Коментари

Изетбеговић: Пребројали смо се – знамо колико имамо и ловаца и инструктора на дроновима

ДРЖАВНИ ВРХ СРПСКЕ ОШТРО ОСУДИО РАТНОХУШКАЧКИ НАСТУПА ЛИДЕРА СДА
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Сјећам се да су нам прије одређеног времена причали о муницији и наоружању које имају „за не дај Боже“. Шта је то „за не дај Боже“? Да би једног дана почели можда рат? Против кога? Против оних са којима живе?
  • Милорад ДОДИК: Изетбеговић каже да су се муслимани пребројали, учесници протеста, такође муслимани, пребројали су Хрвате и кажу „има их за два вагона“. Нас Србе нико неће пребројавати, па ни муслимани, али треба да знају да нас је довољно
  • Радован ВИШКОВИЋ: Отворене пријетње Бакира Изетбеговића са „дроновима и пребројавањем у случају најгорег сценарија“ представљају најбруталнију провокацију и напад на мир и стабилност БиХ, у коју се предсједник СДА толико заклиње
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Када им не пролази играње на карту једине жртве протеклог рата, онда играју на карту истребљења других народа. Бакир пребројава људе и дронове, Зукан Хелез – колико је ракета могао да купи умјесто респиратора… Пребројавају се људи по џамијама и ко зна шта још пребројава…

ПОРУКА предсједника СДА Бакира Изетбеговића са страначког скупа у Хаџићима гдје је рекао да су се муслимани пребројали изазвала је бројна реаговања у Републици Српској, одакле је поручено да је он ментално и даље у рату, а да Српска жели да живи у миру .

Изетбеговић је на скупу у организацији Општинског одбора СДА Хаџићи говорио о снази и војној снази, о темама најгорих сценарија, те рекао да постоје одговори.

– Пребројали смо се. И колико ловаца имамо и колико има младих људи и колико имамо инструктора на дроновима и тако даље. Даље нећу, али ево само да знате – истакао је Изетбеговић, а затим наставио говорити о другим темама попут снаге дијаспоре и њиховом потенцијалу на изборима.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је мир главно опредјељење Српске, да не жели ни са ким да ратује, али да је спремна да брани свој Устав, уставне надлежности и капацитете.

Цвијановићева је осудила „ратнохушкачке изјаве Изетбеговића о пребројавању Бошњака“, те навела да такве изјаве само потврђују да је власт Републике Српске на исправном путу када брани надлежности Српске.

– Задовољна сам Републиком Српском и њеном жељом да живи, ради и функционише у слободи. Мир је наше главно опредјељење, не желимо ни са ким да ратујемо и желимо са свим народима градимо будућност на партнерским односима и разумијевању – рекла је Цвијановићева.

Фото: Горан Шурлан / РАС Србија

Она је напоменула и да исто тако не може да се суздржи а да не осуди овако грубе изјаве.

– У суштини, ако је то нешто на чему ће Изетбеговић покупити неке гласове, онда се поставља питање – ко су гласачи који дају подршку за нешто што се зове „не дај Боже“ и за нешто што се зове „пребројавамо се? – нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила и да су раније одређене пријетње долазиле управо од Бакира Изетбеговића, СДА и бошњачких политика.

– Сјећам се да су нам прије одређеног времена причали о муницији и наоружању које имају „за не дај Боже“. Шта је то „за не дај Боже“? Да би једног дана почели можда рат? Против кога? Против оних са којима живе? – упитала је Цвијановићева.

Она сматра да су то ратнохушкачке изјаве и да су „одраз оне прошлости из које они још нису изашли и неспремности да се упусте у будућност заједно са свима другима са којима живе и да иза свега тога увијек стоји нека пријетња“.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ово што се посљедњих дана чује од муслимана из Сарајева представља удар на мир и стабилност, исто као и нелегални и антидејтонски долазак Кристијана Шмита у БиХ и његово понашање.

– Изетбеговић каже да су се муслимани пребројали, учесници протеста, такође муслимани, пребројали су Хрвате и кажу „има их за два вагона“. Нас Србе нико неће пребројавати, па ни муслимани, али треба да знају да нас је довољно – написао је Додик на свом Твитер профилу.

– Отворене пријетње Бакира Изетбеговића са „дроновима и пребројавањем у случају најгорег сценарија“ представљају најбруталнију провокацију и напад на мир и стабилност БиХ, у коју се предсједник СДА толико заклиње – изјавио је Срни предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Истакао је да је Изетбеговићева провокација наишла на забрињавајуће ћутање међународне заједнице, која ниједним потезом, чак ни вербално није показала да осуђује овакве, ратнохушкачке изјаве.

– Још трагичније је што ова скандалозна изјава, заправо, представља контитунитет дјеловања Бакира Изетбеговића, који је још у октобру прошле године давао сличне изјаве, подржавајући их тврдњама да „брзо могу наоружати 200.000 војника“. Ни тада, као ни сада нико од иностраних дипломата није се ни усудио да макар осуди овакаве изјаве, а камоли да санкционише предсједника СДА, али и да провјери шта они то заправо смјерају – нагласио је Вишковић.

Предсједник Владе Српске навео је да се, судећи по исказаном континуитету, може чак будити сумња да није ријеч само о несмотреном вербалном испаду, него и много опаснијој ствари – да унутар бошњачког политичког естаблишмента заиста постоји тајни план о наоружавању и припремама за имагинарни оружани сукоб.

– Овакве изјаве требале би да упале аларм у међународној заједници, али и надлежним институцијама БиХ, које располажу механизмима којим могу провјерити да ли овакви планови заиста постоје. Шта раде западне амабсаде, шта ради Тужиулаштво БиХ кад предсједник највеће бошњачке странке отворено говори о ратним плановима и дроновима? Лично, плашим се да ово није само једна запаљива изјава неког политичара, већ да је ријеч о нечему много озбиљнијем што захтијева адекватну акцију надлежних – истакао је Вишковић.

Шулић: Неки у Сарајеву су опет спремни да жртвују

Денис Шулић

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић оцијенио је да руководство Српске остаје опредијељено за мир, дијалог и разговор са свим људима за разлику од представника политичког Сарајева, који су спремни да уз подршку дијела међународне заједнице жртвују мир ради остваривања политичких циљева из деведесетих година.

Осуђујући изјаве лидера СДА Шулић је рекао да никоме на Балкану, поготово у БиХ, није до рата, осим поменутим представницима политичког Сарајева, међу којима је Изетбеговић.

– Неадекватна и апсолутно непотребна изјава Изетбеговића говори да политичко Сарајево нема никакав политички план за рјешавање проблема у БиХ – рекао је Шулић.

Он је навео да руководство Српске на овом плану има довољно мудрости с обзиром на то да је увијек позивало на дијалог, компромис и разговор о свим битним темама у БиХ.

Шулић се нада да ће људи у ФБиХ, поготово они у највећим градовима, казнити политичке лидере који позивају на рат и обрачунати се с њима тиме што ће их послати у политички пензију.

– Очигледно је да се политичко Сарајево 30 година послије рата није одмакло од ратних сукоба па желе да данас, због подршке у дијелу међународне заједнице, своје циљеве покушају остварити новим ратом – закључио је Шулић.

Стевандић: Бакир Изетбеговић и даље је ментално у рату

Ненад Стевандић

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је лидер СДА Бакир Изетбеговић ментално и даље у рату, што потврђује и његова ратнохушачка изјава.

Он је додао да се у овим данима разоткрила сва бошњачка политика која се годинама водила, политика искључиво једног народа и једне државе без Срба и Хрвата и да се на било коју одлуку, која није у складу са тим циљевима, одмах позива на рат.

Када им не пролази играње на карту једине жртве протеклог рата, додаје Стевандић, онда играју на карту истребљења других народа.

– Бакир пребројава људе и дронове, Зукан Хелез колико је ракета могао да купи умјесто респиратора… Пребројавају се људи по џамијама и ко зна шта још пребројава – рекао је Стевандић.

Сматра да би требало да броје колико су бошњачког народа отјерали својом политиком, јер је вјероватно срамно понижавајуће, саопштено је из Уједињене Српске.

Он не очекује никакве посљедице по Изетбеговића када је у питању реакција међународне заједнице, јер њихова тишина довољно говори, поготово кад се узме у обзир брзина којом похрле да осуде изјаве политичара из Републике Српске.

Лукач: У БиХ више никоме нису потребни ни рат ни ратни хушкачи

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да је ратнохушкачка изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да су Бошњаци пребројани неадекватна и непотребна порука грађанима БиХ, те да они на наредним изборима треба да казне све оне који на било који начин позивају на рат.

Лукач је рекао да не зна шта значи то пребројавање и с којим циљем се то ради.

– Да ли је то у смислу ратнохушкачких порука и да неко треба да се боји тог пребројавања? Не знам да је ико ратовао ловачком пушком. Сви смо прошли рат у БиХ, али нисам видио да је неко ратовао ловачким пушкама, пиштољима и сличним средствима. Данас се ратује са много софистициранијим оружјем – рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он сматра да је то неадекватна и непотребна порука свим грађанима БиХ, да овдје више никоме није потребан рат и ратни хушкачи, тако да све те поруке људи треба да занемаре.

Лукач сматра и да грађани на сљедећим изборима треба казне све оне који имају било какве ратне поруке или на било који начин позивају на рат у БиХ да би ријешили неке своје потребе или жеље које нису остварили у неком прошлом рату.

– На наредним изборима грађани треба да такве казне и да их склоне са политичке сцене и да наставимо да живимо у миру и развијамо ову државу с циљем бољег живота наше дјеце – истакао је Лукач.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар