Одабрано Свијет

Кедми: Америчка економија неће издржати трку у наоружању са Русијом и Кином

СТЕЈТ ДЕПАРТМАН РАЗОЧАРАН ПРЕГОВОРИМА У ЖЕНЕВИ СА РУСИЈОМ О РАКЕТАМА СРЕДЊЕГ И МАЛОГ ДОМЕТА
  • Познати израелски геополитичар Јаков КЕДМИ, који је у своје време руководио обавештајном службом Натив, оценио је да у Сједињеним Државама постоји страход стратешког судара са Русијом. Нагласио је да ће тај страх јачати јер ће Москва даље повећавати своју војну супериорност
  • Кедми је уверен: „Војни буџет САД већ сада није нивоу ситуације. Американцима је потребно годишње трилион долара за успешно парирање војној надмоћи Русије“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су разочаране сусретом у Женеви са представницима Русије на којем се разговарало о Споразуму о ликвидацији ракета средњег и малог домета – изјавила је Андреа Топмсон.

Она је заменик државног секретара САД контролу наоружања и међународну берзбедност, а додатно је објаснила:

„Сусрет је заиста био разочаравајући  зато што је је јасно да Русија наставља да крши тај споразум, а чак није спремна ни да објасни како намерава да се врати његовом потпуном поштовању на начин који би гарантовао проверу“.

Томпсон је навела да су преговарачи САД у Женеви руским колегама јасно предочили да је „Москва дужна да уништи ракетни систем који није дозвољен споразумом“.

Она је најавила консултације са савезницима из НАТО.

Претходно је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков поручио Вашингтону да Русија за очување споразума о ракетама средњег и малог домета није заинтгересована нимало више од САД.

Познати израелски геополитичар Јаков Кедми, који је у своје време руководио обавештајном службом Натив, оценио је да у Сједињеним Државама постоји страход стратешког судара са Русијом. Нагласио је да ће тај страх јачати јер ће Москва даље повећавати своју војну супериорност.

Поводом америчких тврдњи да Русија и Кина представљају претњу безбедности САД, кедми је рекао:

„Не боје се они напада на САД и њиховог уништења, јер то Русија и не планира, већ тежње Москвеи Пекинга да измене светски поредак у којем Вашингтон себе сматра јединим лидером. Американци сваку претњеу својој диоминацији сматрају претњо мсвојој националној безбедности. Они се заиста не боје да ће Русија и Кина прекосутра напасти Америку, али се с разлогом боје за своју глобалну супремацију јер Русија и Кина и још неке земље теже да измене парадигму која је омогућавала САД да своју вољу намећу остатку света“.

Кедми је уверен да је поступно лишавање САД такве улоге постало неповратан процес који се у доброј мери ослања на политичко и стратешко јачање Русије.

„Русија је на том плану много јача него што је била 2014-те. Стратешка надмоћ прелази на страну Русије и то ће се наставити. Сједињеним Државама није потребан стратешки судар са Русијом и Кином и оне га се прибојавају јер ће обе те земље сутра бити још јаче. Америчка економија неће издржати трку у наоружању са Русијом и Кином. Војни буџет САД већ сада није нивоу ситуације. Американцима је потребно годишње трилион долара за успешно парирање војној надмоћи Русије“.

И бивши шеф америчке Северне команде – генерал Хауард Томпсон – оценио је да САД заостају за Русијом и Кином у области хиперсоничног оружја и поручио Пентагону да одмах поочне да ради на новом глобалном систему противракетне одбране.

Многи војни експерти упозоравају да је данас немогуће направити систем ПРО  који би парирао руском хиперсоничном ракетном систему „Авангард“ чија бојева глава према циљу лети преко 20 пута брже од звука.

http://fakti.org/oruzje/%20kedmi-americka-ekonomija-nece-izdrzati-trku-u-naoruzanju-sa-rusijom-i-kinom

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар