постављен је на друштвене мреже, након чега је услиједило низ реакција.

Декларацију Кантона Сарајево иницирали су делегати СДА. Из Српске је одговорено са више инстанци, и објашњавано шта значи симболика три прста.

Иако лично мислим да постоје бољи начини да Нешић као министар безбједности брани интересе Републике Српске и да се политички промовише, можда и нисам у праву. Поводом подигнута три прста и сарајевске декларације Нешић је био гост најважнијих медија из Републике Српске, али и федералних медија, и то у ударним терминима. Засјенио је све политичке и економске теме.

Свако истраживање јавног мњења показаће да му је рејтинг у порасту,

Ове седмице догодила се нова провокација. Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу код Приједора, Амир Махић одржао је скандалозан говор, не кријући мржњу према Српској православној цркви и првом српском просветитељу, називајући Светог Саву зачетником фашизма, а СПЦ сектом.

У доба светог Саве на Балкану није било ни Турака ни муслимана. Беспредметно је говорити о фашизму, идеологији која се везује за двадесети вијек.

Зашто је неко, коме је посао да тумачи ријеч Божију, на Савиндан о Србима и њиховој вјери проговорио говором мржње?

Зато што то није било из главе млађаног ефендије Махића. Учинио је то на нечији наговор.

Амир Махић

Махићева хутба изазвала је бројна реаговања у Српској. И поново су се у медијском дискурсу подигле тензије и етничка напетост.

Уједно, Махићев иступ има обиљежје кривичног дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости.

Коме „дизање тензија“ иде у прилог?

Сваком ко жели да политички разбије „осморку“ и заустави чишћење СДА из структура власти.

Ако читате федералне таблоиде, увидјећете да подметању нема краја.

Ведра вијест је да се Елмедин Конаковић, сада већ министар иностраних послова БиХ, у Бањалуци састао с предсједником Српске Милорадом Додиком и да је разговор протекао у пријатној атмосфери а тицао се економских тема (изградња хидро и термоелектрана, гасовода, аутопутева и аеродрома).

Уједно, на конференцији за медије министар Конаковић је нагласио да ће овакви састанци бити чешћи. Из СДА су састанак Додик – Конаковић коментарисали у свом стилу: „Додик је преко Конаковића понизио државу“.

Што више ради кадровска метла „осморке“, то више прашине подиже СДА. И то у цијелој БиХ.

Уједно, што више Додик стабилизује односе с политичким партнерима из Федерације (са легитимним представницима хрватског народа то је одавно постигнуто, а одскоро и са политичким представницима Бошњака) – то су односи са званичним Београдом комплекснији.

Милорад Додик и Елмедин Конаковић

Бањалучком чаршијом још круже приче да је Вучићев избор на недавно одржаним изборима била Јелена Тривић а не Додик. Градоначелник Зворника је изјавио да су појединци уносили новац у Српску у намјери да утичу на изборе тако што ће куповати гласове и да се све зна, али да нису успјели да угрозе побједу СНСД.

Све се зна, али се јавно о томе мало мало говори.

Полиција Српске је поједине емисаре из Србије приводила у Градишци и Бањалуци, код истих проналазила веће количине новца у апоенима од по 100 евра (идеално за куповину гласова). Испоставило се да су активисти СНС.

Бањалучким причама никад краја. Најновија тема је долазак Кристијана Шмита у Београд гдје се састао са премијерком Аном Брнабић. Наравно, у провладиним медијима Шмит је представљен као високи представник за БиХ, што се у Републици Српској још од његовог доласка у Сарајево оспорава.

Чешће се Шмит назива туристом или кратко – „господином“.

Узгред речено, састанак Брнабић-Шмит је услиједио непосредно након што је из Бањалуке најављено да ће господин Шмит ускоро бити проглашен за персону нон грата, а све због повезивања прославе Дана Републике са трагичним дешавањима у Сребреници. И најаве да Срби наредне године Дан Републике неће славити као до сада.

У Бањалуци се по кулоарима говори да је београдски састанак са мистер Шмитом Вучићев одговор на Додиков ауторски текст о француско-њемачком плану (скројеном у Америци) за Косово.

Додик је у поменутом тексту указао да се Косово тиче свих Срба и да се мора заједнички одговорити на притиске на Србију да званично или незванично пристане на отимање своје јужне покрајине.

Много буре о намјери власти да прихвати француско-њемачки план за Косову било је у Народној скупштини Србије. Изгреди, увреде, инциденти на рубу физичких обрачуна.

Посланици СНС у „живом зиду“ чувају предсједника Вучића од напада опозиционих посланика.

У Србији узаврело као што одавно није. Предсједник Србије истиче да никада неће пристати да Косово буде чланица УН. Али, како то лијепо објашњава Синиша Љепојевић, то ништа не значи и Вучић о томе не одлучује.

На свијету постоји више држава које нису чланице УН, али јесу државе. Американцима је циљ да Косово уђе у НАТО. Коначно, о чланству у УН одлучује Савјет безбједности, чије су чланице Русија и Кина, а из тих земаља су поручили да никада неће пристати да Косово буде чланица УН.

Потписивање француско-њемачког плана јесте капитулација Србије.

Ако пристанете на једну уцјену, што је на сцени, иза ње слиједи друга, па трећа. Стога је Додик дебело у праву када позива на договор и јединство као одговор на притиске.

Јер, Косово се тиче свих Срба, не само оних у Србији, већ и нас у Српској, Срба у Црној Гори, и Срба у дијаспори.

1 коментар

  • Тек београдским причама никад краја. Прича се да поједнини бањалучки професори раде на обнављању НДХ у повјесним границама, али се о томе јавно мало мало говори.

Кликни овде да поставиш коментар