Одабрано Свијет

Да ли Сједињеним Државама већ руководи „колективни Бајден“?

СПОЉНА ПОЛИТИКА ЈЕ ОПЕРАТИВНО У РУКАМА БЛИНКЕНА, САЛИВАНА И БЕРНСА
  • Американолог Дмитриј ДРОБЊИЦКИ: Камала Харис још није постала главна фигура колективног Бајдена. Ту структуру чине представници различитих кланова: људи Клинтона, људи Мадлен Олбрајт, па чак и особе из клана Кенеди. Конгрес је искључен из стратешког одлучивања
  • Око америчког `политбироа`су лобисти глобалних дигиталних корпорација, попут шефа апарата Беле куће Рона Клајна и још 13 људи који су радили на високим положајима у Фејсбуку, Твитеру и Гуглу, а сада су у Бајденовој администрацији. „Ти људи, наглашава Дробњицки, све надгледају у име Велике Цифре. Та хетерогена компанија ће владати свим у Сједињеним Државама. Ствари ће бити налик ономе што је постајало у СССР пре Стаљиновог преузимања власти и него што се 50-их у Кремљу учврстио Хрушчов

ПОМОЋНИЦИ поново нису дозволили Џоу Бајдену да разговара са новинарима.

То се догодило током посете председника Сједињених Држава једној робној кући у Вашингтону.

Видео-снимак Fox News показао је како Бајден, у друштву власника, завршава обилазак те робне куће, а новинари покушавају да му поставе неколико питања, од којих се једно тицало „кризе на граници са Мексиком“. Али, Бајден није стигао да ишта каже јер су га помоћници спречили.

Председник САД већ је месец и по на власти, а није одржао ни једну конференцију за медије.

Поврх свега, Бајден нема проблем само са `седмом силом`. Има га и са америчким конгресменима.

Почетком марта је Бела кућа без објашњења прекинула његов тадашњи наступ. Иако се спремао да одговара на питања конгресмена-демократа…

За разлику од 78-годишњег Бајдена, 74-годишњи Трамп је редовно контактирао са новинарим, упуштајући се чак са њима у окршаје.

Бајденове јавне наступе све чешће прате „куриозуми“.

Последњи је било његово заборављање да се министар одбране САД зове Лојд Остин, а том приликом није био у стању ни да изговори да он руководи Пентагоном.

Један од његових најнепријатнијих гафова догодио се непосредно пред инаугурацију. Јер, тада је потпредседницу САД, Камалу Харис, назвао „председником Сједињених Држава.

Она то – донекле и неформално – већ и јесте.

Харис је већ – уместо Бајдена – разговарала са норвешком премијерком Ерном Солберг, француским председником Емануелом Макроном и канадским премијером Џастином Трудоом.

Администрација Беле куће обећава да ће Бајден одржати прву конференцију за медије пре краја марта, али дуга пауза само подстиче разговоре о његовој деменцији и другим слабостима.

У читавој историји Сједињених Држава, 78-годишњи Бајден је први шеф државе који је изабран за први мандат у тако позном добу.

Свих 15 претходних америчких председника имало је први наступ пред новинарима најдуже месец дана након ступања на дужност.

Демократе све сумње у вези са Бајденовом способношћу да води земљу одбацују као „Трампову пропаганду“.

Међутим, и међу њима се множе страховања да Бајден повремено неће бити у стању ни да сувисло реагује на баналне животне ситуације.

И сам Бајден је прошлог августа признао да није положио когнитивни тест за деменцију“.

Сумње у овом смислу изнео је и познати норвешки психијатар Фреда Хеген.

Иако Харис ради и оно што председник САД мора ради по службеној дужности, американолог Дмитриј Дробњицки сматра да је главна власт у Сједињеним Државама сада у рукама „колективног Бајдена“:

„Због старости, Бајден очигледно није у стању да доноси брзе и одговорне одлуке. Јасно је зашто се његови говори приказују фрагментарно, зашто новинари не смеју да му постављају питања“.

Дробњицки процењује да Харис још није постала главна фигура „колективног Бајдена“:

„Ту структуру чине представници различитих кланова: људи Клинтона, људи Мадлен Олбрајт, па чак и особе из клана Кенеди. Конгрес је искључен из стратешког одлучивања. У почетку су и спикер Представничког дома Ненси Пелоси и њене колеге веровали да ће их дефинитивно увести у `политбиро`, али испало је другачије“.

Према његовим речима, око главних су лобисти глобалних дигиталних корпорација, попут шефа апарата Беле куће Рона Клајна и још 13 људи који су радили на високим положајима у Фејсбуку, Твитеру и Гуглу, а сада су у Бајденовој администрацији:

„Ти људи све надгледају у име Велике Цифре. Све у свему, та хетерогена компанија ће владати свим у Сједињеним Државама, ствари ће бити налик ономе што је постајало у СССР пре Стаљиновог преузимања власти и него што се 50-их у Кремљу учврстио Хрушчов.

Други експерти процењују да „колективни Бајден“ неће дозволити Камали Харис да самостално доноси крупне одлуке, а да ће спољну политику оперативно водити Блинкен, саветник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан и директор ЦИА Бернс.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/da-li-sjedinjenim-drzavama-vec-rukovodi-kolektivni-bajden

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар