Одабрано Свијет

И Москва и Доњецк одбацили тврдњу из Холандије да је малезијски Боинг оборио Бук из Русије

„ИСТРАЖНИ ТИМ“ ОБЈАВИО ДА БУК КОЈИМ ЈЕ ОБОРЕН ПРИПАДА РУСКОЈ 53. БРИГАДИ ПВО ИЗ КУРСКА
  • Руски војни врх поновио да никада ни један његов Бук није био пребациван у Украјину и поручио истражном тиму да се ослања на чињенице и исказе свједока о лансирању ракете са територије под контролом Украјине, а не на фалсификате које производе државна безбједност Украјине  и „генератор лажи BELLINGCAT
  • Замјеник шефа комитета Државне Думе за одбрану – Јуриј ШВИТКИН: „То је измишљотина. Шта, зар су то утврдили по отисцима прстију? Не, немају они биометријске податке припадника Оружаних снага Русије! Уосталом, како отисци прстију могу припадати бригади?!  Отисци, наравно, припадају овом или оном лицу. Глупости су и тенденциозне измишљотине то што тврде! Зато истрагу и воде у свом затвореном кругу“

ТИМ истражитеља, који дјелује из Холандије, саопштио је данас да је „детаљном анализом видео снимака“ установио да је авион Малезија ерлајнса, који је оборен прије скоро четири године, срушен ракетним системом Бук који је припадао руској 53. противваздушној бригади дислоцираној у Курску.

Још конкретније: да је тај Бук био довезен из Русије и враћен назад.

Државни тужилац Холандије Фред Вестербеке истовремено је објавио да је круг могућих осумњичених сведен на „неколико десетина“.

Замјеник шефа комитета Државне Думе за одбрану – Јуриј Швиткин – назвао је ту тврдњу измишљотином:

„Шта, зар су то утврдили по отисцима прстију? Не, немају они биометријске податке припадника Оружаних снага Русије! Уосталом, како отисци прстију могу припадати бригади?!  Отисци, наравно, припадају овом или оном лицу. Глупости су и тенденциозне измишљотине то што тврде! Зато истрагу и воде у свом затвореном кругу“.

Произвођач ракетних система Бук – компанија „Алмаз-Антеј“ која је водила своју истрагу – саопштила је да је малезијски Боинг био оборен тим системом из околине села Зарошћенскоје које је у августу 2014-те било под контролом украјинске армије.

Упозорила је да се истрага користи подацима о америчкој ракети која се разликује од ракета које користи Бук.

Министарство одбране РФ је категорично одбацило наводе да је неки његов Бук био на територији Украјине.

Министарство одбране Доњецке Републике такође је одбацило обе кључне тврдње-оптужбе – да су његове снаге имале икакве везе са обарањем малезијског авиона и да су руски ракетни системи Бук икад били на територији ДНР.

И Москва и Доњек су упозорили да истражни тим у Холандији користи само податке добијене од Украјине.

Руски војни врх поручио је истражном тиму да се ослања на чињенице и исказе свједока о лансирању ракете са територије под контролом Украјине, а не на фалсификате  које производе државна безбедност Украјине и „генератор лажи BELLINGCAT“.

Московски авио-експерт Виктор Прјадка назвао је главну тврдњу из Холандије „политички мотивисаном“, па указао:

„ Треба имати у виду да бојеве главе ракета које користе системи Бук могу имати `гелере` у облику слова „Н“, лоптасте и у форми звјездица. Истрага вођена у Русији утврила је да је малезијски авион оборила ракета са `гелерима` какве користе украјинске ракете. Анализом видео-материјалао кретању украјинских Букова у августу 2014-те у зони гдје је пао оборени Боинг – може се извести закључак да га је срушила украјинска страна. Додуше, можда и грешком. Јер, можда су увјежбавали узимање циља на нишан, па неко грешком притиснуо стартно дугме“.

Малезијски путнички авион је 17. јула 2014. био на лету из Амстердама ка Куала Лумпуру када је оборен изнад територије Украјине.

Свих 298 путника и чланова посаде авиона је погинуло.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар