Коментари Одабрано

Којић: Инцко је покушао да стави коначан печат на пресуде Хашког трибунала

УПОЗОРЕЊА ДИРЕКТОРА РЕПУБЛИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ РАТА И РАТНИХ ЗЛОЧИНА
  • Сада имамо ситуацију да би било који процес да се отвори за ревизију одређеног поступка, био третиран као негирање геноцида
  • Оно о чему очигледно Валентин Инцко није водио рачуна јесте то да ће морати појачати капацитете на нивоу правосуђа БиХ како би процесуирали све нас у Српској. Нас који на основу чињеница и доказа износимо своја истраживања и чинимо их доступнима јавности

МИЛОРАД Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске рекао је за РТРС да се одлуком о забрани негирања геноцида жели ставити коначан печат на све пресуде које је донио Хашки трибунал, а касније и правосуђе БиХ

– Сада имамо ситуацију да би било који процес да се отвори за ревизију одређеног поступка, био третиран као негирање геноцида – истакао је Којић.

Такође, Којић каже да оно што је већа опасност, а како је то дефинисано наметнутим измјенама кривичног законодавства, јесте то да објављивање било каквих публикација, које су супротне од онога што је доносио Хашки трибунал и правосуђе на нивоу БиХ, третира кривичну одговорност, односно то лице може бити кривично одговорно.

– Оно о чему очигледно Валентин Инцко није водио рачуна јесте то да ће морати појачати капацитете на нивоу правосуђа БиХ како би процесуирали све нас у Српској. Нас који на основу чињеница и доказа износимо своја истраживања и чинимо их доступнима јавности – навео је Којић.

Сматра да је оваква одлука уствари велики корак уназад, те да је тешко говорити о помирењу и суживоту, што се упорно подваљује у тези наметања закона, односно измјенама кривичног законодавства.

– С друге стране имамо ситуацију да нико од бошњачких функционера није признао да се десио било какав злочин над Србима. На овај начин видимо да је пројекција Хага, а касније и правосуђа БиХ била јасна, а то је да се што више оптужи, а касније и осуди Срба – рекао је Којић.

Он је нагласио да се ово не односи на негирање само геноцида, већ и на злочине против човјечности и друга кривична дјела геноцида, како би се како каже Којић, осудило што више Срба.

Наиме, одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=439457

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар