Одабрано Свијет

Ципрасова влада са дистанцом према називу „Илинденска Македонија“, опозиција против

СКОПЉЕ: „ТИМ ИМЕНОМ ПРАВИМО ПОТПУНО РАЗГРАНИЧЕЊЕ СА РЕГИОНОМ МАКЕДОНИЈА У ГРЧКОЈ“
  • Грчка влада на индиректан начин одбацила приједлог македонске стране да рјешење буде „Илинденска Македонија“, изразивши став да сагласно предлозима медијатора УН Метјуја Нимица треба да се нађе име које ће имати географску одредницу
  • Атина поздравила то што Македонија прихвата да рјешење за име не може да постоји без усвајања имена за све употребе, али се унапријед противи да Македонци зову своју земљу „Македонија“ у домаћој употреби, а да за међународну употребу користе друго име

„РЕПУБЛИКА Илинденска Македонија“ је име са временском одредницом које задовољава обје стране, саопштила је данас влада у Скопљу, истичући да очекује да ће тај приједлог наићи на широку  подршку у Атини.

„Тим именом правимо потпуно разграничење са регионом Македонија у Грчкој. Разграничење по сваком аспекту“, каже се у саопштењу македонске владе.

Македонска влада је навела да је Илинденски устанак „заједничка борба мултиетничког народа за социјална права и слободе и нема никакве територијалне аспирације ни према једној сусједној земљи, укључујући и Грчку“.

„То је иста борба и 1903. и 1944. године“, додаје се у саопштењу македонске владе.

Македонска влада је поручила да ће наставити преговоре са грчком владом до проналажења коначног рјешења за 25 година дуг спор око имена.

„Никада нисмо били ближе рјешењу, а пријатељство двије земље и два народа никада није било веће. Уложићемо све напоре да извучемо максимум од овог позитивног историјског момента за двије државе“, наводи се у саопштењу македонске владе, пренијела је агенција МИА.

Грчка влада је синоћ, како је констатовала македонска агенција, на индиректан начин одбацила приједлог македонске стране да рјешење буде „Илинденска Македонија“, изразивши став да сагласно предлозима медијатора УН Метјуја Нимица треба да се нађе име које ће имати географску одредницу.

Грчка влада саопштила је да приједлог за рјешење спора око имена Македоније треба да садржи географску или временску одредницу.

Македонски премијер Зоран Заев рекао је претходно да се као могући компромис разматра Република Илинденска Македонија.

Међутим, грчки политички лидери које је премијер Алексис Ципрас информисао о томе, одбацили су македонски приједлог.

У саопштењу се каже да влада у Атини поздравља то што Македонија прихвата да рјешење за име не може да постоји без усвајања имена за све употребе.

То значи да Македонци не могу једноставно да зову своју земљу „Македонија“ у домаћој употреби, док би за међународну употребу користили друго име, наводи АП.

„Ми ипак охрабрујемо наше сусједе да наставе да раде на проналажењу опште прихватљивог имена са географском или временском одредницом, као што предвиђа и пакет приједлога које је изнио специјални изасланик УН Метју Нимиц“, наводи грчка влада.

„Република Илинденска Македонија“ је опција коју су као могући компромис разматрали премијери Македоније и Грчке у четвртак у Софији.

Тај назив као могуће рјешење је одбацила грчка опозиција.

Ципрас информисао је телефонски лидере Нове демократије, Покрета за промјене, странке Ријека и грчке комунистичке ККЕ странке о приједлогу који је предложен приликом његовог сусрета са македонским премијером Зораном Заевом на маргинама скупа у Софији, међутим сви су одбили приједлог, преноси портал грчког листа Катимерини.

Лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис наводно је рекао Ципрасу да је назив „Илинденска Македонија“ неприхватљив и да подсјећа на иредентизам.

Илинден се односи на анти-нацистички устанак на Балкану 1944. године, који је, међутим, настојао да уједини географску област Македоније, укључујучи и дијелове Грчке, а његова историјска конотација види се као камен спотицања за многе Грке.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар