Коментари

Кецмановић: Суђење Додику може бити један од најважнијих догађаја у БиХ и – пресудити „свједоку Шмиту“

КАД ЈЕ СМИЈЕНИО ПОПЛАШЕНА – ВЕСТЕНДОРП ЈЕ ИМАО МАНДАТ СБ УН И ПОДРШКУ РУСИЈЕ, А ШМИТ НИ ЈЕДНО НИ ДРУГО
  • Додиков тим одбране, појачан загребачким адвокатом Нобилом, позвао је Шмита као свједока, па ће се овај наћи у неприлици да објашњава на основу чега се представља као в.п., којим правом је прогласио закон којим штити свој лажни статус. Унакрсно испитивање свједока Шмита не само да ће забавити публику у судници него ће срушити читав процес. Зато Жарко Пуховски, крајње ненаколњен Српској, Србији и Русији и њиховим лидерима, вели:, „Суђење ће испасти фарса, не могу га ни осудити и не осудити“
  • Додик је у игри живаца подигао улог. Пошто су потписници и гаранти Дејтона, који га иначе систематски руше и сматрају превазиђеним, упозорили да исти документ не предвиђа сецесију, он је промијенио наратив о Дејтону. Поводом свечаног обиљежавања годишњице Мировног споразума, само је истакао да је Српска тада међународно призната као страна у преговорима. Ништа о изворном и ревидираном
  • Још увјежбава параду разних родова полиције за Дан Републике. Иде у посјету код Лукашенка. И, најзад, припрема референдум о осамостаљењу, који слиједи пошто Скупштина РС поништи евентуалну одлуку Суда БиХ да му забрани политичко дјеловање
  • Највјероватније је да Шмит хапшењем Дебевца и Мехмедагића хвата баланс са предстојећом пресудом Додику, али то истовремено представља за адвокате аргумент да је суд компромитован, па и процес вођен под предсједавањем кривично сумњивог лица
  • Сарајевска чаршија, међутим, није скочила у одбрану Ранка, словеначко-јеврејског грађанисте, него, све више надрндана на САД и Шмита због Газе, брани свога Османа, Алијиног ратног тјелохранитеља Осмицу, кога су САД послије дугог и вјерног служења, пустиле низ воду. Да ли ће и Шмита, који је креснуо шибицу у запаљивој БиХ или ће га пустити да изазове пожар у коме ће горити ЕУ?

Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ

СУЂЕЊЕ Додику могло би да пресуди свједоку Шмиту и постане један од најбизарнијих догађаја у немогућој држави. Поготово откако је дан у очи рочишта 19. 12. ухапшен предсједник Суда БиХ који води процес против предсједника Српске.

Најприје је у сарајевским медијима било главно питање да ли ће се Додик одазвати позиву и појавити се пред Судом БиХ и судницу искористити као позорницу на којој ће „запаљивом реториком“ заокружити своје оцјене о неоколнијалном протекторату, бошњачком унитаризму, неизбјежном распаду БиХ, лажном в.п. Или ће одбити да одговара пред судом који он основано сматра једном од постдејтонских и антидејтонских конструкција.

Ко год зна Додика, било му је јасно да неће пропустити прилику. И, отишао је на изјашњавање о кривици испраћен транспарентима „Суде Додику а пресудиће Српској“. Али, тиме је процес тек био отпочео, адвокати су одложили наредно рочиште, а поред сусрета са Вучићем и Орбаном, очекивао се и главни са Путином.

На спекулације, у Бањалуци – забринуте, а у Сарајеву – злураде, око тога зашто касни Додиков пут у Русију, најављен за крај године, оглашавали су се подршком најприје Калабухов, па Лавров, па лично предсједник РФ. Додик је објашњавао да се посјета припрема и договара термин, на што су вртили главом и пријатељи и непријатељи Српске, иако интезивне активности руског предсједника рате свјетски медији.

Поред ратних у Украјини и дипломатских у Емиратима и Саудији, па са предсједником Ирана и високом палестинском делегацијом.

Али, прошао је новембар и прве недјеље децембра, позив из Москве није стизао, позиви на рочишта у Сарајеву пристижу.

Истина, судски процес против демократски изабраног предсједника РС Додика на Суду БиХ, као да постепено запада у ћорсокак. Додиков тим одбране, појачан загребачким адвокатом Нобилом, позвао је Шмита као свједока, па ће се овај наћи у неприлици да објашњава на основу чега се представља као в.п., којим правом је прогласио закон којим штити свој лажни статус. Унакрсно испитивање свједока Шмита не само да ће забавити публику у судници него ће срушити читав процес.

Кристијан Шмит (Фото: Армин Дургут / PIXSELL)

Како ономад на Н1 за БиХ вели Жарко Пуховски, крајње ненаколњен Српској, Србији и Русији и њиховим лидерима:, „Суђење ће испасти фарса, не могу га ни осудити и не осудити“.

Али, не лези враже, у босанском протекторату све је могуће. Ако Додик испред Српске одра грло бранећи Дејтонски споразум, а они му уведу санкције зато што га крши, јер су они замијенили слово за дух Споразума, зашто онда лажни представник не би могао да смијени легитимног предсједника? Не би било први пут: Вестендорп је тако смијенио Поплашена.

Да, али Вестендорп је имао мандат СБ УН, укључив и глас Русије. Шмит нема ни једно ни друго. Напротив!

Калабухов је подсјетио: У Паризу смо се договорили о три равноправна народа у два ентитета… Лавров да је Русија забринута за положај Срба… Путин: да је сигуран да ће српски народ издржати… Гускова да Срби треба да се стрпе још неколико мјесеци док Русија не заврши Специјалну операцију и да се Запад плаши Додика!

А онда је, са почетком судаког процеса „Колективни Запад против Додика“, Москва појачала темпо.

Руска амабасада у Сарајеву дала је убојито саопштење. „Поново изјављујемо да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ. Покушаји појединих чланова УО ПИК-а да тврде супротно не значи легитимизацију Шмита, већ делегитимизцију Управног одбора. Посљедњи закључци ПИК-а не могу се сматрати ставом међународне заједнице и зато што крше Анекс 4 Мировног споразума – Устава БиХ“.

Најзад, 14 децембра огласио се и Владимир Владимировић лично : „Позната нам је ситуација у Српској и БиХ. Оцјене те ситуације од стране Русије потпуно се подударају са ставовима руководства Републике Српске“

Путин је додао и своје принципијелно гледиште: „О будућности РС и БиХ треба да одлучују народи који ту живе“.

Након свих досадашњих сусрета са Путином, у рутинском саопштењу за медије стајало је да се „разговарало о краку гасовода за РС, гасним централама, енергетској стабилности и актуелним економским и политичким питањима, подршци Дејтону и све у пријатељској атмосфери“. Овога пута, међутим, Путин је био конкретан и експлицитан.

Толико да Додик и не мора да иде у Москву, а ни аналитичари да нагађају о чему су разговарали у четири ока.

У већ поменутом интервјуу Пуховски каже и да се „БиХ није конституисала као држава, да нема један државни интерес“, да се „Хрватска, сем Милановића, не мијеша, а Србија нема ни капацитета да се мијеша“, „да „странац одлучује умјесто њених легитимних представника…“

Само што није извео једино логичан закључак: БиХ у ствари и не може да опстане.

Да је то рекао, сложио би се са Додиком.

Предсједник Српске већ годинама говори о „споразумном разводу“, о „мирном разлазу“, о „изнуђеном одласку“ и тиме саблажњава комшилук и западни свијет. Зато је Шмит умислио да може да га склони.

Да ли је „колективни Запад“ заузет пречим бригама, попут драматично неизвјесних избора у САД и у ЕУ, заборавио на несуђеног в.п. и његов приватни рат са Додиком или, напротив, рачуна да би му макар и Шмитова пирова побједа на споредном босанском колосијеку повратила бар нешто од изгубљеног кредибилитета?

На другој страни, Додик је крајем прошле године започео нови предсједнички манадат. Вучићев СНС је нетом тријумфовао на парламетарним изборима, уз масовну подршку Срба из БиХ и у БиХ.

Путину је догодине довољно да се кандидује.

Додик је у игри живаца подигао улог. Пошто су потписници и гаранти Дејтона, који га иначе систематски руше и сматрају превазиђеним, упозорили да исти документ не предвиђа сецесију, он је промијенио наратив о Дејтону.

Поводом свечаног обиљежавања годишњице Мировног споразума, само је истакао да је Српска тада међународно призната као страна у преговорима. Ништа о изворном и ревидираном. Даље, Додик увјежбава параду разних родова полиције за Дан Републике. Иде у посјету код Лукашенка. И, најзад, припрема референдум о осамостаљењу, који слиједи пошто Скупштина РС поништи евентуалну одлуку Суда БиХ да му забрани политичко дјеловање.

Елем, Шмит ће му је пружити добар повод за сецесију.

А шта значи хапшење предсједника Суда БиХ у току процеса Додику, што, дакако, није могло без Шмита?

Пракса је у правосуђу да у посебно деликатним случајевима предсједник прати рад судије. Да ли корупција за коју је оптужен Ранко Дебевец значи да га је корумпирао оптужени или да су га корумпираали они који траже Додикову политичку главу, на што упућује инкриминисани контакт са Османом Мехмедагићем, недавно смијењеним шефом обавјештајне службе БиХ са листе СДА?

На мјесто суспендованог Дебевца по националном турнусу долази Човићев Хрват, што би могло да значи да Шмит хоће да повуче ручну.

Највјероватније је да Шмит хапшењем Дебевца и Мехмедагића хвата баланс са предстојећом пресудом Додику, али то истовремено представља за адвокате аргумент да је суд компромитован, па и процес вођен под предсједавањем кривично сумњивог лица.

Сарајевска чаршија, међутим, није скочила у одбрану Ранка, словеначко-јеврејског грађанисте, него, све више надрндана на САД и Шмита због Газе, брани свога Османа, Алијиног ратног тјелохранитеља Осмицу, кога су САД послије дугог и вјерног служења, пустиле низ воду.

Да ли ће и Шмита, који је креснуо шибицу у запаљивој БиХ или ће га пустити да изазове пожар у коме ће горити ЕУ?

„Запад дјелује превентивно, а Русија реагује на догађаје“ – каже Пономарјова.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар