Одабрано РС и матица

Дачић: Штетно је да папа Франциско оде на Косово, а да не дође у Србију

„ЊЕМЦИ, ФРАНЦУЗИ, ИТАЛИЈАНИ, ЕНГЛЕЗИ, ТУРЦИ, ЕМИРАТИ И С. АРАБИЈА РАДЕ НА ПРИЗНАЊУ КОСОВА“
  • „Има покушаја да се формат дијалога промени. Видели сте Харадинаја који каже да треба обавезно Американци да уђу у преговоре. Био сам у посети Русији и састао се са министром Лавровим и он је поновио да ако хоћемо и тражимо, и да ако се буде мењао формат, да ће Русија учествовати у дијалогу“
  • Поводом опаске да је раније изјавио да је потребно пет милиона долара за лобирање да Србија дође до Трампа, те да постоје поруке из Америке да је до Трампа најлакше доћи преко државног секретара Мајка Помпеа, Дачић рекао да са Америком треба разговарати како би се нашло позитивно рјешење за све у региону

ШЕФ српске дипломатије Ивица Дачић каже да је очигледно да Западу смета што неке земље повлаче признање независности Косова, те одговара критичарима да повлачење признања није политичка представа.

„Сад је то политичка представа кад ми радимо на томе да неко повуче признање, а није политичка представа кад Албанци раде на томе, и не само Албанци, већ и Немци, Французи, Италијани, Енглези, Турци, Емирати, Саудијска Арабија, сви они раде на томе да што више земаља призна Косово, а ми кад то радимо то је нешто неважно”, рекао је Дачић гостујући на Хепи телевизији.

На опаску новинара да је предсједник Француске Емануел Макрон рекао да Србију треба казнити, јер инсистира код многих земаља да повуку признање КиМ, Дачић констатује да повлачење признања очигледно смета Западу.

„Не знам за Макрона, нисам видео да је то рекао, али то је нешто што веома смета Западу, јер им руши представу да је ствар већ завршена. Кажу да је то све већ завршено 1999. и 2008. И сад ово што ми радимо није модерно, ми сад треба једноставно да прихватимо то што је било”, оцијенио је министар спољних послова Србије.

Примјетио је и да стално има покушаја да се формат дијалога промијени.

„Видели сте Харадинаја који каже да треба обавезно Американци да уђу у преговоре. Био сам у посети Русији и састао се са министром Лавровим и он је поновио да ако хоћемо и тражимо, и да ако се буде мењао формат, да ће Русија учествовати у дијалогу”, истакао је Дачић.

Неке земље чланице ЕУ нису задовољне ангажманом Федерике Могерини и брзином рјешавања тог питања, каже он и додаје да Могерини долази да разговара у Београд, Приштину, Вашингтон, Париз, Лондон, Берлин, те да ће њено моделирање дијалога свакако помоћи.

Рекао је да смо још од посјете Папе, али да би Србија требало да организује састанак с њим, јер је он на нашој страни.

„Мислим да са представницима наше цркве треба разложно и рационално да размотримо ово питање. Папа ће сигурно посетити регион, штетно је да оде на Косово, а да не дође у Србију. Не желим да улазим у то, ја гледам државне интересе, а црквена политика је одвојена”, рекао је Дачић.

Министар је на констатацију новинара да је раније изјавио да је потребно пет милиона долара за лобирање да Србија дође до Трампа, те да постоје поруке из Америке да је до Трампа најлакше доћи преко државног секретара Мајка Помпеа, рекао да са Америком треба разговарати како би се нашло позитивно рјешење за све у региону.

„То је рјешење које би могло да окрене агенду, да не буде само негативна агенда него и да причамо о нечему позитивном. Зато и кад говоримо о Америци, не треба да се много расправљамо да ли је потребно имати неке лобисте или не. То је неопходно зато што тако у Америци ствари функционишу”, оценио је Дачић и додао да су у Америци ствари прилично једноставне, те да постоји институционализовано и легализовано лобирање.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар