Вјере Одабрано Свијет

„Глобус“: Ватикан смјењује Бозанића, замијениће га поречки и пулски бискуп Дражен Кутлеша

БИО ЈЕ НАЈМЛАЂИ ХРВАТСКИ БИСКУП КАД ЈЕ ИМЕНОВАН, А БОЗАНИЋ НИЈЕ ПО ВОЉИ ФРАНЦИСКУ

Јосип Бозанић

  • Утицајни загребачки недјељник наводи да није тајна да папа Франциско није био задовољан начином на који се води Црква у Хрватској, прије свега због конзервативних бискупа који су својим десничарењем, а нажалост и подилажењем пораженим идеологијама, често компромитирали Цркву

ПАПА Франциско смјењује кардинала Јосипа Бозанића, а нови загребачки надбискуп биће Дражен Кутлеша, пише данас хрватски недељник Глобус.

Водећи политички недјељник у Хрватској пише да је Ватикан, према свему судећи, већ разријешио кардинала Јосипа Бозанића с дужности загребачког надбискупа.

„Објавиће то кад им буде одговарало, али свакако до краја године. Покренут је ‘процес одласка’ који може завршити и Бозанићевим пензионисањем, јер ‘кардинали се не смјењују’“, пише главни уредник тог недјељника Зравко Милановић.

Највјероватнији насљедник Бозанића, додаје, биће поречки и пулски бискуп Дражен Кутлеша.

Потврду да се заиста нешто догађа на релацији Ватикана и Каптола дало је и неколико истакнутих свештеника који добро познају и ватиканске прилике.

Кажу, све то још није готово, али о најави промјена у Загребу већ се навелико говори.

„Има само један проблем, а то је да када се унапријед неко ‘прогласи бискупом’, ватикански врх реагује тако да га не именује. А када би се то у овом случају догодило бискупу Кутлеши, који би требало да постане загребачки надбискуп, била би то невјероватна штета за Цркву. Јер, ријеч је о изузетном човјеку, који се само може пожељети”, рекао је за недељник неименовани високи извор с Каптола.

Поречког бискупа Кутлешу и сви остали хвале и подсјећају да је био најмлађи хрватски бискуп када је постављен.

Милановић у својој колумни пише да није случајно избор пао на њега. Студирао је у Риму с данашњим дубровачким бискупом Матом Узинићем и годинама је био важна карика у ватиканској хијерархији.

„Послат је да ријеши случај Дајла, врло осјетљив финансијски проблем између Каптола и Ватикана. А након свега именован је на чело Комисије Хрватске бискупске конференције за односе с државом. Будући да је било уобичајено да тај политички изузетно важан посао води први човјек Цркве у Хрвата, дакле загребачки надбискуп, а не неки ‘провинцијски бискуп’, већ тада је било сасвим јасно да Бозанић одлази, а Кутлеша долази”.

Даље се наводи да није тајна да папа Франциско није био задовољан начином на који се води Црква у Хрватској, прије свега због конзервативних бискупа који су својим десничарењем, а нажалост и подилажењем пораженим идеологијама, често компромитирали Цркву.

Пензионисањем неких старих бискупа отворила се могућност да Папа именује оне који су били супротност старој генерацији.

„Бозанићево вријеме је прошло и промјена на челу Цркве у Хрвата била је само питање времена. Однос између либералне политике коју проводи папа Францискоо и конзервативне већине у Хрватској бискупској конференцији готово није постојао”, тврди Милановић.

Није непознаница ни да је кардинал Бозанић упорно желио да преузме неку важну функцију унутар Ватикана, а спомињала су се и челна мјеста неких конгрегација.

То се, међутим, није догодило, а афера око Дајле очито је Бозанићу затворила врата Ватикана.

Ново вријеме које је промовише папа Франциско незаустављиво куца на врата и хрватске цркве, без обзира на то што неки бискупи баш нису одушевљени потезима Папе. „Треба причекати и видјети, али никада с Ватиканом не треба лицитирати именима. Изненађења су увек могућа и када се чини да је све ријешено”, рекао је саговорник недјељника с Каптола.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар