Новости

Вулин: Српска је увелико превазишла трајање Краљевине Југославије

НАГЛАСИО ДА ЈЕ РС НАЈВЕЋИ ДРЖАВОТВОРНИ УСПЈЕХ СРБА ИЗВАН СРБИЈЕ И ДА ЈЕ – САМО СРБИ МОГУ ИЗГУБИТИ
  • Сенатор РС Александар ВУЛИН: Народ који зна шта је Јасеновац и који је крајем двадесетог века осетио мржњу до истребљења народа са којим је живео у истој држави – нема права да бригу о свом опстанку препусти било коме другом

СЕНАТОР Републике Српске Александар Вулин истакао је да је Република Српска најозбиљнији државотворни успјех српског народа ван граница Србије и да зато мора бити очувана и унапријеђена.

Вулин је рекао да је Српска, која већ 32 године има највиши правни акт који једна држава може да донесе, увелико превазишла трајање Краљевине Југославије и доказује да није никакав пројекат великих сила који је послужио за прекид грађанског рата у тадашњој и БиХ и постизањем мира исцрпио своју улогу.

– Српска је најозбиљнији државотворни успех српског народа ван граница Србије и зато мора бити и очувана и унапређена. Српску су створили Срби и само Срби могу да је изгубе – нагласио је Вулин.

Вулин је истакао да је Република Српска израз историјске тежње српског народа који живи западно од Србије да формира сопствену државу или бар обезбиједи елементе који га воде ка државности.

– Народ који зна шта је Јасеновац и који је крајем двадесетог века осетио мржњу до истребљења народа са којим је живио у истој држави – нема права да бригу о свом опстанку препусти било коме другом – нагласио је Вулин.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар