Коментари

Врањеш: Пробосански Мектић бошњачкој елити служи као спинер и забављач доконе јавности

ПРОГЛАШАВАЊЕМ МАРИЈАНЕ ПЕТИР ЗА PERSONA NON GRATA НЕЋЕ САРАЈЕВО РИЈЕШИТИ СВОЈЕ ПРОБЛЕМЕ
  • Информације из извјештаја Драгана МЕКТИЋА нису прошле на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ. Извјештај је пао, а Мектић се узалуд упињао да га пост фестум „опере” заједно са Душком Јуришић на ФТВ-у
  • Покушај реванша био је прилог од 4 минута и 18 секунди на ФТВ који је наравно отпочео са Равногорским четничким покретом, који је представљен на првом мјесту безбједносних пријетњи у БиХ. Затим слиједи удружење „РС – Част отаџбине“ које повезују са неким бившим припадницима Војске РС. Ту је била и незаобилазна „Српска част“, па професор Предраг Ћеранић, аналитичар Џевад Галијашевић и новинар Мирослав Лазански
  •  Опасностима које долазе из РС, новинари ФТВ су посветили 3 минуте и 30 секунди укупног трајња прилога.  Опасностима из ФБиХ новинари су посветили укупно 48 секунди или 18% утрошеног времена спорног прилога. Поштено, нема шта!
  • А у Европском парламенту су се чули сасвим опречни ставови. Наиме, Маријана Петир, независна хрватска посланица у парламенту ЕУ, упозорила је да БиХ пријети „радикализација муслимана коју подстиче новац из ‘исламских’ земаља“
  •  Одмах су Бакир Изетбеговић, реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, али и остали Бошњаци из политичке и академске заједнице, одреаговали тврдећи да БХ-муслимани нису пријетња Европи. А у својим закључцима нигдје нису споменули оних Мектићевих 11 паравојних формација у РС због којих Душка Јуришић не може ноћима да спава     
  •  Демантовала их је акција СИПЕ која је на територији Сарајева лишила слободе два Бошњака под сумњом да су починили кривично дјело тероризам, заплијенивши одређену количину оружја и заставе које асоцирају на оне које користи Исламска држава. Па гдје баш сад да ухапсе потенцијалне терористе у Сарајеву кад треба доказати европским парламентрцима да тога нема у БиХ?!

Пише: Александар ВРАЊЕШ

У ПОСЉЕДЊОЈ емисији ‘Поштено’ код Душке Јуришић на Федералној телевизији, гост је био министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Двојац занимљив утолико што су обоје пробосански оријентисани иако долазе из она друга два конститутивна народа гдје то није честа појава.

Једна од тема разговора била је и фамозни извјештај о безбједносним пријетњама у БиХ. Медији су раније нагађали да тај извјештај садржи информације о наводних 14 паравојних формација на територији БиХ, од чега је њих 11 из Републике Српске. Мектић је и у емисији упорно тврдио да је извјештај настао на основу обавјештајних података више агенција, чиме му је ваљда хтио дати додатно на кредибилитету.

Без обзира, информације из извјештаја нису прошле на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ. Извјештај је пао, колико год Мектић пост фестум покушавао да га „опере” заједно са Душком Јуришић на ФТВ-у.

Ипак, због ознаке тајности, јавност ни након сједнице Заједничке комисије, није сазнала шта је био садржај извјештаја. Тако да можемо само да нагађамо да ли су се ту нашле неке од ранијих изјава министра Мектића, као нпр. да се у РС ради на формирању паравојних формација уз помоћ удружења „Српска част“, затим да „млади Срби пролазе војне обуке у камповима у Русији“; да се у РС организују специјалне групе за прављење физичког притиска на грађане пред наредне изборе; да Република Српска непотребно гомила оруже „које може бити погрешно искоришћено на разне начине“, итд.

Али, да не бисмо скроз остали у „тами незнања” потрудила се сама уредница емисије „Поштено”, емитујући прилог од 4 минуте и 18 секунди у којем је наставила са спекулацијама о томе шта је била садржина сад већ бившег извјештаја. Ваљда им је важно одржати ову тему „на животу” по сваку цијену, тако да аутори прилога нису обратили пажњу на ранију Мектићеву изјаву да у извјештају није било никаквих лица која су на ‘црним’ или било каквим листама пријетњи по националну безбједност у БиХ, поготово не оних лица која су се раније помињала у медијима. Без обзира, прилог Душке Јуришић је морао још једном у „прајм тајму“ да понови сва ранија непотврђена нагађања на тему ко су то главне пријетње по безбједност у БиХ.

Прилог је наравно отпочео са Равногорским четничким покретом који је представљен на првом мјесту безбједносних пријетњи у БиХ, све заједно са пензионисаним војводом Славком Алексићем. Затим слиједи удружење „РС – Част отаџбине“ које повезују са неким бившим припадницима Војске Републике Српске. Ту је и незаобилазна „Српска част“ али и појединици као што су професор Предраг Ћеранић, аналитичар Џевад Галијашевић и новинар Мирослав Лазански.

Опасностима по безбједност грађана које долазе из Републике Српске, новинари ФТВ-а су посветили 3 минуте и 30 секунди укупног трајња прилога. Затим су се осврнули на пријетње из ФБИХ наводећи спортска и бајкерска удружења, затим клуб борилачких вјештина Аскери и „airsoft“ клуб Црна муња. Прилог су завршили поменувши и удружење ветерана „Зелене беретке“, а пред сам крај, у пола реченице, натукнули су да се по медијима спомињу и радикални селефисти.

На опасности из Федерације БиХ у другом дијелу истог прилога, новинари ФТВ-а су посветили укупно 48 секунди или 18% утрошеног времена спорног прилога. Поштено, нема шта!

Колико год одговарало уредници Јуришић и њеним новинарима да спекулишу са непровјереним информацијама које су одбачене од стране Заједничке комисије, у једном другом парламенту – прије двије недеље – могли су се чути сасвим опречни ставови. Наиме, Маријана Петир, независна хрватска посланица у парламенту ЕУ, као из ведра неба је изјавила током заједничког састанка ‘Пододбора за безбједност и одбрану’ и ‘Одбора за спољне послове у Европском парламенту’, како Босни и Херцеговини пријети „радикализација муслимана, а коју подстиче новац из ‘исламских’ земаља“.

Том приликом посланица Петир је изразила забринутост јер Хрватска граничи са БиХ, а свима је познато да „уз ту границу ничу вехабијска насеља у која се враћају страни борци и који радикализују муслиманско становништво у БиХ“. На крају, Петирова је упутила питање представницима Европске комисије – да ли прате доток новца из Саудијске Арабије, Турске и других исламских земаља у БиХ, јер се очигледно „тај новац шаље како би се радикализовало становништво што доводи до могућих сигурносних претњи“?

Маријана Петир

Откуд сад ово? Зар никог није било у ЕУ парламенту да упути реплику посланици Петир и да укаже на стварне проблеме у БиХ у виду Славка Алексића, Ћеранића, Галијашевића и Лазанског, све заједно са српском дјецом у војним камповима у Русији?

Очигледно, кад нема нико други, реплика је стигла из кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ у виду „свебошњачког одговора”.

Наиме, дан након емисије „Поштено”, а вјероватно као израз љубоморе због хрватско-српских састанчења по Херцеговини, Бакир Изетбеговић окупио је бошњачке представнике у политичком и јавном животу у БиХ, као и представнике Исламске заједнице, да продискутују, између осталог, „безбједносне пријетње са којима се БиХ суочава“. У саопштењу који је услиједило одбацује се „дрска, увредљива и потпуно неоснована” тврдња о плановима за стварање исламске државе на тлу БиХ.

„Најоштрије осуђујемо неутемељене тврдње о радикализацији и бујању насилног екстремизма код Бошњака. Крајња и намјера таквих ксенофобичних исламофобичних тврдњи је да се свјетска јавност затрује лажном представом о БиХ, а нарочито о њеним грађанима муслиманима, као о тобожњој безбједносној пријетњи, те да их се на тај начин политички делегитмише“, наводи се у једном од закључака са наведеног састанка.

Очигледно су Бакир Изетбеговић, реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин еф. Кавазовић, али и остали присутни Бошњаци из политичке и академске заједнице, реаговали на изјаву посланице Маријане Петир. Оно што свакако збуњује, како ова групација у својим закључцима нигдје није споменула оних 11 паравојних формација из Републике Српске због којих Душка Јуришић не може ноћима да спава?

Изгледа да у бошњачкој политичкој и интелектуалној елити, пробосански министар Мектић има улогу интерног спинера за домаћа гласила и дежурног извора за наручене текстове у иностраним медијима, да не кажемо забављача доконе јавности, али када се на званичним састанцима ЕУ парламента чују кључне ријечи: БиХ, радикализација, муслимани, Бошњаци, вехабије, страни борци и сл, онда се прелази из сфере медијског спиновања у озбиљну кризну ситуацију у домену политичких односа с јавношћу.

Тада реагује дотична елита и то све некако повезује са наводном лошом позицијом Бошњака у РС и угроженошћу њиховог идентитета у БиХ (у којој су узгред најбројнији народ!) уз неизбјежне приповјетке о „браниоцима и агресорима” из деведесетих година.

Могло би се закључити, кад неко „одалами” Бошњаке у званичним иностраним круговима, они се аутоматски позивају на стереотипе из рата које би као „магичне ријечи” требале да обришу све „мрље” у колективном имиџу: Њима би ваљда постојећа позиција жртве у западним међународним круговима, требала бити доживотна гаранција да им унапријед буду опроштени и радикализам, вехабизам, селефизам, ИСИЛ, умјешаност у терористичке акте, страна ратишта и многи други посртаји.

Али, као што живот зна бити циничан, на крају тог истог дана, није била само вијест да се бошњачка политичка, вјерска и интелектуална елита обратила „Urbi et Orbi”. Дешавања тог дана зачинила је акција јединица СИПЕ који су на територији Сарајева лишили слободе два лица бошњачке националности под сумњом да су починила кривично дјело тероризам, заплијенивши одређену количину оружја и заставе које асоцирају на оне које користи „Исламска држава”. O tempora, o mores!

Сад би једни рекли – коинциденција, а други да је у питању пех.

Па гдје баш сад да ухапсе потенцијалне терористе у Сарајеву кад треба доказати европским парламентрцима да тога нема у БиХ?

Таман кад су се договорили са Јуришићком да потенцира само оних 11 непостојећих паравојних формација из РС, Алексића, Ћеранића, Галијашевића и Лазанског!

Уз то све, баш је сад тај Мектићев извјештај нашао да „падне”! И ко је дозволио Мектићевом куму – директору СИПЕ – да хапси по Сарајеву? И Јуришићка је својом емисијом баш сад морала показивати суноврат новинарства? Све се уротило!

Једини излаз да се „одвеже шуха” јесте да се она хрватска посланица под хитно санкционише у БиХ! Да постане „персона нон грата” па да се ресетујемо и повратимо у онај „нормални” БХ политички живот у којем радикални селефисти не играју никакву улогу, а гдје су главна безбједносна пријетња нека српска дјеца у Русији!

 

1 коментар

  • Sasvim sam normalan čovjek / to nije samo moja konstatacija! /, ubijeđen da sam „probosanski“ orijentisan puno manje od Tebe! Ako je ta „mjera“ kod Tebe nula, kod mene je pet puta nula! Samo u ovom slučaju smo na istom! Sve ovo pišem da bih vam kazao istinu: Mektić je pravi patriota, pošten čovjek i institucija za sve vas koji možete samo da pokušavate da mu nešto imputirate. Napominjem da nisam član nijedne stranke i ubijeđen sam da sve posmatram i valorizujem sasvim objektivno. Za razliku od Tebe ovo što sam napisao nije „naredba“, a sumnjam i da će biti objavljeno. Bez obzira na to ja vas čitam i pratim svakoga dana.

Кликни овде да поставиш коментар