Коментари Одабрано

Хоће ли се Вашингтон усудити да преко брачног пара Менути и Шмита дестабилизује Српску?

НАМЕРУ НАТО ДА ДОДИКА ИЗБАЦИ ИЗ ПОЛИТИКЕ ПРВО ЈЕ НАЈАВИО МИНИСТАР ОДБРАНЕ БиХ СИФЕТ ПОЏИЋ
  • Милорада Додика нису успели да спрече да учествује у изборној трци. Американцима, који уз асистирање Велике Британије делују преко заменице свог амбасадора у БиХ Деборе Менути и њеног мужа Џонатана, који је супервизор за Дистрикт Брчко, остаје покушај рушења његове политике – постизборна варијанта рушења Додика
  • Дебора је током каријере радила као директор Канцеларије за Русију при Стејт департменту, а Џонатан је обављао дужности у Истанбулу, Београду, Казахстану, те у Москви. Сад су обоје у БиХ, а Брчко је жила куцавица Републике Српске. Ако се одлуче за војну интервенцију НАТО, засигурно би прве војне формације биле послате у Брчко да разбију Српску на два дела. Због тога је веома важна улога Џонатана Менутија који је специјалац
  • Он може да позове специјалне јединице и да на силу, применом насилних акција, специјалних операција, спроведе политику своје супруге која из Сарајева врши политичку пресију над српским политичарима из актуелне власти
  • У томе постаје важна права улога Кристијана Шмита. Није он немачки играч, већ амерички. Он ради за америчке интересе и много је ближи Америци и Британији, које су главни извођачи радова у БиХ. Зато је Шмит и појачан брачним паром Менути

Аутор: Срђан ПЕРИШИЋ

Намеру НАТО да елиминише Милорада Додика индиректно је летос наговестио актуелни министар одбране БиХ Сифет Поџић, који је био учесник на последњем самиту НАТО у Мадриду, у јуну ове године.

Он је тада изјавио да ће БиХ ускоро кренути у убрзани процес учлањења у НАТО. Многима је остало нејасно, како је могуће уопште ићи ка НАТО, а поготово убрзано, ако се зна да се томе противи управо Додик.

Једна од идеја је била да је потребно елиминисати Додика из изборне трке, тако што ће бити оптужен за кршење изборног процеса или самог Дејтонског споразума, а то би вероватно означило и пораз Жељке Цвијановић.

Тиме би био изабран кандидат опозиције који би прихватио „реалност“ да је Председништво БиХ већ једном, 2009. године, изгласало процес учлањења у НАТО. Једноставно, Мирко Шаровић, или било ко други, узео би то као оправдање за своју НАТО политику. Међутим, очито да се та идеја елиминације Додика није реализовала током предизборне кампање. Изборна кампања је завршена, а Додик је и даље где је и био.

У таквој ситуацији, не значи да су пресушиле опције Америке за уклањање Додика.

Остаје јој идеја рушења његове политике – постизборна варијанта рушења Додика. Наиме, ова опција се види у деловању једног америчког брачна пара: Деборе Менути, која је заменица америчког амбасадора у Сарајеву, и њеног мужа Џонатана Менутија, који је летос постао заменик самозваног високог представника Кристијана Шмита и истовремено супервизор за Брчко.

Деборин муж и специјалац – Џонатан Менути

Дебора Менути је током каријере радила као директор Канцеларије за Русију при Министарству спољних послова САД, а њен муж, Џонатан Менути, обављао је дужности у Истанбулу, Београду, Казахстану, те у Москви. Дакле, обоје су „познаваоци“ Русије – што се често наводи код америчких дипломата, мада су у питању слаба познавања, више је у питању обавештајни рад на прикупљању информација, и учење о Русији.

Е, сад су обоје у Босни и Херцеговини, при чему је муж у том пару у Брчком.

Што се тиче Брчког, знамо да је увек заменик високог представника у БиХ Американац, али је слабо познато да је он истовремено и шеф у Брчком (тзв. међународни супервизор). Брчко је жила куцавица Републике Српске, уски појас који повезује њен источни и западни део. Дакле, веома важан простор у геостратешком посматрању целе Босне и Херцеговине, а поготово у евентуалном дисциплиновању Српске.

Ако би се донела одлука о војној интервенцији НАТО, засигурно би прве војне формације биле послате у Брчко и тако би се прекинула Српска на два дела. Због тога је улога Џонатана Менутија веома важна.

Он нема никакву политичку улогу у Брчком, као некакав међународни кординатор, већ искључиво обавештајну НАТО-улогу.

Џонатан је специјалац, долази из сектора специјалних операција и његов долазак представља ослонац за примену војних акција на подручју Брчко дистрикта. У случају потребе, он може да позове специјалне јединице и да на силу, применом насилних акција, специјалних операција, спроведе политику своје супруге.

За то време, његова супруга у Сарајеву врши политичку пресију над српским политичарима из актуелне власти.

Амбасадор САД Мајкл Марфи није се либио да 2. октобра обилази гласачка места (на једном са Дариом Јовановићем из организације „Под лупом“)

Наиме, супруга у том брачном пару, Дебора Менути, већ је прошле године, по речима Небојше Вукановића, претила Драгану Лукачу, Ненаду Стевандићу и Недељку Чубриловићу, тражећи да прекину подршку Додику у враћању надлежности Српској. Зашто не веровати Вукановићу, а друга је ствар што се Вукановић радовао таквим претњама – што говори само да брачни пар Менути има позиције у опозицији Српске.

Из свега овога се види једна важна чињеница, коју многи у Српској погрешно тумаче. А то је улога Кристијана Шмита.

Није Шмит немачки играч, већ амерички. Он ради за америчке интересе и много је ближи Америци и Британији, које су главни извођачи радова у БиХ. Зато је Шмит и појачан брачним паром Менути.

Шмит ће посегнути за тзв. бонским овлаштењима, дакле смењиваће људе, оног момента када му амерички брачни пар из САД на то укаже.

Срђан Перишић (Фото: Прес центар УНС)

У обраћању уочи избора, у суботу 1. октобра, управо је Шмит такву могућност најавио –наводно све да би заштитио резултате избора.

Према томе, Додик је током предизборне кампање остао у игри – јер се снажно супротставио америчкој геополитици и управо самозванцу Шмиту.

Са Американцима је такав начин односа једино могућ – када осете слабост код неког српског политичара, тај је завршио политичку каријеру, а можда и живот.

Управо су Менутијеви на задатку да воде Шмита и уплаше политички врх Српске како би у следећем кораку ликвидирали Српску.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар