Коментари

ОБА подрива и „Дејтон“ и Устав БиХ и од Срба и Српске прави – реметилачки фактор

БАВИ СЕ УГЛАВНОМ САМО СРБИМА, СРБИЈОМ И „МАЛИГНИМ“ РУСКИМ УТИЦАЈЕМ
  • Никола ШПИРИЋ: Сад се не смије стати на политичкој буци него да се до краја утврди да ли је ОБА изашла из законске надлежности и злоупотребила закон. То треба да отворе све адресе које су надлежне за рад обавејштајног сектора у БиХ
  • Витомир ПОПОВИЋ: Ово није крај, биће и тежих посљедица. Представници РС морају да расправе ово питање на нивоу заједничких институција, да добију децидан одговор и да се тачно види како ОБА функционише и по дубини и по суштини – јер је ово довело у питање судбину саме ОБА
  • Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: ОБА-ом управљају СДА и британска служба, а Американци могу управљати гдје хоће и како хоће. Српски кадар је само по рођењу српски, али српске политике у тој служби – нема
  • ШПИРИЋ: ОБА је себи узела за право да сервира теренске и сваке друге податке о тзв. малигном руском утицају, праћеним српским национализмом. То је најопаснија теза јер су тако РС и сви Срби који овдје живе постали предмет обраде ОБА. Сигуран сам да не постоји ни један истакнути грађанин Србије који борави у БиХ да није „покривен“ 24 сата
  • ПОПОВИЋ: Имамо 500 муџахедина са страних ратишта, а само 80 је пријављено. Они могу извршити терористичке акте у Бањалуци или било гдје у БиХ. А овдје се на све начине пласирају тврдње да су Срби и Српска реметилачки фактор
  • ГАЛИЈАШЕВИЋ: Запад шаље у БиХ шаље трећеразредне обавјештајце и дипломате који лажу своје земље: Ето Руса. А ми у БиХ немамо ни један руски портал, ни један руски медиј. Иран има тв Сахар и агенцију, Турска има агенцију Анадолију и магазин Фактор, Катар има тв Ал Џазира, Американци имају Н1. Руси немају ни једну новину, медиј или портал!

ЕМИСИЈА РТРС Други угао бавила се темом спискова за забрану уласка БиХ и законитошћу рада ОБА.

Учесници су били: Никола Шпирић, члан заједничке комисије за надзор рада ОБА,

Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци и Џевад Галијашевић, експерт за безбједност.

Портал Све о Српској преноси ток тог разговора:

Шпирић: Ни Обавјештајни комитет не врши контролу рада ОБА

– Листа непожељних особа је нормалан начин да се брани безбједност земље, што значи да није проблем списак, него што је при његовом састављању прекршен закон о ОБА и што се обавјештајна агенција отргла парламентарном надзору.

Обавјештајни комитет, који је за то задужен, не врши контролу рада ОБА, а тај Комитет сноси политичку одговорност за рад ОБА.

Трећи проблем је што су са списком морали бити упознати чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјетом министара, министри безбједности и одбране, предсједници влада ентитета, Брчко дистрикта и руководство парламената – а нису били обавјештени. То је прекршено.

Сад се не смије стати на политичкој буци него да се до краја утврди да ли је ОБА изашла из законске надлежности и злоупотребила закон. То треба да отворе све адресе које су надлежне за рад обавејштајног сектора у БиХ.

Поповић: Можда треба ићи на распад те институције која троши велики новац

– Ово није крај, биће и тежих посљедица. Представници РС морају да расправе ово питање на нивоу заједничких институција, да добију децидан одговор и да се тачно види како ОБА функционише и по дубини и по суштини – јер је ово довело у питање судбину саме ОБА.

Треба видјети да ли треба да се мијења закон о ОБА из 2004. или да се иде у распад те институције јер не даје резултате који се од ње очекују, ствара сукобе и изазива неспокојство путника, а троши огромна буџетска средства.

То је супротно интересу цијеле БиХ. Примјера ради, интересу БиХ штети кад са границе буду враћени угледи инвеститори из Русије. Да ли су они рушили суверенитет, трговали дрогама? Апсолутно не! Али, до данас нисмо добили одговор од ОБА по ком основу им је забранила улаз.

Галијашевић: ОБА је коришћена за најмасовније кршење Устава БиХ

– Закон о ОБА треба да се мијења јер је у правном смислу неписмено написан: не постоји јасно нормирање већ описни детаљи о улогама органа и спољној и унутрашњој контроли.

Унутрашња контрола, по правилу, припада главном инспектору Хрвату, док је директор Бошњак, а замјеник директора Србин.

Спољна контрола се утврђује годишњом платформом. Њу предлаже Савјет министара, а одобрава је Предсједништво.

У годишњој платформи овога није било!

Изгледа као да је ОБА тренутно искочила из законског оквира, али је истина да је она од самог оснивања таква – одметнута од законског оквира.

ОБА је коришћена за најмасовније кршење Устава БиХ.

ОБА је формирана спајањем неколико националних служби, војно-обавјештајних и других које су чиниле језгро названо Федерална обавјештајна сигурносна служба на челу са Муниром Алибабићем.

Педи Ешдаун долази и смјењује Алибабића и због 11. септембра одлучује да стави под контролу одметнуте дјелове АИД-а који су се пенетрирали у ФОС (Федералну обавјештајну службу).

Хитно стварање заједничке обавјештајне службе ОБА је резултат жеље да укроти АИД јер је био под утицајем иранске тајне службе, па су на Погорелици Американци морали да смијене Бакира Алиспахића и министра одбране Хасана Ченгића, а мјесто генералног секретара дали су човјеку који је до јуче био шеф центра служби безбједности у Зеници Шефику Џаферовићу, да прати тај процес.       Онда се десио 11. септембар у коме су структуре АИД биле уплетене и САД су тражиле да Британци обаве посао и интегришу обавјештајни простор како би се лакше контролисао. То су урадили Педи Ешдаун и британска амбасада.

Наша служба је задржала та два нивоа управљања. ОБА-ом управљају СДА и британска служба, а Американци могу управљати гдје хоће и како хоће.

Српски кадар је само по рођењу српски, али српске политике у тој служби – нема.

Шпирић: Активност ОБА против Србије почела прије десетак година

– Било би добро да се огласи власт у Србији чији су истакнути држављани на списку ОБА. Прије десетак година је заведена и обавјештајна активност ОБА против пријатељске Србије.

Тада је Комисија за парламентарни надзор покушала да отвори проблем, али се завршило скретањем у политикантске воде јер није било осјећаја да је то озбиљан проблем за све у БиХ. Српски кадар у ОБА и све ово што се дешава је политика, а она не би требало да арбитрира у обавјештајним водама.

ОБА је себи узела за право да сервира теренске и сваке друге податке о тзв. малигном руском утицају, праћеним српским национализмом. То је најопаснија теза јер су тако РС и сви Срби који овдје живе постали предмет обраде ОБА.

Сигуран сам да не постоји ни један истакнути грађанин Србије који борави у БиХ да није „покривен“ 24 сата, покривени су његови контакти и то се обрађује у посебним групама. Нисам сигуран да су подаци о томе у званичним архивама службе него су у појединим круговима, који су неријетко плаћени изван државне касе – обавјештајни сектор реализује политичку платформу СДА.

Сада треба да видимо да ли под оваквом оцјеном и дијагнозом ОБА може да опстане. РС не смије себи да дозволи да постане објектом обавјештајног сектора. Морамо да сиеднемо и видимо ко производи информације, коме оне требају; информације које ОБА производи иду вани, јер у њима су поруке које прате политичку вертикалу СДА и изградњу државе по њиховом (унитарном) виђењу!

Информације које иду вани су: Срби су проблем, Срби су пријетња, Срби су националисти, Срби су русофили и њихове активности су подгријаване из Београда.

Дакле, треба се плашити параобавјештајног рада и обавјештајног рада изван ОБА за употребну вриједност која се може обликовати кроз информације службе. Танка је низ између законитости и кршења закона – није Закон џабе рекао да те информације морају имати чланови Предсједништва и друге набројане институције.

На жалост, у раду ОБА има и печата Срба јер нико од њих није рекао – станите, ово не може јер није у годишњој платформи. А када се погледа платформа – види се да је ОБА изашла ван закона.

Поповић: Српски кадрови само дају легитимитет антисрпском дјеловању ОБА

ОБА, Тужилаштво и Суд имају за циљ да промијене дејтонску структуру БиХ, а српски кадрови само дају легитимитет и легалитет таквом понашању ове и других агенција.   Јасно је да је српски замјеник директора морао да каже директору и главном инспектору да се обавјештајни рад у ОБА не може овако водити. Између осталога, РС годинама не може да добије елементарне податке шта су пријетње суверенитету и уставном поретку (БиХ и РС).

Примјер је ово што је Галијашевић изнио: имамо 500 муџахедина са страних ратишта, а само 80 је пријављено; они могу извршити терористичке акте у Бањалуци или било гдје у БиХ.

Овдје се на све начине настоји доћи до тврдње да су Срби реметилачки фактор, да је РС реметилачки фактор унутрашњој структури БиХ и да је привржена Русима – што, на крају, није ни спорно – да би то могле да искористе стране службе које де факто воде ОБА.

Много је кривице на нашој страни. Ако српски кадрови не раде свој посао онако као би требало дараде – онда би морали бити мијењани са тих функција. Ако мандат директора, замјеника и главног инспектора траје 4 године, како прописује Закон, онда не могу бити 8 година, при чему примају плату и настављају да наносе штету и РС и заједничким институцијама.

Галијашевић: Поводом ОБА те треба обратити онима који су креирали Дејтон

У БиХ се спроводи политика уништавања односа Срба, Бошњака и Хрвата, јер је то најефикаснији начин да се сруши уставни поредак БиХ. ОБА је најважнији инструмент те деструкције.

То је опасна служба. Она је пријетња својим грађанима, политичарима, мени и вама. Она је срушила све тужиоце, то је моћна служба и није направила сад један излет из надлежности него системски руши Устав БиХ. ОБА сваки дан ради на урушавању државе и људских слобода!

Она контролише оно што зовемо „дип веб“ и „дарк веб“. Контролише Википедију да би протурале нове историјске погледе, које потписује разни „никнејмовима“ (псеудоними, прим. ред.).

Своје документе штите високим степеном тајности, а онда их дају порталима Истрага, Слободна Босна итд, на којима полемишу под америчким „никнејмовима“.

Сада користи страдања руског и украјинског народа да отвори везу српског национализма са руским „великонационализмом“ и да – прошири спискове.

Кад погледате шта ОБА може и колико наше критике немају ефекта, видите политику међународне заједнице!

Вјерујем да владе Запада желе стабилну БиХ јер је сматрају својим орбитом.

СДА жели сукоб да би добила интервенцију Запада против лоших Срба и лоших Хрвата, а „одбраниће“ нас и од „лоших Руса“.

Додатни проблем је што нам Запад шаље своју трећеразредне обавјештајце и дипломате који, да би оправдали свој ангажман, лажу своје земље: Ето Руса. А ми у БиХ немамо ни један руски портал, ни један руски медиј.

Иран има тв Сахар и агенцију, Турска има агенцију Анадолију и магазин Фактор, Катар има тв Ал Џазира, Американци имају Н1. Руси немају ни једну новину, медиј или портал.

Русија се у БиХ бавила само двјема стварима: заштитом Дејтонског мировног споразума и инвестивцијама.

Русија је један од пет водећих инвеститора у БиХ.

Какви медији, какав малигни утицај, какве глупости?!

Дакле, СДА и локалне дипломате лажу владе страних држава призивајући интервенцију!

У Члану 2. Закона о ОБА је изричита забрана формирања других обавјештајних служби на територији БИХ, али смо дужни да упознамо велике силе потписнице и гаранте Дејтонског дпоразума, и Србију и Хрватску, о овом одметнутом апарату који дубоко разара дејтонску БиХ.

На тај начин се морају отворити системски разговори о ОБА, њеним запосленима и руководиоцима. Све то треба бити радикално промјењено јер се ОБА саживила са безакоњем и постала дио незаконитих активности. Најважнија је унутрашња контрола, али, пошто она удара у зид, треба се обратити онима који су креирали Дејтон.
Приредила: Д. Милошевић

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар