Одабрано Свијет

Индија – упркос америчким санкцијама – купила 1.000 руских ракета ваздух-ваздух

ЖЕЛИ ДОМИНАЦИЈУ У МОГУЋИМ ВАЗДУШНИМ БОЈЕВИМА СА ПАКИСТАНОМ
  • Купила 300 Р-27 средњег домета, још толико модернијих Р-73E и 400 Р-77 јер жели залихе за најмање десет дана рата. А за све ће платити 700 милиона долара

МОСКВА и Њу Делхи закључили су уговор којим Индија купује велику партију руских ракета ваздух-ваздух средњег домета Р-27.

Ово за Русију није просто нови успјех на тржишту наоружања, већ и политичка побједа јер тим уговором државно-војни врх Индије отворено крши америчке антируске санкције.

Избор Р-27, које ни Русија не сматра својим најбољим ракетама за ваздушне битке, био би изненађење да њихова куповина није саставни дио већег пакета.

Индија, наиме, за своју ратну авијацију купује око 1.000 руских ракета ваздух-ваздух.

Поред 300 Р-27, купује још толико Р-73E и 400 Р-77. А за све ће платити 700 милиона долара.

Индија се опредијелила – и то сигурно није случајно – одмах након што је Турска добила руске зенитне ракетне системе С-400.

Њу Делхи, наиме, рачуна да ће америчка реакција на њену куповину бити чак и мекша него на аранжман који је направила Анкара са С-400.

Индији, која је у међувремену укинула аутономију своје муслиманске провинције Џаму и Кашмир, руске ракете ваздух-ваздух потребне су због затегнутих односа са Пакистаном.

Свом војном врху је одобрила додатна средства за куповину пројектила јер жели залихе довољне за најмање десет дана интензивних борби.

Ракете Р-27 имају пасивну (Р-27П1 и Р-27ЭП1), полуактивну (Р-27Р1 и Р-27ЭР1) или термичку главу за самонавођење на циљ (Р-27Т1 и Р-27ЭТ1).

Све омогућавају гађање циљева изван зоне противникове видљивости и сматра се да управо од таквих ракета зависи доминација у ваздуху.

Нема података коју модификацију (или модификације) Р-27 је изабрала Индија.

Сви су изгледи да је Индија Р-27 купила за своје ловце МиГ-29 који не могу да носе ни руске Р-77 ни израелске ракете ваздух-ваздух Derby.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар