Одабрано РС и матица

Бећковић: Ако од Мила и његових газде затраже да објаве рат Србији – они ће и то урадити

„САМО ДА НАС ПОШТЕДЕ ПОНИЖЕЊА ДА БУДЕМО ЈЕДИНИ КОЈИ СУ СЕ ОДРЕКЛИ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ“
  • Понављају често „како су их Срби окупирали и како су живели ко зна од када под српском окупацијом“. Врло је занимљиво да та борба против „окупатора“ која је толико дуго трајала и којој су они одолели, није дала ниједну песму у којој би се говорило о боју Црногораца са Србима. За сада тих песама нема, а није искључено да ће настати
  • Улица Вука Караџића у Цетињу преименована је у Исландска, а Бећковић каже да не зна у шта ли ће бити преименована Обилића пољана испред Цетињског манастира, можда „Мирашева ливада“

АКАДЕМИК Матија Бећковић истакао је да цела актуелна прича о самопроглашеном Косову надолази од оних који немају појма шта је то Косово, него стварно мисле да је то нека територија и да ту нема никаквих светиња, ни подвига, нити моралних разлога.

– Било је оно у ропству вековима, али ни један о тих окупатора није порицао чија је то земља и чије су то светиње. То се сада појављује први пут, а на нама је да у тој борби за памћење останемо при своме, а остале ове ствари да решимо као што су решене свуда. Да то питање не решимо како га никада нико није решио. И да не будемо јединствен случај на свету, преседан или пример који неће бити нигде примењен – истакао је Бећковић.

У интервју за видео-продукцију портала Искра Бећковић је оценио да би то требало да буде наша најчвршћа одбрана.

– Да се неко пре нас, неко богатији, моћнији, срећнији, одрекне неког свог простора, да ми не будемо једини који су се одрекли своје земље. Само да нас поштеде једног таквог понижења – рекао је Бећковић.

Говорећи о Црној Гори, Бећковић каже да они понављају често „како су их Срби окупирали и како су живели ко зна од када под српском окупацијом“.

– Врло је занимљиво да та борба против „окупатора“ која је толико дуго трајала и којој су они одолели, није дала ниједну песму у којој би се говорило о боју Црногораца са Србима. За сада тих песама нема, а није искључено да ће настати. Баш бих волео да неку прочитам јер би сигурно ушла у антологију неке најбизарније поезије – нагласио је Бећковић.

Он је рекао да ни саме власти у Црној Гори вероватно не одлучују о томе шта раде, већ морају да слушају и извршавају оно што им се каже.

– Шта ће још од њих тражити ни они сами не знају. Зна се само да не могу ништа одбити. Надам се да од њих неће тражити да објаве рат Србији, јер они би били у стању да и то ураде, ако су већ послали војску на Космет – каже Бећковић.

Наводећи да је Улица Вука Караџића у Цетињу преименована у Исландска, Бећковић каже да не зна у шта ли ће бити преименована Обилића пољана испред Цетињског манастира, можда „Мирашева ливада“.

– Недавно смо чули о тој „великосрпској“ агресији која се десила Хрватској. Па сам мислио кад би била нека телевизија на свету, да ону колону од Книна  до Београда прикаже, како би свет видео ту „агресију“ својим очима. То су јединствени „агресори“ на свету, у тракторима, у расклиманим аутомобилима, приколицама, с кокошима, са кавезима, с кућицама за псе, старице, старци, деца. То су били ти „агресори“ на Хрватску – нагласио је Бећковић.

Он је рекао да му је увек било жао што Телевизија Србије није преносила директно пут те колоне.

– Надам се да имају тај снимак како би цео свет, па и ми сами гледали како изгледа „агресорска војска“ у колони – каже Бећковић.

Говори се да смо ми истерали 800.000 Албанаца, додао је Бећковић, а тог снимка нема.

– Да је егзодуса било, било би и снимка. Да га ико има, имали би га Американци. Сигурно они имају бољи снимак и оне колоне од Книна него ми – истакао је академик Матија Бећковић.

Извор: РТРС

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар