Одабрано Свијет

Доњецк ће се у време одређених јубилеја привремено носити и своје старо име „Град Стаљино“

И ЛУГАНСК ЋЕ У ИСТИМ ПРИЛИКАМА ИМАТИ И НЕКАДАШЊЕ ИМЕ „ГРАД ВОРОШИЛОВГРАД“
  • Главни град Доњецке Народне Републике, који је био Стаљино од 1924-те до 1961-ве, биће двоимен за 9. мај – Дан победе, 22. јуни – Дан памћења и жалости и 8. септембар – Дан ослобађања Донбаса од нацистичких освајача

ПРЕДСЕДНИК Доњецке Народне Републике – Денис Пушиљин – потписао је уредбу која омогућава да се Доњецк, главни град ДНР, за време обележавања одређених историјских догађаја и јубилеја може називати и „Град Стаљино“.

У уредби се прецизира да се „Град Стаљино“ може користити упоредо са „Доњецком“ приликом  „републичких и градских манифестација посвећених датумима у историји Доњецке народне републике и града Доњецка који су повезани са Великим Отаџбинским ратом“.

Пушиљин је апострофирао 9. мај – Дан победе, 22. јуни – Дан памћења и жалости и 8. септембар – Дан ослобађања Донбаса од нацистичких освајача.

Име „Стаљино“ Доњецк је добио 1924. године.

Октобра 1961-ве – декретом Президијума Врховног совјета Украјинске ССР Стаљино је преименовано у Доњецк.

Прошле недеље је готово исто урадио и председник Луганске Народне Републике Леонид Пасечкин.

Потписао је уредбу која омогућава да се Луганск, главни град ЛНР,  у време истих празника и јубилеја, повезаних са Великим Отаџбинским ратом, назива и „Град Ворошиловград“.  

Обе донбаске републике су настале када су Руси Донбаса одбили да признају резултате државног удара у Украјини изведеног почетком 2014-те у режији америчких, немачких и пољских тајних служби.

http://fakti.org/globotpor/donjeck-ce-u-vreme-odredjenih-jubileja-privremeno-nositi-i-svoje-staro-ime-grad-staljino

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар