Одабрано Свијет

Четири грчка митрополита затражила свеправославни сабор који би се позабавио Украјином

УПОЗОРИЛИ ДА ЦАРИГРАДСКИ ПАТРИЈАРХ НИЈЕ ПОГЛАВАР СВЕТСКОГ ПРАВОСЛАВЉА

Архиепископ атински и све Грчке Јероним и „Кијевски митрополит” Епифаније

  • Поводом одлуке цариградског патријарха Вартоломеја да опозове томос којим је његова патријаршија 1686-те  јурисдикцију над Украјином препустила Руској православној цркви подсетили су да је и сам Вартоломеј признавао ту јурисдикцију РПЦ
  • Упозорили су да је Украјинска православна црква од свих осталих помесних цркава призната као саставни део Руске православне цркве. Притом су подсетили да је то до лета 2018-те писало и у „Камендарима Васељенске патријаршије“

ЧЕТИРИ митрополита Јеладске (Грчке) православне цркве отвореним писмом су поглаваре православних цркава позвали да сазову свеправославни сабор који би разрешио украјински црквени проблем.

Писмо су потписали митрополит Дриинупољски и Коницијски Андреас, Пирејски Серафим, Кифирски Серафим и Етолски Космас.

Сва четворица су се претходно  успротивила давању (из Цариградске патријаршије) аутокефалности „неканонској црквеној структури у Украјини коју су створили њени расколници“.

У самом писму се наглашава да је обавеза свих предстојатеља православних цркава и њихових епископа да сачувају, а не да угрожавају канонско еклезиолошко и литургијско јединство Цркве“.

Митрополити такође наглашавају да је Православна црква – саборна и да су поводом „Православне цркве Украјине“ потпуно неутемељене тврдње да се црквено јединство јача увођењем у Цркву расколника који се нису покајали и нису били `рукополагани` на канонски начин, а неки су били чак и анатемисани.

Четворица грчких митрополита упозорила је и да су због украјинских расколника у Цариграду и Атини жртвовани односи и са Руском православном црквом и канонском Украјинском православном црквом.

Поводом одлуке цариградског патријарха Вартоломеја да опозове томос којим је његова патријаршија 1686-те  јурисдикцију над Украјином препустила Руској православној цркви подсетили су да је и Вартоломеј признавао ту јурисдикцију РПЦ.

Четворица митрополита је критиковала и покушаје да се Цариградски патријарх представи као поглавар целог Православља, указавши да је он само „први по части“, што му даје право да председава саборима.

Упркос томе – истиче се у писму – предстојатељи православних цркава су „равни по части“ и само их разликује  „редослед помињања“.

На крају су упозорили да је Украјинска православна црква од свих осталих помесних цркава призната као саставни део Руске православне цркве. Подсетили су да је то до лета 2018-те писало и у „Календарима Васељенске патријаршије“. Без икакве назнаке да се „Кијев црквено потчињава Цариграду“, што уопште не чуди „с обзиром на то да Цариград није имао никакво право да се меша у јурисдикцију Москве“.

http://fakti.org/grckikrst/cetirigrckamitropolitazatrazilasvepravoslavnisaborkojibisepozabavioukrajinom

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар