Одабрано Свијет

Хајтен сенаторима: САД немају чиме да се бране од „Путинових хиперсоничних ракета“

ПРИЗНАЊЕ ИСТИНЕ КОЈЕ ЈЕ И У ФУНКЦИЈИ ДАЉЕГ ПОВЕЋАВАЊА АМЕРИЧКОГ ВОЈНОГ БУЏЕТА
  • Шеф америчке Стратешке команде Џон ХАЈТЕН: „Немамо оружје које би могло онемогућити напад на САД хиперсоничним ракетама. Располажемо стратешком нуклеарном тријадом. Наш одговор би био застрашивање са наше стране”

ШЕФ америчке Стратешке команде Џон Хајтен упозорио је – у наступу у сенатском комитету за оружане снаге – да САД немају чиме да се одбране од суперсоничних ракета о којима је недавно говорио руски председник Владимир Путин.

„Наша одбрана од тих ракета у ствари не постоји”, рекао је Хајтен , преноси утицајни портал Business Insider, уз навођење да су суперсоничне ракете, иако тренутно у фази развоја или тестирања, одавно оружје број један које убрзано развијају Русија и Кина.

И подсећање да је Кина у новембру 2017. тестирала функционалност суперсоничног возила, а да је о руским суперсоничним ракетама говорио Владимир Путин, у посланици парламенту и нацији, пред саме председничке изборе.

„Обе земље, и Кина и Русија, убрзано развијају суперсоничне способности. Ми смо гледали како се тестирају те способности”, изјавио је Хајтен пред истим комитетом.

Када га је председник тог тела Сената САД упитао какву врсту одбрамбеног оружја има Америка против таквог наоружања, Хајтен је одговорио да САД не поседују такво оружје.

„Немамо га. Немамо оружје које би могло онемогућити такав напад на САД“, рекао је генерал.

Путин је у обраћању нацији пред председничке изборе у Русији 1. марта, представио најновије руско хиперсонично оружје – ракете „Кинжал“ и „Авангард“, а посебно је говрио о могућностима  интерконтиненталних ракета „Сармат”,  које САД могу атаковати и преко Јужног пола, подводним дроновима,  и ласерском оружју.

Како је генерал рекао, једина одбрана коју САД имају је претња гарантованом нуклеарном одмаздом.

„Располажемо стратешком нуклеарном тријадом. Наш одговор би био застрашивање са наше стране”, рекао је Хајтен и додао да САД морају, поред осталог, да унапреде своје сензорске могућности, како би „пратиле, карактерисале и одређивале одакле долазе претње”.

За сада, према његоим речима, откривање ракета углавном се врши преко сателита који круже око Земље.

 

Герасимов и Скапароти разговарали телефоном, следи сусрет

НАЧЕЛНИК Генералштаба оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговарао је данас телефоном са врховним командантом савезничких снага НАТО у Европи Куртисом Скапаротијем и сагласили су се да се и лично састану, саопштило је руско Министарство одбране.

Током телефонског разговора, две стране су размениле ставове о горућим питањима глобалне безбедности, наводи се у саопштењу, које је пренео Тасс.

„НАТО је 21. марта иницирао телефонски разговор између Герасимова и Скапаротија.

Генерал Герасимов је прихватио предлог генерала Скапаротија да се лично састану”, наводи се у саопштењу.

http://fakti.org/oruzje/us-standard/hejten-senatorima-sad-nemaju-cime-da-se-brane-od-putinovih-hipersonicnh-raketa

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар