Коментари

Ћеранић: Запад и на Балкану планира нову државну фрагментацију, али само – Србије

УПРАВО ЗАТО СЕ ВЕЋ ПОЛАКО БУДЕ СЕЦЕСИОНИСТИ У ВОЈВОДИНИ И РАШКОЈ ОБЛАСТИ
  • Агенција Министарства одбране САД одговорне за развој нових технологија за потребе америчке војске ДАРПА (Defense Advanced Research Projects Agency) развила је технологије које су донијеле нове односе у свијету. Рецимо, развила је компјутерску мрежу АРПАНЕТ која је прерасла у Интернет. ГПС, алат за позиционирање, такође је производ ове агенције
  • Диктаторским земљама се у Вашингтону проглашавају оне које леже на резервама нафте или посједују налазишта ријетких руда и минерала. Тинк танкови попут Брукинг института стварају стратегије као што је студија „Којим путем до Персије“ из 2009. године, у којој се разматрају опције нове америчке стратегије према Ирану. ДАРПА прави алате за реализацију зацртане стратегије, а америчке тајне службе их користе како би се циљеви постигли
  • Има ли ово везе са Балканом, са Србијом, са Републиком Српском? Итекако. Рушење Милошевића је било један од пројеката, организација Отпор је била алат. Подигнута рука са стиснутом песницом је произведена у лабораторијама ДАРПА-е и лансирана широм свијета
  • Можемо ли видјети руку ДАРПА-е у Београду, Бањој Луци? Наравно. Некад се модификује у жуту гумену патку коју су улицама Београда носили протестанти који су се противили идеји „Београда на води“ (у Бразилу су ову патку називали „ЦИА патка“) или се пак поново појави као стиснута песница

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе, Велика Британија и Француска извеле су ракетни напад на Сирију, што је, како су званичници наведених земаља истакли, био одговор на хемијско тровање у Думи, дијелу провинције Источна Гута, а за што су биле оптужене снаге Башара ел Асада.

Једину истрагу о наводној употреби отрова у Думи спровели су руски истражни органи, и установили сасвим другачију истину од оне коју су мејнстрим медији пласирали. Тровања није ни било, а испоставило се да се радило о режираном трећеразредном филму.

На конференцији за новинаре у сједишту Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) у Хагу, коју су организовале руска и сиријска делегација у наведеној организацији, свједочило је 17 Сиријаца, између осталих и породица дјечака Хасана Дијаба, који је раније новинарима испричао како је ангажован да учествује у изрежираном видео-запису наводног хемијског напада, чији су аутори припадници „бијелих шљемова“.

Једна лоше осмишљена лаж била је повод за покретање ратне машинерије.

Ништа ново.

Међутим, оно на што желимо скренути пажњу нису лажне вијести, с којима се највише бори амерички предсједник Трамп, већ одсудство сваког здравог коментара у земљама које, бар по традицији, баштине демократске принципе, прије свега у слободи говора и штампе.

Шта се то дешава у земљама у којима су медији знали бити јачи од државе?

Сјетимо се само познате афере Вотергејт.

Чудне су изјаве, па и понашање званичника из земаља-бомбардера. Да ли се ради о посљедицама активности ДАРПА-е (Defense Advanced Research Projects Agency), агенције Министарства одбране САД одговорне за развој нових технологија за потребе америчке војске?

ДАРПА је већ развила технологије које су донијеле нове односе у свијету. Рецимо, развила је компјутерску мрежу АРПАНЕТ која је прерасла у Интернет. ГПС, алат за позиционирање, такође је производ ове агенције.

ДАРПА је развила вјештачку интелигенцију и одавно ради на стварању „радне“ квазибиолошке структуре (спој биологије и електронике) у циљу употребе вјештачке интелигенције.

Уз помоћ научних института ДАРПА спроводи вишегодишње истраживање како би развила програм „Наративна мрежа“.

Зашто треба размишљати о томе шта ради ДАРПА?

Због одсуства здравог разума и покушаја било каквог противљења медија, аналитичара, опозиције, научних кругова, неаргументованим и потпуно лажним оптужбама, ратнохушкачкој реторици.

Шта су то урадили Америци?

Основа програма ДАРПА је проналажење рањивих група за остварење својих циљева. Циљеви се остварују посредством друштвених мрежа и циљањем одабраних група проту-порукама. Намјера је да се „анестезирају“ грађани земаља Запада, Русије или Балкана, како би се промијенио ток преговора, дијалога, мировних конференција.

У земљама у којима се жели постићи промјена власти, коришћењем друштвених мрежа подстиче се радикализација, те се утиче на циљеве и методе друштвених покрета. Поједностављено, инфилтрирањем у друштвене мреже агенти хаоса желе утицати на наш начин размишљања.

Нарацијом, односно приповиједањем, сугестијом, утиче се на избор личности или група у циљу реализације политичких циљева. Развојем алата за сугестивни утицај желе се контролисати исходи догађаја, у негативном или позитивном смјеру. У основи, ради се о надгледању и контроли порука на друштвеним мрежама, и интернету уопште. То се постиже одређеним фотографијама (лешеви на улицама као посљедица наводног хемијског напада у Источној Гути) и порукама које фотографију прате. Циљ је да се сугестијом и нуђењем идеја утиче на јавно мњење.

То се некада звало медијска припрема за војну интервенцију, а данас се у ствари производи хипноза јавности.

Смишљене идеје користили су и нацисти током Другог свјетског рата како би утицали на понашање одређених структура (војних јединица, на примјер) и производили чак и промјену свијести.

ДАРПА не измишља ништа ново, већ развија старе методе пропаганде.

Нико није могао предвидјети да ће напредна држава, што су САД биле деценијама, узор у науци и култури, постати хипнотисана и широм свијета изводити војне интервенције, које ће за посљедицу имати смрт милиона људи.

ДАРПА изазива агресију на свијест људи. Треба се присјетити брзог смјењивања догађаја и начина на који су медији извјештавали о терористичком нападу у Ници, војном удару у Турској, о десетинама терористичких напада тзв Исламске државе у Сирији, Ираку, Авганистану.

Корпорације и групе финансијских моћника утичу на владе својих земаља у избору циљева, сходно својим интересима. Измишљају се непријатељи и оптужују земље-жртве за лажне нападе или за диктатуру над властитим народом.

Диктаторским земљама проглашавају се оне које леже на резервама нафте или посједују налазишта ријетких руда и минерала. Тинк танкови попут Брукинг института стварају стратегије као што је студија „Којим путем до Персије“ из 2009. године, у којој се разматрају опције нове америчке стратегије према Ирану.

ДАРПА прави алате за реализацију зацртане стратегије, а америчке тајне службе их користе како би се циљеви постигли.

Да ли све што смо навели има везе са Балканом, са Србијом, са Републиком Српском?

Итекако.

Жута патка у Бразилу, али тамо знају да је то ЦИА-патка

Рушење Милошевића је био један од пројеката, организација Отпор је била алат. Подигнута рука са стиснутом песницом је произведена у лабораторијама ДАРПА-е и лансирана широм свијета.

Можемо ли видјети руку ДАРПА-е у Београду, Бањој Луци?

Наравно.

Некад се модификује у жуту гумену патку коју су улицама Београда носили протестанти који су се противили идеји „Београда на води“ (у Бразилу су ову патку називали „ЦИА патка“) или се пак поново појави као стиснута песница.

Друштвене мреже су постале полигон за пласирање идеја и сугестивних порука са пажљиво одабраним ријечима којима се, у нашем случају, групе и покрети настоје користити за радикализацију ширих слојева друштва и производњу уличних нереда.

Политички циљ на Блиском истоку је „рај“ малих држава до чега се планира доћи анимирањем етничких скупина да створе властите државе, односно фрагментација Блиског истока по основу етничких линија.

И на Балкану се планира нова фрагментација, али само Србије. Полако се буде сецесионисти у Војводини и Рашкој области.

ДАРПА је произвела алате којима се преко друштвених мрежа настоје анимирати млади и покренути улични нереди. Уосталом, реченица која је постала класика гласи: „Зашто у неку земљу послати војску, кад од њених становника можемо направити своју војску?“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар