Коментари Одабрано

Подијељена мишљења: Треба ли Српска да подржава „трећи ентитет“ и – докле

КРИШТО: ХРВАТИМА НИЈЕ ПОТРЕБНА НИЧИЈА ПОМОЋ – МИ СМО КОНСТИТУТИВНИ НАРОД
  • Посланик НДП у ПС БиХ Момчило НОВАКОВИЋ: Претерали смо у тој прохвратској политици. Апсолутно непотребно нас је Додик увалио у ту причу из које, бојим се, у једном моменту нећемо имати излазну варијанту
  • Члан Главног одбора СНСД и посланик у ПС БиХ Милица МАРКОВИЋ: Колико знам, ХДЗ и СДА разговарају о две изборне јединице. Српска не може да буде увучена у ту причу, нити може да буде оштећена. Ми ћемо прихватити сваки њихов договор
  • Политички аналитичар из Београда Драгомир АНЂЕЛКОВИЋ: Легитимно је право политичара у Српској, било владајућих или опозиционих, да подрже Хрвате у своје име и у име партије којима припадају. Али, Република Српска као ентитет не би требало да се меша у ту ствар јер РС прихвата изворни Дејтон

ВЛАДАЈУЋА партија у РС подржава Хрвате у борби за трећи ентитет, хрватски политичари, макар јавно, тврде да им помоћ није потребна, док Бошњаци и Додикова опозиција упозоравају да таква политика може да грози и позицију Републике Српске.

Председник Српске и СНСД Милорад Додик у неколико наврата је јавно подржао борбу Хрвата за политичку равноправност у БиХ, било кроз посебну изборну јединицу, или чак кроз трећи ентитет. Такве изјаве наилазиле су на опречне реакције – од тога да РС мора да има став по овом важном питању, до упозорења да је за нас боље да будемо један од два, уместо један од три ентитета у БиХ. Томе треба додати изјаве појединих хрватских политичара, додуше изван ХДЗ БиХ, да трећег ентитета нема без Посавине која је сада у РС.

– Претерали смо у тој прохвратској политици. Апсолутно непотребно нас је Додик увалио у ту причу из које, бојим се, у једном моменту нећемо имати излазну варијанту – каже за српскаинфо.цом портал „ЕуроБлица“ посланик НДП у ПС БиХ Момчило Новаковић.

Према његовим речима, немогуће је обезбедити оно што Хрвати траже, а да не буде промењен Дејтонски мировни споразум, „а то по Србе не може добро завршити“.

– Не разумем који су мотиви СНСД и Додика да овако безусловно подржава Хрвате, осим можда личних односа са Драганом Човићем. Нека ми Додик нађе три ситуације у парламентарној пракси у којима су Хрвати подржали Србе у БиХ, у моменту када су биле тешке одлуке. Тврдим да неће наћи ни једну – каже Новаковић.

Међутим, члан Главног одбора СНСД и посланик у ПС БиХ Милица Марковић тврди да СНСД подржава само она решења којима ће сви у БиХ да буду задовољни, без гурања прста у око било коме.

– То питање се односи на Федерацију. Колико знам, ХДЗ и СДА разговарају о две изборне јединице. Српска не може да буде увучена у ту причу, нити може да буде оштећена. Ми ћемо прихватити сваки њихов договор – каже Марковићева за „ЕуроБлиц“.

Она сматра да је у том контексту била и изјава председника Додика да Хрватима „даје сагласност“ за трећи енитет у БиХ.

-Не знам да Хрвати траже ентитет, већ измену Изборног закона и изборну јединицу како се више не би дешавало да им Бошњаци бирају члана Председништва БиХ – каже Марковићева.

Истовремено, заменица председника ХДЗ БиХ Борјана Кришто наглашава да хрватски политички представници не траже ничију помоћ јер је БиХ држава три конститутивна народа у којој „свако треба да буде укључен око тражења решења које је добро за БиХ и њене народе“.

– Не очекујемо од некога да нам било шта да, него да се изборимо за позицију, али све у интересу БиХ и њене равноправности, како изборне, тако и уставне – каже Кришто. На питање „ЕуроБлиц“ да ли Хрватима помажу Додикове изјаве, Кришто поприлично неодређено каже да се „таква изјава може дати онда када се буду тражила некаква решења“.

Међутим, новинар и политички аналитичар Пејо Гашпаревић сматра да Додик о хрватском питању прича искључиво из својих интереса.

– На тај начин помало подилази Хрватима, а уједно уноси софистицирани политички раздор између Хрвата и Бошњака, чији су односи оптерећени због међусобног рата у средњој Босни пре 25 година. Додик то не прича да би допринео заштити интереса Хрвата, него да би заштитио РС, а онда на тај начин ојачао геополитички утицаја Русије кроз Србију и РС на Балкану. Дакле, то је сложена прича која нема само локалну нарав, она има међународне димензије – закључује Гашпаревић.

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић сматра да је легитимно право политичара у Српској, било владајућих или опозиционих, да подрже Хрвате у своје име и у име партије којима припадају.

-Али, Република Српска као ентитет не би требало да се меша у ту ствар јер РС прихвата изворни Дејтон и оно што је тада договорено. Њен је посао да штити своју позицију и своје интересе – наглашава Анђелковић.

Упитан на који начин препознати када политичари у РС говоре у име партије, а када као представници РС, Анђелковић наводи пример њихових колега на западу који, када се обраћају, кажу „сада стављамо капу државничку, а сада партијску“.

– Морају и наши политичари да користе тај модел који у некој мери јесте реторички, али је врло важно направити ту разлику – закључио је Анђелковић.

Мехмедовић: То је политика кратког даха и дугорочно може да угрози опстанак РС

Посланик СДА у Представничком дому БиХ Шемсудин Мехмедовић сматра да је Додикова подршка Хрватима „више политиканство него политика“.

– Дакле, стално водите сецесионистичку политику у БиХ, а онда подржавате и друге који то раде, на другачији начин. Мислим да то не може издобрити у БиХ, може да буде само додатно усложавање политичких прилика. То је политика кратког даха и дугорочно може да угрози опстанак Републике Српске – поручује Мехмедoовић.

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/podrska-hrvatima-u-borbi-za-treci-entitet-rizik-za-srpsku/7ewekv5

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар