Коментари

„Политика“: Милановић се многима замерио, али су мали изгледи да у БиХ постане persona non grata

У ДЕРВЕНТИ ОДЛИКОВАО ЈЕДИНИЦУ КОЈА ЈЕ СРБИМА НАНЕЛА МНОГО ЗЛА
  • Он је као председник земље интегрисане у западни систем и НАТО на сваком месту стајао у одбрану Дејтонског споразума и принципа конститутивности, а Републику Српску називао је реалношћу. Милановић је изјавио и да се у Сребреници није десио геноцид, или, уколико јесте, онда би за Јасеновац и Холокауст требало да се дефинише други назив, чиме је навукао и презир Бошњака, који можда имају и више разлога да Милановића прогласе непожељном особом, него житељи Српске које је испровоцирао доделом одликовања 103. бригади ХВО

Извор: Политика

„ЈЕДИНИЦА коју је Зоран Милановић одликовао у Дервенти позната је као одред који је много зла починио српском народу и тај гест хрватског председника може се сматрати провокацијом. Исто тако, морамо да разумемо да председник Хрватске има право да додељује одликовања, као што то право имам и ја као председник РС, па сам једно доделио и Владимиру Путину, што је изазвало озбиљне поремећаје”, коментар је Милорада Додика, председника Републике Српске, на захтев опозиције да се хрватски председник прогласи непожељном особом.

С једне стране, постоји бес српске јавности што је Милановић дошао и усред Српске доделио одликовање бригади ХВО која је у првим месецима рата, све до ослобођења Посавине, иза себе оставила бројне цивилне жртве. С друге стране, без обзира на то што је склон честим променама мишљења, због чега се у многим круговима перципира као непоуздан партнер, Милановић је минулих година давао изјаве које у политичком смислу нису биле сасвим безначајне за позицију Републике Српске, иако су биле усмерене ка Сарајеву и мотивисане бригом за положај Хрвата у БиХ.

Он је као председник земље интегрисане у западни систем и НАТО на сваком месту стајао у одбрану Дејтонског споразума и принципа конститутивности, а Републику Српску називао је реалношћу. Милановић је изјавио и да се у Сребреници није десио геноцид, или, уколико јесте, онда би за Јасеновац и Холокауст требало да се дефинише други назив, чиме је навукао и презир Бошњака, који можда имају и више разлога да Милановића прогласе непожељном особом, него житељи Српске које је испровоцирао доделом одликовања 103. бригади ХВО.

Припадница те бригаде била је и злогласна мучитељка Азра Башић, такозвана Крвава Азра, позната и по надимку Азра Два Ножа, коју је Суд БиХ осудио за монструозна злодела, мучења и убиства заробљеника.

Иако би било тешко наћи некога у региону, а вероватно и шире, коме се Милановић није замерио на овај или онај начин, нису велике шансе да успе иницијатива да се он прогласи непожељним у БиХ, јер ће, по неким проценама, увреде које је нанео житељима Српске бити надвладане политичким прагматизмом који можда не би однео превагу да се у Дервенти, уместо Милановића, обрео, на пример, премијер Андреј Пленковић.

Медији који вагају шансе за успех иницијативе опозиционог ПДП-а пишу како је власт у РС између две ватре, а највише због тога што је и Борачка организација РС бесна на Милановића.

Гнев бораца нису смириле жестоке осуде из Српске.

Шеф Клуба посланика СНСД у Скупштини РС, Игор Жунић, подсећа да је међу првима осудио одликовање 103. бригаде ХВО и додаје да то не сме више да се понови ни у Дервенти, нити у било којем месту у Српској.

Иницијативом коју је покренуо опозициони ПДП тражи се да Скупштина РС резолуцијом осуди поступак Милановића у Дервенти, али и његове раније увреде када је Србе из Хрватске називао „опанчарима”, а Србију „шаком јада”, те да Жељка Цвијановић у Председништву иницира да хрватски председник буде проглашен непожељном особом у РС и БиХ.

Младен Кременовић

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар