Коментари

Галијашевић: Послије пада Исламске државе БиХ је – Мека за све који су се борили на Блиском истоку

СКОНЦЕНТРИСАНИ СУ У 21 ПАРАЏЕМАТУ, А ВЕХАБИЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СУ МАЛЕ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ
  • Нико не зна ни колико је тих људи, али ни ко су они, јер су дошли без икаквих докумената. У међувремену су многи од њих постали вјерски учитељи, али и инструктори војне обуке. Јавна је тајна да у већини тих насеља функционишу парамилитарни кампови за обуку и регуртацију
  • „Тешко је повјеровати да водеће западне земље не знају шта се дешава у БиХ, биће да оне то одлично знају јер те људе користе за своје тајне операције у Европи и на Блиском и Средњем истоку. Зато им не смета Изетбеговићева унитарна БиХ“

ЕКСПЕРТ за борбу против међународног тероризма Џевад Галијашевић оцијенио је да је драстичан пораст броја радикалних исламиста у БиХ резултат политике коју води владајућа СДА, али и чињенице да је БиХ, послије пада терористичке организације Исламска држава постала Мека за све који су се борили на Блиском истоку.

Бјежећи од могућих судских поступака, додао је он, већина њих је уточиште пронашла у параџематима у БиХ.

– Нико не зна ни колико је тих људи, али ни ко су они, јер су дошли без икаквих докумената. У међувремену су многи од њих постали вјерски учитељи, али и инструктори војне обуке. Јавна је тајна да у већини тих насеља функционишу парамилитарни кампови за обуку и регуртацију – нагласио је Галијашевић у изјави Срни.

Он тврди да се процес убрзане радикализације БиХ синхронизује из исламских центара у Саудијској Арабији и Катару, али уз сагласност САД и Велике Британије.

Галијашевић каже да је тешко повјеровати да водеће западне земље не знају шта се дешава у БиХ, напомињући да је супротно, односно – да они то одлично знају зато што те људе користе за своје тајне операције у Европи и на Блиском и Средњем истоку.

Џевад Галијашевић

– То је и кључан разлог због чега Бакир Изетбеговић и СДА имају благонаклон однос Запада према отвореној тежњи за унитаризацијом БиХ – сматра Галијашевић.

Он је објаснио да је највећи број радикалних поклоника ислама окупљен у вехабијским заједницама и 21 параџемату који су 2016. године одбили позив Исламске заједнице у БиХ да се интегришу.

Наводећи да вехабијски покрет по својој суштини не представља терористичку опасност јер је усмерен на „право тумачење ислама“, Галијашевић је указао да су ипак бројни примјери да су управо припадници ових заједница регрутовани и учествовали у терористичким акцијама широм свијета.

Он је рекао да се вехабијске заједнице у БиХ најтачније могу описати као „мноштво малих Исламских држава“ или „државе у држави“, те да је БиХ показала да је потпуно немоћна да било шта учини.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар