Коментари

Галијашевић: Америка је мајка тероризма – и напад на „Крокус“ има амерички рукопис

АМЕРИКА НАЈАВЉУЈЕ МОГУЋЕ МЕЂУЕТНИЧКЕ СУКОБЕ НА БАЛКАНУ, А ТО ЈЕ ПОРУКА - ДА РАДИ НА ТОМЕ
  • Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Језгро америчке восјке у Авганистану која се борила против Талибана били су Таџикистанци. Њих у Таџикистану има око 3,7 милиона, а у Авганистану 11 милиона. Американци су у оружаним снагама Авганистана обучили и око 300.000 Таџикистанаца и око 100.000 Азара и Узбека, а готово 100.000 војника су повели са собом напуштајући Авганистан
  • У Сарајеву постоје снажне везе и са организацијама које помажу у мобилисању исламског олоша за америчке потребе, за терористичке акције, а прије свега говорим и организацији `Муслиманске браће`, односно Младих муслимана и Патриотске лиге који постоје у Сарајеву и саме СДА. Кадсе у обзир узме и да је око 500 људи ишло да ратује у Сирији, да се у овом моменту више од 250 људи из БиХ налази на украјинском ратишту на страни украјинских нацистичких снага, онда је јасно да имамо озбиљне разлоге за забринутост“

СТРУЧЊАК за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је Срни да је тероризам базни геополитички инструмент Америке која га користи на украјинском фронту, те да су сви терористички напади у свијету у посљедње двије године искључиво у вези са украјинско-руским сукобом, што свједочи о томе да и посљедња терористичка акција у Москви има амерички потпис.

Галијашевић је истакао да је Америка „мајка“ тероризма и да синоћњи напад у Москви има амерички рукопис.

Он је навео да је напад у Москви посебно припремљена, планирана специјална војна операција, која захтијева логистичку подршку, финансије, обуку и одабир мете.

„И ако се види начин на који су реговали из америчке дипломатије и америчка обавјештења да се у Москви не обилазе тржни центри и концертне дворане, да се избјегавају мјеста окупљања људи, види се да су Американци не само знали да ће се акција десити, него да су учествовали у њеној организацији“, указао је Галијашевић.

Он је рекао да су језгро америчке восјке у Авганистану која се борила против Талибана били Таџикистанци.

„Откривено је да говоримо о Таџикистанцима, којих у самом Таџикистану има око 3,7 милиона, а у Авганистану их има 11 милиона“, указао је Галијашевић.

Он је подсјетио да су Американци у оружаним снагама Авганистана изградили и обучили око 300.000 Таџикистанаца и око 100.000 Азара и Узбека, а готово 100.000 војника су повели са собом напуштајући Авганистан.

Галијашевић је нагласио да су управо ти специјалци и војници америчког интерса и припадници америчких оружаних снага извршиоци и ове терористичке акције, а организације „Исламска држава“ и „Ал каида“ специјалне једнице америчке обавјештајне заједнице за ударе по свијету, на Балкану и по Русији.

„Ако све ово погледамо, наравно да и ми имамо разлога да се осјећамо угрожени јер у Сарајеву постоје снажне везе и са организацијама које помажу у мобилисању исламског олоша за америчке потребе, за терористичке акције, а прије свега говорим и организацији `Муслиманске браће`, односно Младих муслимана и Патриотске лиге који постоје у Сарајеву и саме Странке демократске акције“, рекао је Галијашевић.

Он је напоменуо да је, када се све ово узме у обзир, као и пријетње које је ових дана упутио специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, јасно да и у Републици Српској, коју оптужују да је проруски оријентисана, постоји бојазан од таквих напада, и од Америке, и од радикалних исламиста.

„Ми имамо америчку политику већ деценијама против себе и сигурно је да имамо разлоге да страхујемо и да предузимамо одређене безбједносне мјере“, рекао је Галијашевић.

Џевад Галијашевић (Фото: УНС прес центар)

Он је подсјетио да мрежа тих организација дјелује у БиХ, као и на остатке муџахединског покрета, на обучене вође муџахедина из БиХ, терористичке структуре настале на тим основама, као и да постоји готово 10.000 људи који пролазе кроз безбједносне евиденције служби у региону, при томе и 100 вехабијских насеља која се користе повремено и као центри за обуку и центри за предавања и за мобилизацију.

„Када се у обзир узме све то, као и чињеница да је око 500 људи ишло да ратује у Сирији, да се у овом моменту више од 250 људи из БиХ налази на украјинском ратишту на страни украјинских нацистичких снага, онда је јасно да имамо озбиљне разлоге за забринутост“, упозорио је Галијашевић.

Он је подсјетио и да је Америка најавила и могућност међуетничких сукоба на Балкану.

„Послала нам је поруку да раде на томе, а да сама објава те чињенице треба да скине одговорност са њих и да их представи забринутом страном у цијелом том процесу“, напоменуо је Галијашевић.

Руска Федерална служба безбједности саопштила је да је напад у концертној дворани код Москве темељно планиран и да су нападачи покушали да побјегну аутомобилом крећући се према руско-украјинској граници.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар