Новости

Сијарто: Спољно присуство у БиХ треба да престане; Додик: Хвала Мађарској што ће гласати против „Сребренице“

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ У БУДИМПЕШТИ РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ ОРБАНОМ И ШЕФОМ МАЂАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ
  • Петер СИЈАРТО: Хармонију која се створила у БиХ разбијена је једностраним дјеловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку измијенио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумијевање у БиХ може да пољуља и доношење резиуолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да се треба престати са јачањем тензија и тим намјерама. Међународни политички учесници треба да и да престану са пријетњама санкцијама и са мијешањем у унутрашње послове БиХ
  • Крајем маја почеће преговори са мађарским компанијама које ће партиципирати у пројекту градње вјетроелектране „Хргуд“ и канализационог система у Градишци
  • Милорад ДОДИК: Вриједност тих и још неких других пројеката из области пољопривреде је близу 150 милиона евра. За пољопривредни програм је додатно аплицирало још 360 субјеката, што је око 4,5 милоина евра, те је договорено да сви буду обухваћени програмом

Извор: РТРС

MАЂАРСКА ће гласати против резолуције о Сребреници, изјавио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре након одржаних састанака у Будимпешти.

Сијарто је истакао да та резолуција намјерно или ненамјерно демонизира цијели српски народ за трагедију у Сребреници.

– БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да се започне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХ дају свој допринос. Ту хармонију која се створила у БиХ и која је довела до сагласности по том питању разбијена је једностраним дјеловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку измијенио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумијевање у БиХ може да пољуља и доношење резиуолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да се треба престати са јачањем тензија и тим намјерама – рекао је Сијарто.

Сијарто је оцијенио да је средство за смиривање тензија придружење Балкана ЕУ.

– Свједоци смо да одлуке ЕУ доводе не толико до смирења ситуације већ и до повећања тензија на Западном Балкану. Сматрамо и да међународни политички ученсици треба да заврше своје дјеловање у БиХ, и да престану са пријетњама санкцијама и са мијешањем у унутрашње послове БиХ – поручио је Сијарто.

Сијарто је навео да је са Додиком разговарао о пословима спољне трговине и опште сарадње.

– Мир на Балкану је од основног значаја за стабилност цијеле Европе. Мађарска намјерава да учини све да допринесе стабилности и миру на Западном Балкану и у Европи – рекао је Сијарто.

Резолуција о Сребреници ће парализовати односе у БиХ и хвала Мађарској на разумијевањеу по овом питању, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик током конференције за новинаре са Сијартом.

– Хвала Мађарској што ће гласати против – навео је Додик.

Истакао је да ће резолуција дестабилизовати и односе у БиХ.

– Спорно је што је и Њемачка спонзор те резолуције – рекао је Додик.

Подсјетио је да Предсједништво БиХ није донијело никакву одлуку у вези са Сребреницом.

– То је једнострано урађено од стране бошњачких представника. А да би се нешто појавило у Уједињеним нацијама, мора се донијети одлука у земљи. А то није случај овдје – јасан је Додик.

Оцијенио је да су односи Мађарске и Српске веома стабилни.

– Радујем се свим нашим заједничким пројектима и наши односи се реализују у практичном смислу – изјавио је Додик.

Нагласио је да је за Српску прихватљива политика Мађарске која се односи на мигранте јер је тиме бране национални и државни интереси.

– Европска мигрантска агенда се односи и на БиХ. Познато је да мигранти иду према БиХ, као транзитној рути ка земљама западне Европе – рекао је Додик.

Открио је да ће крајем маја почети преговори са мађарским компанијама које ће партиципирати у пројекту градње вјетроелектране „Хргуд“, као и канализационог система у Градишци.

– Вриједности тих и још неких других пројеката из области пољопривреде је близу 150 милиона евра. За пољопривредни програм је додатно аплицирало још 360 субјеката, што је око 4,5 милоина евра, те је договорено да сви буду обухваћени програмом – рекао је Додик након састанака са мађарским министром спољних послова и трговине и премијером Виктором Орбаном.

Додик је нагласио да је разговарано и о електричној енегрији, те истакао да Српска са Мађарском жели да развија најбоље могуће односе.

Додик је истакао да је Мађарска уз Србију најважнији привредни партнер Републике Српске.

– Мађарска ће од 1. јула предсједавати ЕУ. Ми ту видимо прилику да сагледамо могућности реалног приступа европском путу БиХ – нагласио је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар