Одабрано Свијет

Кина почела тестирања Type 001A – свог другог носача авиона, првог сопствене производње

ДУГАЧАК ЈЕ 315 МЕТАРА, ШИРОК 75, ТЕЖАК 70.000 ТОНА, А ПЛОВИЋЕ БРЗИНАМА ДО 31 ЧВОРА
  • Гради се од 2013-те, у воду је поринут у априлу прошле године. Конструкционо је својеврсна копија совјетских/руских носача авиона „Варјаг“ и „Адмирал Кузњецов“ са уздигнутим прамцем. Кинески медији тврде да ће моћи да на палуби носи 36 ловаца J-15

ПРВИ кинески носач авиона потпуно домаће производње – који засад носи ознаку Type 001A – испловио је 13. маја у 7:00 по локалном времену на повидбена тестирања.

Гради се од 2013-те, у воду је поринут у априлу прошле године, а на тестирање је испловио из луке Далиану, на сjеверу Кине.

Министарство одбране објавило је да ће наредних дана бити провjеравани његова поузданост у пловидби, стабилност погона и `свих других система`.

Дугачак је 315 метара, а широк 75.

Тежак је 70.000 тона, а може да развија брзине до 31 чвора.

Кинески медији тврде да ће моћи да на палуби носи 36 ловаца J-15 и да ће ући у употребу до 2020. године, пошто се доврши његово опремање.

Type 001A конструкционо је својеврсна копија совјетских/руских носача авиона „Варјаг“ и „Адмирал Кузњецов“. Са уздигнутим прамцем.

Покреће га класична парна турбина на нафту. Међутим, Кина има амбицију да гради носаче авиона на атомски погон.

Први носач авиона, „Лиаонинг“, купљен је од Кијева 1998-ме, а то је био недовршени својетски носач авиона „Варјаг“.

Кинеска војна бродоградња га је `доводила у ред` од 2005-те.

Кинеска ратна морнарица га користи од септембра 2012. године заједно с крилом ловачких авиона Ј-15.

Кина има највећу ратну морнарицу у свјету по броју бродова, али још заостаје по технологији и борбеним могућностима и за САД и за Русијом.

Кинеска ратна морнарица је масивно распоређена тамо гдје Пекинг има највеће интересе – у скоро читавом Јужнокинеском мору, као и у дијеловима Тихог и Индијског океана.

Кина је прошле године успоставила и своју прву војну базу у иностраству, у Џибутију, на истоку Африке, гдје су стално присутне и флоте САД, Јапана и неколико европских земаља.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар