Новости

CNN: Трамп уводи ванредно стање дуже целе границе са Мексиком

ТЕ ЋЕ МУ ОМОГУЋИТИ ДА ПОЧНЕ ДА ПОДИЖЕ ОГРАДУ НА „ЈУЖНОЈ ГРАНИЦИ“ ЗАОБИЛАЗЕЋИ КОНГРЕС
  • Главна антитрамповска телевизија преноси – позивајући се на последњу верзију изјаве од краја прошле недеље – да се Трамп спрема да ограду финансира са 681 милионом долара „аванса Министарства финансија“, 3,6 милијарди из фондса Пентагона за ванредне ситуације и 3,2 милијарде из буџета Министарства унутрашње безбедности

АНТИТРАМПОВСКА телевизија CNN објавила је да је Бела кућа припремила текст изјаве којом ће шеф државе увести ванредно стање дуж целе границе САД са Мексиком.

Саставни део те одлуке биће обезбеђивање мимо Конгреса САД сеам милијарди долара за финансирање подизања ограде на америчко-мексичкој граници.

CNN се позвао на „документе из апарата Беле куће“.

Посебно је указао да је Трамп спреман да искористи своје право шефа државе да проглашава ванрфедно стање и да нареди подизање ограде према мексику док се Бела кућа и Конгрес прегањају око могуће компромисне `формуле` за прекид шатдауна и прихватање макар компромисног привременог буџета.

Иста телевизија наводи да се Трамп `преломио` и одлучио да крене „алтернативним путем, заобилазећи конгресмене“ међу којима однедавно демократе имају већину.

CNN преноси – позивајући се на последњу верзију изјаве од краја прошле недеље – да се Трамп спрема да ограду финансира са 681 милионом долара „аванса Министарства финансија“, 3,6 милијарди из фондса Пентагона за ванредне ситуације и 3,2 милијарде из буџета Министарства унутрашње безбедности.

Демократе нису дозволиле да Сенат САД одобри 5,7 милијарди долара за ограду на граници са Мексиком (републиканци имају у том дому Конгреса САД 53 места, али је за одлуку било потребно 60 од укупно 100).

„Мексички зид“ је једно од кључних обећања Трампа бирачима. Ако га изгради – а треба да буде готов до наредних председничких избора – демократе ће имати осетно слабије изгледе да га спреме да освоји други мандат.

Зато је битка за „зид“ фактички битка за Белу кућу 2020-те године. То одлично схватају обе стране.

http://fakti.org/alter-america/cnn-tramp-uvodi-vanredno-stanje-duz-cele-granice-sa-meksikom

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар