Коментари Одабрано

Галијашевић Шмиту: У БиХ се вратило 300 оних који су ратовали Сирији, а процесуирано је свега 50

ЊЕМАЦ ИЗЈАВИО ДА ИСЛАМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ НЕМАЈУ УТИЦАЈА У БиХ И ДА ЈЕ САРАЈЕВО ОКРЕНУТО ЕВРОПИ
  • Џавад ГАЛИЈАШЕВИЋ: У Сарајеву још дјелују људи попут Имада ал Мишрија, који је дигао у ваздух 80 западних туриста у Египту, због чега је и одслужио затворску казну од 10 година. У Сарајеву бораве и Ејман Авад Абдурахман, Тарик Махмуд Ахмед Ал Салах, највећи специјалиста за минско-експлозивна средства којег је Ал Каида имала
  • „Радикални исламисти не сједе у Сарајеву у кафанама у које одлази Кристијан Шмит. Цијела његова изјава је јефтина пропаганда и подилажење неким сарајевским квазиелитама. Јер, Ал Каида се у БиХ развила, ојачала и претворила у мултинационалну самоодрживу терористичку организацију

У РАЗГОВОРУ за њемачку Католичку новинску агенцију (КНА) Кристијан Шмит је оцијенио да „исламски фундаменталисти немају утјецаја у Босни и Херцеговини“.

Притом је нагласио: „У вези с терористичким организацијама попут Ал-Каиде или Исламске државе постоје само појединачни случајеви. Постоји новчана помоћ за муслиманску заједницу у БиХ која долази из иностранства, али у свакодневици нема утјецаја радикалног ислама.

Додао је: Ислам је у Босни и Херцеговини традиционално јасно усмјерен према Европи. Међу водећим представницима муслиманске заједнице интелектуално влада отворена клима. Сарајево има европску оријентираност“.

Током интервјуа који је вођен у Сарајеву, Шмит је рекао да се осјећа као да сједи у „некој кафани усред Беча“. 

Коментаришући Шмитову изјаву да „исламски фундаменталисти немају утицаја у БиХ и да је Сарајево усмјерено Европи“, експерт за безбједност Џевад Галијашевић је подсјетио да је више од 5.000 људи из протеклог рата изашло као војници Ал Каиде и да су и данас прилично живи и активни.

Поручио је Шмиту да прочита извјештај Савјета безбједности УН и да види пет организација из БиХ које и данас дјелују са 80 канцеларија:

– Сигурно је да радикални исламисти не сједе у кафанама у које одлази Кристијан Шмит. Цијела његова изјава је јефтина пропаганда и подилажење неким сарајевским квазиелитама.

Џевад Галијашевић

Додао је да су људи из БиХ ишли и у први и у други чеченски рат и на Косово 1999. године.

Нагласио је да у Сарајеву још дјелују људи попут Имада ал Мишрија, који је дигао у ваздух 80 западних туриста у Египту, због чега је и одслужио затворску казну од 10 година.

– У Сарајеву бораве и Ејман Авад Абдурахман, Тарик Махмуд Ахмед Ал Салах, највећи специјалиста за минско-експлозивна средства којег је Ал Каида имала – истакао је Галијашевић.

Он је рекао да се Ал Каида у БиХ развила, ојачала и претворила у мултинационалну самоодрживу терористичку организацију.

– Шмит говори о појединцима, а овдје су дјеловале војне формације попут одреда Ел муџахедин, попут `Зубејрове групе` која је напала СФОР у рату на сарајевском аеродрому – рекао је Галијашевић и додао да су преко Сарајева дјеловале Алжирска и Египатска група.

Истиче да су Ал Каида и одметнути дјелови америчких тајних служби напали и САД из БиХ, а не појединци.

– Око 500 људи је из БиХ отишло да ратује у Сирију. Рачуна се да их је 100 погинуло, да их се више од 300 вратило, а процесуирано је свега 50 – навео је Галијашевић.

Он је оцијенио да Шмит подржава нерад ОБА на чијем челу је човјек којем је мандат истекао 2019. године и који нема никаквог образовања, па му се суди због тога, као и Владу Федерације БиХ која никада није изабрана, иако су избори били прије четири године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар