Коментари

Ћеранић: Вукота Говедарица не зна шта су ратни другови, а зна ли бар шта су – школски другови?

ГОВЕДАРИЦА И ТРИВИЋ СУ „ПРЕДСЈЕДНИЦИ СРПСКЕ“ КОЛИКО ЈЕ ГУАИДО – ПРЕДСЈЕДНИК СВОЈЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ
  • Студенти су били на улицама и током шетњи Београдом које су биле организоване под паролом «Србија против насиља». И тада сам упозоравао да постоји тенденција и озбиљна намјера појединих опозиционара и њихових ментора, да се талас протеста пренесе на Српску, када за то «буде вријеме». Та намјера је протеклих дана била више него очигледна
  • Поводом иступа предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Вукоте Говедарице о стању на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, у интервјуу за агенцију СРНА нагласио сам да је већ дуже вријеме Факултет безбједносних наука, због својих опредјељења према политици коју води Влада Републике Српске и сарадње са универзитетима из Руске Федерације, на удару појединаца из опозиционих партија
  • Истакао сам да је матрица преузета из Београда и да покушавају да на факултетима направе своје ћелије, те чак и студенте прве године настоје да регрутују. Нуде им плаћени смјештај и аутомобил само да буду активисти неких од тих партија, а једини факултет на коме то нису упјели јесте Факултет безбједносних наука, који Говедарица и њему слични називају `тврђавом СНСД-а`“
  • Студентске организације Факултета и Универзитета већ су понудиле помоћ у смислу да подрже руководство Факултета, али не желим студенте да уплићем у то. Студенти ће своју снагу показати 9. јануара са нашим заставама и обиљежјима, када ће заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова и других организација Републике Српске бити у свечаном дефилеу


Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

НОВОГОДИШЊИ празници донијели су паузу и протестантима који су разапели шаторе и „логоровали“ на раскршћу улица Кнеза Милоша и Бирчанинове у Београду.

Иако малобројна, најзанимљивија друштвена група на протестима су студенти. Њима медији који прате, а на одређен начин и организују протесте, дају највећи значај. Разумљиво, млади и образовани људи, незадовољни режимом, односно, како се наглашава, „изборном крађом“, највећи су изазов за власт.

„Будућност Србије“ је незадовољна, па чему да се надају други?

Репресија не долази у обзир, била би контрапродуктивна.

У сваком уџбенику за припрему преврата пише да је ова друштвена група најпожељнија међу протестантима. Стога организатори протеста, како извјештава лист „Данас“, најављују да се „побуна студената и младих због крађе на изборима 17. децембра наставља после 10. јануара».

Никола Ристић, један од организатора протеста и блокаде Улице кнеза Милоша у Београда, у којем су учествовали студенти и млади активисти, а који је трајао 24 сата и то само пар дана пред дочек нове 2024., како нас «Данас» упознаје, истиче да «одлука о датуму наставка протеста још није донијета.

«Ми ћемо у наредном периоду по Србији да организујемо различите активности које нису типичне. А циљ нам је да мотивишемо младе. Са тим активностима ћемо кренути после 10. јануара, када ћемо и донети одлуку о томе када ће бити организован и наредни протест у Београду» – нагласио је је Ристић.

Јасна је намера младих окупљених у иницијативу “Борба” да се бунт из Београда прошири и на остале градове, поготово универзитетске центре, закључује уводничар овог листа.

Студенти су били на улицама и током шетњи Београдом које су биле организоване под паролом «Србија против насиља». И тада сам упозоравао да постоји тенденција и озбиљна намјера појединих опозиционара и њихових ментора, да се талас протеста пренесе на Српску, када за то «буде вријеме».

Та намјера је протеклих дана била више него очигледна.

Поводом иступа предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Вукоте Говедарице о стању на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, у интервјуу за Српску новинску агенцију (СРНА) нагласио сам да је већ дуже вријеме Факултет безбједносних наука, због својих опредјељења према политици коју води Влада Републике Српске и сарадње са универзитетима из Руске Федерације, на удару појединаца из опозиционих партија.

Истакао сам да је матрица преузета из Београда гдје су студенти, између осталих, ти који изражавају протест након спроведених избора. Они покушавају да на факултетима направе своје ћелије, те чак и студенте прве године настоје да регрутују.

 Нуде им плаћени смјештај и аутомобил само да буду активисти неких од тих партија, а једини факултет на коме то нису упјели јесте Факултет безбједносних наука, који Говедарица и њему слични називају `тврђавом СНСД-а`“.

Истакао сам да је ових притисака било и раније и углавном се то вршило споља.

«Ово о чему је Говедарица говорио, има политички контекст. Циљ је да се изврши пуч на Факултету безбједносних наука, свргне декан, а онда након тога да се изведе пуч на сваком факултету гдје они мисле да су кадрови СНСД-а. То је све увод како би се преузели Универзитет и студентска популација, да би се на позив опозиције студенти придружили протестима“, била је моја основна мисао.

Шта је Говедарици и његовима засметало на факултету гдје сам већ седам година декан?

Вукота Говедарица

Вјероватно то што ће за Дан Републике у свечаном дефилеу бити два ешалона, односно 80 студената Факултета безбједносних наука.

Тај исказани патриотизам, као и манифестације попут конференција Фонда Горчакова, промоција књиге Игора Ашманова и Наталије Касперске `Дигитална хигијена` – а и веома смо популарни код младих, о чему свједочи број пријављених у јунском уписном року – једноставно су повод да се на Факултет удари свим расположивим средствима.

Када је ријеч о Одбору за безбједност којим  Говедарица предсједава, мало коме је јасно у каквој су вези тај одбор и високо образовање. Са Факултетом безбједносних наука имају додира само у ријечи «безбједност» која постоји у називу факултета и поменутог одбора.

Скупштина има свој Одбор за високо образовање и они се уопште не оглашавају овим поводом.

Вукота Говедарица са безбједношћу нема апсолутно ништа. А могао би да се огласи поводом нове оптужнице против његовог партијског друга Драгомира Васића.

Васић и ја смо у рату носили исту униформу, Муп-а Републике Српске. Сматрам га ратним другом. Али шта зна Говедарица шта су ратни другови? До Драгомира Васића му је стало к`о до лањског снијега.

Иначе, Српску демократску странку не треба гледати кроз Вукоту. Он је соло играч.

Самозвани предсједник Републике Српске постао је након изборног пораза од Жељке Цвијановић на изборима одржаним 2018. године. Ни покрет «Правда за Давида» није му могао помоћи да се домогне палате Република.

Но, није му то сметало да се попут венецуеланског, такође изборног губитника Гваида, на Тргу Крајине Вукота прогласи предсједником Републике.

Учиниће то исто и Јелена Тривић, након четири године, уз трубаче у Господској улици.  

Лично бих волио да видим коју је диплому и гдје стекао Вукота Говедарица кад тако добро познаје стање у високом образовању.

Зна ли он шта су школски другови?

Један од мојих школских другова је његов партијски шеф. Ријеч је о Милану Миличевићу, предсједнику СДС-а, којег познајем још из гимназијских дана. Наиме, обојица смо похађали зеничку гимназију осамдесетих година.

Студентске организације Факултета и Универзитета већ су понудиле помоћ у смислу да подрже руководство Факултета, али не желим студенте да уплићем у то.

Студенти ће своју снагу да покажу 9. јануара са нашим заставама и обиљежјима, када ће заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова и других организација Републике Српске бити у свечаном дефилеу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар