Одабрано Свијет

Израел ухапсио свог бившег министра енергетике и оптужио за шпијунажу за Иран

ГОНЕН СЕГЕВ ЈЕ ОД ИРАНАЦА НАВОДНО ДОБИО И ТАЈНИ УРЕЂАЈ ШИФРОВАЊЕ ПОРУКА
  • Истрага Шин бет и полиције наводно показала да је био регрутован и да је дјеловао као агент за иранске обавјештајце, а да је 2012. године успостављена веза између њега и иранске амбасаде у Нигерији. У Тел Авиву тврде и да је касније два пута ишао на састанак са оперативцима у Ирану

БИВШИ израелски министар енергетике Гонен Сегев оптужен је за шпијунажу за Иран и помагање непријатељу у вријеме рата, саопштила је данас израелска безбједносна служба Шин бет.

Он је ухапшен прошлог мјесеца због сумњи на шпијунажу и на крају истраге 15. јуна подигнута је оптужница против њега у јерусалимском окружном суду, преносе израелски медији.

Сегев, по занимању љекар који је био министар енергетике и инфраструктуре од 1992. до 1995. године, био је осуђен 2005. на пет година због покушаја кријумчарења више од 30.000 таблета екстази у Израел из Холандије и фалсификовање дипломатског пасоша.

Ослобођен је 2007.

Он је посљедњих година живио у Нигерији, а у Екваторијалну Гвинеју је дошао у мају ове године одакле је пребачен у Израел на захтјев израелске полиције, пошто та земља није хтјела да га прими због криминалне прошлости.

Одмах по доласку у Израел притворен је ради испитивања јер је било обавјештајних дојава да одржава контакте с иранским обавјештајцима и помаже им у активностима против државе Израел.

Истрага Шин бета и полиције је наводно показала да је регрутован и да је дјеловао као агент за иранске обавјштајце, а да је 2012. године успостављена веза између њега и иранске амбасаде у Нигерији.

Он је касније дошао два пута на састанак са оперативцима у Ирану.

Истрага је показала такође да се састајао с иранским оперативцима широм свијета у хотелима и становима за које се вјерује да су коришћени за тајну иранску активност.

Сегев је такође добио тајни комуникациони систем да шифрира поруке.

Он је одавао информације које се тичу тржишта енергије, безбједносних мјеста у Израелу, зграда и званичника у израелским политичким и безбједносним тијелима.

Како би испунио задатке иранских налогодаваца, одржавао је везе с Израелцима који су повезани с безбједношћу и спољним односима.

Радио је на повезивању неких израелских грађана и иранских обавјештајаца, покушавајући да их превари и представи Иранце као невине пословне људе.

На захтјев опште службе безбједности и полиције суд је дозволио да се објаве ови детаљи али су други под ембаргом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар