Одабрано Федерација/БиХ

Klix.ba: За наставу на босанском језику у Аустралији заслужан је амбасадор Мирза Хајрић

ОН ТВРДИ ДА СЕ САМО „ЗАУЗЕО“ И ДА БИ СЕ НА ИСТИ НАЧИН „ЗАУЗЕО“ ЗА СРПСКИ И ХРВАТСКИ
  • Амбасадор БиХ у Аустралији Мирза ХАЈРИЋ: „Што се тиче ‘непостојања сагласности Предсједништва БиХ и других институција БиХ за одвијање наставе на босанском језику у школама у Новом Јужном Велсу’ она не постоји ни за одвијање наставе на српском и хрватском језику. О тим питањима одлуку доносе аустралске власти које такву промоцију културног и образовног наслијеђа снажно подржавају и финансирају“

ОВОГ викенда је први пут у хисторији почела настава на босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу у Аустралији, за што је заслужан амбасадор наше земље Мирза Хајрић. Ипак, та чињеница веома је засметала Игору Црнадку, министру вањских послова БиХ, али и члану Предсједништва Младену Иванићу.

Сваке суботе током школске године ученици поријеклом из БиХ у простору средње школе Liverpool High School имат ће предмет босански језик. То је окарактерисано као значајан помак за босанску заједницу у Новом Јужном Велсу, јер је након неколико година труда и настојања босански језик уврштен с десетинама других језика као изборни предмет у аустралским државним школама, који ученици могу бирати.

Прије босанског, српски и хрватски језик су такођер уврштени на листу језика који се могу изучавати.

Ипак, то није омело министра Игора Црнадка, који се обрушио на амбасадора Хајрића, окарактерисавши овај потез као приватну активност која није усклађена с институцијама БиХ.

„Све активности амбасадора и другог дипломатског особља БиХ, које се односе на област образовања, попут одвијања наставе на босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, у Аустралији, могу се искључиво сматрати приватним активностима физичких особа које немају никакву подршку ни сагласност надлежних институција, саопћено је из Министарства вањских послова БиХ.

У саопћењу се наглашава да Министарство БиХ није надлежно за питања образовања, како унутар БиХ, тако и у иноземству.

Црнадку се придружио и Младен Иванић који је казао да за увођење босанског језика у наставу у Аустралији не постоји сагласност Предсједништва БиХ.

„За одвијање наставе на босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, у Аустралији, не постоји никаква сагласност Предсједништва БиХ“, казао је Иванић и додао да уколико је амбасадор БиХ у Аустралији Мирза Хајрић предузимао неке активности у вези с овим, радио је то искључиво приватно, а не као амбасадор БиХ.

„Министар Црнадак не зна да су српски и хрватски језик раније признати у аустралској држави Нови Јужни Велс као језици на којима се одржава настава за дјецу наших грађана поријеклом из БиХ. Босански језик, све до ове седмице, није био равноправан са друга два службена језика наше земље и иницијативом о којој је обавијештена наша јавност та је неправда исправљена. Босански језик у Новом Јужном Велсу сада има равноправан статус са српским и хрватским језиком, баш како је то превиђено Уставом. Као амбасадор Босне и Херцеговине и интелектуалац с новинарском дипломом, којем језик много значи, заузео бих се на исти начин и да се српски или хрватски језик ставе у равноправан положај с босанским“, одговорио је Хајрић.

Иако Устав БиХ налаже поштивање свих слобода и права по питању језика, очито је да званичници из РС-а зажмире на та поглавља из Устава.

„Што се тиче ‘непостојања сагласности Предсједништва БиХ и других институција БиХ за одвијање наставе на босанском језику у школама у Новом Јужном Велсу’ она не постоји ни за одвијање наставе на српском и хрватском језику. О тим питањима одлуку доносе аустралске власти које такву промоцију културног и образовног наслијеђа снажно подржавају и финансирају. То, између осталог, Аустралију чини најуспјешнијом мултиетничком државом данас у свијету“, закључио је Хајрић.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zvanicnicima-iz-rs-a-sada-smeta-bosanski-jezik-i-u-inozemstvu-na-meti-ambasador-hajric/180529018

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар