Одабрано Свијет

Грчки митрополит позвао свештенике да устану против раздвајања Цркве и државе

ПОБУНИЛО СЕ И УДРУЖЕЊЕ ГРЧКИХ СВЕШТЕНИКА – ЦИПРАС НЕЋЕ СКИНУТИ КРСТА СА ДРЖАВЕ ЗАСТАВЕ

Митрополит Амвросије и Алексис Ципрас

  • Митрополит АМВРОСИЈЕ: „Наша митрополија нема новца да постави свештенике на упражњена места, а Влада Грчке државним новцем гради џамије и именује муфтије у Тракији. Нашу цркву прогоне. Ми смо непожељни за атеисте који нама владају“

У ГРЧКОЈ ври због одлуке владе Алексиса Ципраса да покрене уставне промјене које би раздвојиле цркву од државе, односно учиниле државу „религиозно неутралном“.

Ципрасова партија (Сириза) иницирала је корекцију члана 3. Устава Грчке, такву да у њему јасно пише да је грчака држава „религиозно неутрална“. Предложила је и `топлу облогу` у виду формулације да је Православна црква у земљи „доминантна религија“.

Митрополит Калавритски и Егиалијски Амвросије позвао је свештенике Еладске православне цркве да устану против таквих реформи, односно – одвајања цркве од државе.

У митрополитовој изјави се упозорава:

„Православље ће бити продато, а црквена имовина изгубљена. Штавише, некретнине Цркве могу завршити у такозваном `суперфонду приватизације`, а онда ће све бити јасно“.

Претходно је „приједлог уставне реформе“ осудио Свети савез грчких свештеника, који окупља 9.000 од укупно 11.000 грчаких православних свештеника. И отворено затражио да се анулира споразум о раздвајању Цркве и државе.

Тај споразум је оштро критиковао и први јерарх Еладске цркве митрополит Јероним:

„Сада желе да држава престане да свештеницима даје плате иако је то пракса већ неколико деценија. Независно од тога, мора се водити рачуна о историјској чињеници да је држава – у замјену за обезбјеђивање плата и пензија свештенству – добила на располагање вредну црквену и манастирску имовину“.

Митрополит Амвросије сматра проблематичном и неприхватљивом идеју да држава – умјесто да даје директно плате свештеницима – Цркви обезбјеђује „субвенције за плате свештеника“.

Посебно је притом упозорио:

„Наша митрополија нема новца да постави свештенике на упражњена мјеста, а Влада Грчке државним новцем гради џамије и именује муфтије у Тракији. Нашу цркву прогоне. Ми смо непожељни за атеисте који нама владају“.

Упозорио је да се Ципрасова власт према православном свештенству „односи попут бољшевика у Русији“:

„Грчки православни свештеници, дижите се на ноге! Узимајте у руке заставе отпора!“

Ситуацију нимало није смирила Ципрасова изјава да измјене које његова влада `гура` нису у супротности са „вјековном традицијом грчког народа“:

„Бесмислене и смијешне су тврдње да ће крст бити скинут са националне заставе и других државних симбола. Ми проглашавањем религиозног неутралитета желимо само да обезбиједимо да држава буде гарант вјерских слобода за грчки народ и грчке грађане“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар