Одабрано Свијет

Болесна историја: Хрвати имају филм „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018.”

У СВОЈ АНТИСРПСКИ `ИКОНОСТАС` СТАВИЛИ КРАЉА АЛЕКСАНДРА, С. ПРИБИЋЕВИЋА, ВУЧИЋА И ПУПОВЦА

Јаков Седлар

  • Не само да су га снимили (Јаков Седлар) него га и промовишу и хвале. И ХРТ и потпредсједник Удружења хрватских добровољаца „Домовинског рата” Смиљан Томашевић. А и други, заједно са филмованим проусташким ретушом под називом „Мит о Јасеновцу“ 
  • ФАКТИ: Овако се са историјом поигравају само у данашњој Украјини. Само патолошка србофобска инспирација могла је под „србијански терор“ подвести несрећног Милорада Пуповца. А Седлара и све који мисле исто или слично баш брига што би Хрвати без „србијанскога терора“ имали море од Сења до Ријеке. Не хају ни што су свој „србијански терор“ протегли све до 2018… Владајући Украјинци су се већ прогласили наследницима древног Сумера… Пошто слични тумори метастазирају – и Хрватима ће ускоро постати тесна њихова постојећа до крајњих граница самодопадљива историја…

У ЕМИСИЈИ „Добро јутро Хрватска” на ХРТ-у је јутрос представљено нешто што се зове „Фестивал родољубивог филма Гордан Ледерер“, а током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм „Мит о Јасеновцу“, као и филм Јакова Седлара „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018”.

Графичко решење филма „Сто година србијанског терора у Хрватској …” је слично америчком споменику „Маунт Рашмор”, на којем се изнад хрпе пожутелих лобања налазе ликови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

Пре него што су организатори уопште успели да представе програм фестивала, прекинула их је водитељка Љиљана Винковић рекавши показујући графичко решење филма:

„Не смемо заборавити, то је Јаков Седлар и филм ‘Сто година србијанског терора’ којим ће се он представити”.

Под насловом „Скандалозно: ХРТ у јутарњем програму рекламирао књигу Мит о Јасеновцу”, загребачки портал Index.hr пише да су у студију седели Маријан Цапек и потпредседник Удружења хрватских добровољаца „Домовинског рата” Смиљан Томашевић  је посебно издвојио премијеру Седларовог филма „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018.” у Запрешићу.

Након његовог излагања, опет се јавила водитељка Винковић, овај пут с другим насловом и другим графичким решењем.

„Ту је и Мит о Јасеновцу“ од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма”, рекла је Винковић.

На то јој је Томашевић одговорио да верује да је Хрватска зрело демократско друштво које се може суочити с прошлошћу.

„Треба ићи с истином и крајње је вријеме да се не дијелимо на лијеве и десне и да морамо прихватити прошлост онаква каква јесте”, рекао је Томашевић док је камера зумирала наслов „Мит о Јасеновцу”.

Књига „Мит о Јасеновцу“ релативизује фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташком покрету и НДХ.

Уредница емисије „Добро јутро Хрватска“ је Ана Милић, мајка новог младог портпарола владе и ХДЗ-овца Марка Милића.

Водитељка Лиљана Винковић, која је рекламирала „Мит о Јасеновцу и 100 година србијанског терора”, завршила је загребачку Музичку академију, а истовремено је уписала новинарство на Факултету политичких знаности у Загребу и почела сарадњу с ХТВ-овом емисијом Загребачка панорама.

Живела је пет година у америчкој савезној држави Колорадо и радила на мрежи АБЦ у Денверу.

Четири године, од 2007. до 201., била је дипломатска представница Хрватске у САД и Канади, преноси Танјуг.

http://fakti.org/hrvati/bolesna-istorija-hrvati-imaju-film-sto-godina-srbijanskog-terora-u-hrvatskoj-1918-2018

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар