Одабрано Свијет

Еспер: Морамо решити проблем руских крстарећих ракета које носе нуклеарне бомбе

СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО ЈЕ КОНАЧНО УТВРДИО СВОЈУ СВОБУХВАТНУ КОСМИЧКУ СТРАТЕГИЈУ“
  • Шеф Пентагона Марк ЕСПЕР открио да су САД почеле да раде на конвенционалним, ненуклеарним ракетама које би могле «парирати претњама»
  • Јенс Солтенберг нагласио да НАТО не жели космичку трку у наоружању, а усвојена стратегија посебно инсистира на космичким сензорима који би пратили лансирања ракета и трајекторије њиховог лета у Земљиној атмосфери и на заштити сателита од којих зависи функционисање копених и поморских система ПРО

СЈЕДИЊЕНЕ Државе разматрају различите варијанте коришћења система противракетне одбране (ПРО) и обичног ненуклеарног наоружања за заштиту од руских крстарећих ракета – изјавио је Марк Еспер.

Вршилац дужности шефа Пентагона је додао да су САД – остајући у оквирима споразума о ракетама средњег и малог домета – почеле да раде на конвенционалним, ненуклеарним ракетама које би могле «парирати претњама».

Еспер је поновио противракетна одбрана «такође бити део штита». У наставку је нагласио:

„САД морају решити проблем руских крстарећих ракета које су у стању да носе нуклеарне бомбе јер су претња и нашим партнерима из НАТО“.

Шеф Пентагона је иступио и са тврдњом да Сједињене Државе и НАТО не планирају да на територији Европе размештају „нове нуклеарне ракете копненог базирања“.

Американци су иступили из споразума о ракетама средњег и малог домета, а Владимир Путин је – реагујући на то – 4. марта потписао указ о одустајању од придржавања ограничења из тог документа.

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, ступивши одмах после Еспера, саопштио је да је алијанса утврдила своју „свеобухватну космичку стратегију“ која је усмерена на мониторинг свемирског простора, заштиту сателитских комуникација и рано откривање лансирања ракета, а не на милитаризацију космоса.

Додао је да НАТО не жели космичку трку у наоружању.

Незванично, стратегија посебно инсистира на космичким сензорима који би пратили лансирања ракета и трајекторије њиховог лета у Земљиној атмосфери и на заштити сателита од којих зависи функционисање копених и поморских система ПРО.

Столтенберг је, иначе, јуче изјавио да је алијанса „усагласила мере“ које подразумевају „нове војне вежбе, појачани обавештајни рад, даљи развој противракетне одбране и рад на новом класичном наоружању и системима противракетне одбране“.

http://fakti.org/nato/espermoramore%C5%A1itiproblemruskihkrstarecihraketakojenosenuklearnebombe

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар