Одабрано Свијет

Бивши заменик шефа Пентагона: Вештачка интелигенција може изазвати светски рат

РОБЕРТ ВОРК: МОРА БИТИ ИСКЉУЧЕЊА ИЗ УПРАВЉАЊА НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ
  • Ворк је за пример узео руски систем „Периметар“ чији би вештачки разум сеизмичку активност могао `доживети` као нуклеарне ударе, упутити одговарајући „упит“ надређеном штабу, па – не добивши на време одговор – издати наредбу за лансирање инетерконтиненталних балистичких ракета са бојевим главама…

БИВШИ заменик америчког министра одбране Роберт Ворк упозорио је да нови светски рат може изазвати – вештачка интелигенција.

Он је у тексту написаном за издање Breaking Defense оценио да укључивање вештачке интелигенције у доношење војноих одлука може бити крајње ризично. Поготово у одлучивању о нуклеарном нападу.

Ворк не крије да је дубоко уверен да вештачки интелект не сме учествовати у контроли над нуклеарним наоружањем чиај је употреба везана „за одређене пармаетре и показатеље“.

По Ворковом мишљењу, вештачки разум у неким ситацијама би могао „безопасне факторе представити као претњу“, а то је – „узнемиравајућа перспектива“.

Он је за пример узео руски систем „Периметар“ чији би вештачки разум сеизмичку активност могао `доживети` као нуклеарне ударе, упутити одговарајући „упит“ надређеном штабу, па – не добивши на време одговор – издати наредбу за лансирање инетерконтиненталних балистичких ракета са бојевим главама…

Ворк опомиње и да војно коришћење вештачке интелигенције може имати „жалосне последице“ чак и ако није директно укључена у управљање нуклеарним наоружањем. Већ само у анализу обавештајних података и функционисање система за рано упозоравање:

„Замислите вештачку интелигенцију у командном центру кинеских стратешких снага и могућност да она – после анализе оперативних података – дође до закључка да се Сједињене Државе спремају за нуклеарни напад на Кину, па команди препоручи извођење `превентивног удара`.

Ворк је уверен да вештачка интелигенција у војној сфери може бити од користи, али да њена примена мора бити ограничена.

Посебно да не сме бити укључена у `нуклеарну сферу` јер може довести до „катастрофалног сценарија“

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/bivsi-zamenik-sefa-pentagona-vestacka-inteligencija-moze-izazvati-svetski-rat

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар