Одабрано РС и матица

Андрићград на Видовдан добија споменик браћи Соколовић – Мехмед-паши и Св. Макарију

ДЈЕЛО ЈЕ СМЕДЕРЕВСКОГ ВАЈАРА ЗДРАВКА КУЗМАНОВИЋА

НА ВИДОВДАН ће у Андрићграду бити откривен споменик браћи Соколовић – Мехмед-паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.

Споменик је дјело вајара из Смедерева Зорана Кузмановића, чија скулптура Гаврила Принципа је постављена у Београду, а откриће га предсједник Републике Српске Милорад Додик, казао је прослављени редитељ Емир Кустурица, директор Андрићграда
за „Вечерње Новости“.

О самом спајању Соколовића на овај начин Кустурица је рекао:

– Обнову Пећке патријаршије Свети Макарије не би могао да почне да није имао помоћ Мехмед-паше Соколовића, са којим је био у крвном сродству. Идеја овог споменика је да покаже нешто потпуно супротно од онога што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака, често злоупотребљавале велике силе, хушкајући нас на ратове. Жељели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примјере.

Турски везир, који је као дјечак због данка у крви одведен у Цариград, потицао је из исте породице Соколовић, поријеклом из околине Пиве.

Он је пресудно помогао српском патријараху да успјешно оконча дугогодишњу борбу да се у Пећ врати средиште наше цркве, које је дуго било на простору под управом Охридске архиепискпије.

Захваљујући моћи братства Соколовића, султановим бератом из 1557. обновљена је патријаршија.

Макарије је добио исте повластице као и цариградски патријарх, па је постао духовни и свјетовни поглавар свога народа – етнарх или милетбаша.

Кустурица је раније за Мехмед-пашу Соколовић рекао да је један од њихових који никад није престао да буде и наш. А сада, поводом споменика који ће од 28. јуна бити на ушћу Рзава у Дрину, каже:

„Те двије људескаре, у пријатељском загрљају, Мехмед-паша и Свети Макарије, стајаће на улазу у Андрићград.“

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:734128-Moc-brace-Sokolovi

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар