Новости

Други покушај да се предсједник САД лиши права да сам одлучује о нуклеарном рату

СА ИСТОМ ИНИЦИЈАТИВОМ СУ ПОКУШАЛИ И 2016. АЛИ НИСУ УСПЈЕЛИ – НИЈЕ ПРОШЛА У КОНГРЕСУ САД
  • Сенатори-демократе траже да Конгрес САД донесе закон који ће обезбиједити „смислене провјере и противтеже“ искључивом праву предсједника државе да одобри употребу нуклеарног оружја

АМЕРИЧКИ сенатор демократа Ед Марки објавио је да је са колегама иницирао доношење закона који ће забранити америчком предсједнику да нареди употребу нуклеарног оружја без одобрења Конгреса САД.

Навео је да је на нацрту таквог закона радио са сенатором Тедом Лиу.

Није открио колико их је `инспирисало` ментално и здравствено стање Џоа Бајдена, али не крије да иза свега стоји намјера да се то ограничење дигне на ниво принципа:

„Ниједан предсједник не смије имати право или уставно овлашћење да инокосно објави рат, а камоли да нареди нуклеарни удар. Другим ријечима: нуклеарни рат“.

Марки и Лиу вјерују да би Конгрес САД требало да донесе закон који ће обезбиједити „смислене провјере и противтеже“ искључивом праву предсједника државе да одобри употребу нуклеарног оружја.

Сличан предлог закона Марки и Лиу су први пут иницирали 2016. године, али није прошао.

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп сада упозорава да су Сједињене Државе због нуклеарног оружја у опасности без пресједана.

За створену ситуацију кривицу сваљује на Бајденову администрацију.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар