Одабрано Свијет

Бундесбанка тражи да Њемци иду у пензију са 69 година и четири мјесеца

КАО ГЛАВНИ РАЗЛОГА НАВЕЛА – ПРОДУЖАВАЊЕ ПРОСЈЕЧНОГ ЖИВОТНОГ ВИЈЕКА
  • Њемачка статистика до 2060. године предвиђа животни вијек од скоро 85 година за мушкарце и скоро 89 година за жене, што је у просјеку 5 до 6 година више него 2020. године

ЊЕМАЧКА централна банка предложила је у најновијем извјештају да се старосна граница за одлазак у пензију повећа на 69 година и четири мјесеца, постепено до 2070. године.

Стручњаци страхују да ће, с обзиром на демографски тренд у Њемачкој, где има више старијих, а мање младих људи, ниво пензија у будућности пасти и да ће се на крају урушити пензиони систем заснован на уплатама.

Економисти Бундесбанке предлажу ово рјешење, иако је финансијска ситуација њемачког пензијског осигурања посљедњих година била релативно опуштена, преноси портал „Wize.life”.

„Очекује се да ће се животни вијек даље повећавати и да ће се велики број припадника ‘бејби-бум’ генерације, рођених педесетих и шездесетих година, пензионисати средином 2020-их”, наводи се у мјесечном извјештају Бундесбанке за октобар, преноси Танјуг.

Аргумент Бундесбанке за одлазак у пензију са скоро 70 је повећање животног вијека.

„Старост пензионисања не иде у корак са развојем очекиваног животног вијека у Њемачкој”, наводи се у анализи Савезног завода за истраживање становништва.

Према том извејштају, мушкарци који су старосну пензију први пут примили 1970. са 65,2 године, могли су да очекују да у просјеку живе још око дванаест година.

Према Савезном заводу, данас се запослени пензионишу око годину дана раније, а очекује се да живе још око 19 година.

„Директна посљедица је све дуже трајање пензија, а самим тим и повећање трошкова за старосно осигурање”, каже се у анализи, чиме се потврђује аргумент економиста Бундесбанке.

Управо такав развој догађаја био је разлог пензијске реформе 2012. године.

„Wize.life” поставља питање шта је са очекиваним животним веком будућих генерација.

Сваки дјечак који се следеће године роди у Њемачкој, у просеку ће достићи 79, док је очекивани животни вијек девојчица које се роде 2020. године 84 године.

Истовремено, генерација бака и родитеља те дјеце имају очекивани животни вијек нижи за око 13 година.

Статистика до 2060. године предвиђа животни вијек од скоро 85 година за мушкарце и скоро 89 година за жене, што је у просеку 5 до 6 година више него 2020. године. У Њемачкој је нови рок за одлазак у пензију већ неко вријеме тема расправе о могућој реформи пензионог система.

Канцеларка Ангела Меркел је током посљедње кампање на савезним изборима 2017. године јасно одбила „пензију са 70 година”, али је њен страначки колега и тадашњи министар финансија Волфганг Шојбле изнио другачији став, рекавши да како број старијих људи наставља да расте, старосна граница у систему пензијског осигурања не може да остане фиксна за сва времена.

Рок за одлазак у пензију у Њемачкој је до 2012. године био 65 година, а од тада се стандардна старосна пензија постепено повећава на 67 година, што треба да буде завршено до 2029. године.

Први који су се пензионисали са 67 година су они рођени 1964. године.

Према закону, ове године радници рођени 1954. године могу се редовно пензионисати осам мјесеци након 65. рођендана.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар