Коментари Одабрано

„Политика“: Хоће ли војни неутралитет Српске спречити БиХ да уђе у НАТО?

БОШЊАЦИ СУ ОЧЕКИВАНО СКОЧИЛИ ПРОТИВ РЕЗОЛУЦИЈЕ, А ХРВАТИ ЗАУЗЕЛИ ОЧЕКИВАНО МЕКШИ СТАВ

Камп Еуфора у Бутмиру

  • Резолуција Скупштине РС о војној неутралности  супротна је њеном ставу од пре десетак година, као и неким документима и одлукама органа БиХ, али власти Српске сем  што указују на „промену светских околности” уверавају да све досадашње одлуке и нису биле коначан став. Одлука о пуноправном чланству у НАТО, кажу, тек треба да буде донета
  • Милорад Додик се осврнуо и на оптужбе за очијукање с Русијом, па се индиректно дотакао и базе НАТО-а, о којој у контексту резолуције пишу сарајевски медији: „Новинарка ’Њујорк тајмса’ пре неки дан ме директно питала за руски утицај. Рекох, покушао сам да нађем команду руске војске у БиХ. И нисам је нашао, али зато постоји команда НАТО-а у БиХ. Какви су то стереотипи?”

ДА ЛИ је резолуција Скупштине Републике Српске довољна да једном ентитету или целој БиХ утре пут за војну неутралност, што је амбиција става парламента РС који се пре десетак дана определио за несврставање у војне савезе и праћење Србије у том стратешком опредељењу.

Одговор на то питање тражили су и поједини медији и аналитичари који после доношења резолуције у Скупштини РС покушавају да одгонетну какве ће последице имати тај документ на земљу која се на известан начин раније определила за пут ка НАТО, то јест за кретање према чланству, партнерство и сарадњу са западним војнополитичким савезом.

Резолуција јесте супротна ставу Скупштине РС од пре десетак година, као и неким документима и одлукама органа БиХ, али власти у РС сем „промене светских околности” уверавају у то да све досадашње одлуке и нису биле коначан став. Одлука о пуноправном чланству, кажу, тек треба да буде донета. Резолуцију републичког парламента у Бањалуци објашњавају као став једног ентитета, који иде у сусрет одлуци која ће морати бити донета у органима БиХ.

Тиме су делимично одговорили на примедбе међународне заједнице и бошњачких политичких партија, који је недвосмислен: о тим питањима не може да се одлучује у једном делу БиХ. То је, тврде, питање за целу земљу.

Тај став одсликава и порука Клуба Бошњака у Већу народа РС из ког су ставили вето на Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС јер се овим, правно-политичким актом „задире у надлежности државе БиХ”.

Клубу Хрвата у Већу народа РС дан пре та резолуција није толико засметала, па нису потегли вето, јер тамо налазе да је реч о „политичком акту” иако и они цене да је тематика резолуције у надлежностима БиХ.

Ако на Заједничкој комисији Већа народа РС и Скупштине РС не буде договора, о томе да ли је повређен витални интерес Бошњака, одлучиће Уставни суд РС.

И док бошњачке партије подсећају на то да је опредељење за НАТО већ исказано у органима БиХ, Милорад Додик, председник РС, и не покушава да увери како став Скупштине РС претендује да буде коначан и да преузима посао органима БиХ.

Он каже: „О чланству у НАТО-у ће се тек одлучивати у органима БиХ, или неће. Сви који кажу да је одлука већ донета – није. У доношење те одлуке ми идемо са ставом који је изразила Скупштина РС, видећемо може ли се она игнорисати”.

Домете резолуције анализирао је и „Евроблиц” у тексту „Без самосталности нема ни војне неутралности”, у ком су саговорници као отежавајућу околност за усвојени документ истакли чињеницу да је Српска сва овлашћења која се односе на одбрамбени систем пренела на ниво БиХ, због чега се документ по коме је РС прогласила војну неутралност може посматрати само као „потез са краткорочним значењем”. Део аналитичара резолуцију чита као „дневнополитички потез, који се не може спровести у дело.

Портал „Кликс” у иронично насловљеном тексту „Република Српска је ’војно неутралан’ ентитет који на својој територији има базу НАТО-а”, наводи да је, када се већ један ентитет жели играти државе, Скупштина РС морала припремити решење по којем се годинама постојећа база НАТО-а мора уклонити или преместити с територије РС.

Портал наводи да се у Источном Сарајеву налази главни улаз у највећу базу међународне војне мисије у БиХ, познатију као Еуфор Алтеа. База названа по оближњем насељу Бутмир налази се, наводи портал, на територијама оба ентитета у готово једнаком омјеру, и у тексту констатује да иако званично није реч о класичној бази НАТО-а, Еуфор је под његовом командом.

Портал „Кликс” подсећа на изјаву опозиционара Драгана Чавића који је саркастично позвао МУП РС-а да избаци страну војску из базе у Источном Сарајеву.

Додик на то каже: „Али ми састављамо БиХ, и имамо право на свој одраз у заједничким органима, а наш став је изречен у резолуцији. Ми смо део ланца одлучивања у БиХ и са нашег нивоа и капацитета рекли смо – војно неутрални.”

Додик се осврнуо и на оптужбе за очијукање с Русијом, па се индиректно дотакао и базе НАТО-а, о којој у контексту резолуције пишу сарајевски медији: „Новинарка ’Њујорк тајмса’ пре неки дан ме директно питала за руски утицај. Рекох, покушао сам да нађем команду руске војске у БиХ. И нисам је нашао, али зато постоји команда НАТО-а у БиХ. Какви су то стереотипи?” , упитао се Додик.

http://www.politika.rs/scc/clanak/391620/Moze-li-rezolucija-obezbediti-vojnu-neutralnost-Republici-Srpskoj

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар