Одабрано РС и матица

Курти: Траже нам да три сјеверне општине дамо Србији, а ми да добијемо општину Прешево без града

„ОБАРАЊЕ МОЈЕ ВЛАДЕ ЈЕ БИЛО ДРЖАВНИ УДАР – РИЧАРД ГРЕНЕЛ ЈЕ У ТО БИО УКЉУЧЕН“
  • За Ричарда Гренела, изасланика америчког предсједника Доналда Трампа, рекао да жели исхитрени споразум са Србијом`, који ће укључивати размјену територија
  • Курти тврди да су разговори о размјени територија почели током мандата Федерике Могерини и да их директно воде кабинети Тачија и Вучића. Наводи да је Гренел преузео ту идеју и наставио да врши притисак на Куртија да пристане на брзо непромишљено рјешење
  • Упитан о мапи (разграничења), рекао да није видио мапу за размјену територија, али признао да су се блиски Тачијев и његов савјетник састали и разговарали о томе.
  • Упозорио да ће његова странка подржати масовне протесте против било које нове владе и нагласио да ће услиједити „фаза дестабилизације

ВРШИЛАЦ дужности косовског премијера Аљбин Курти назвао је данас обарање своје владе државним ударом, уз оцјену да је специјални изасланик америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог између Косова и Србије Ричард Гренел био уско укључен у тај процес.

Гренел, према Куртијевим речима, жели исхитрени споразум са Србијом, који ће укључивати размјену територија, али да је сам јасно ставио до знања да ће за сваки споразум са Србијом бити потребно одобрење грађана Косова*.

Курти је, што се тиче улоге америчке амбасаде на Косову када је у питању цео тај процес, рекао да јој је преговоре отео амбасадор Гренел.

Курти наговјештава да ће његова странка подржати масовне протесте против било које нове владе која се формира. Додаје да ће услиједити „фаза дестабилизације“.

Он је изнео ове коментаре данас током онлајн конференције о међународним медијима коју је организовао бечки Presse Club Concordia, а на Твитеру пратио босански аналитичар и новинар Јасмин Мујановић“, чији сажетак је Коха пренијела у цјелости.

На конференцији је Курти говорио о паду своје владе и текућим преговорима о ономе што је назвао хитним споразумом о размјени територија. Он је рекао да су разговори о размјени територија почели током мандата Федерике Могерини и да их директно воде канцеларије Тачија и Вучића.

Додао је да је Гренел преузео ту идеју и наставио да врши притисак на Куртија да пристане на оно што премијер у оставци сматра брзим непромишљеним рјешењем.

Курти је интернационалном саставу новинара рекао да жели споразум са Србијом, али договор без мапа.

Рекао је и да је предсједник Косова* Хашим Тачи радио на рушењу његове владе, пошто је желио да прогласи ванредно стање, пошаље војску на улице, створи инциденте и посљедично утре пут брзоплетом споразуму о размјени територија без демократског надзора.

Предсједник Тачи жели хитан споразум са Србијом, са јасним разлогом избјегавања затвора, било на Косову, било у иностранству.

„Србија жели чланство у ЕУ, док је Гренелу само стало до потписа на дну листа папира, а не до садржаја текста на том листу“,  рекао је он.

Поновио је да се противи било каквим рјешењима која укључују територије, наводећи споразуме између Туђмана и Милошевића – „јер ниједно село неће хтјети да заврши на погрешној страни“.

Курти је додао да сви раде на чланству у ЕУ, тако да споразуми о територијама нису потребни.

Упитан о мапи, рекао је да није видео мапу за размјену територија, али је објаснио да су се блиски Тачијев и његов савјетник састали и разговарали о томе.

„Три сјеверне општине би се припојиле Србији, Прешево Косову*, али не и град и не жељезница која „припада Кини“.

Упитан за изасланика Брисела за дијалог између Косова* и Србије, Мирослава Лајчака, Курти је рекао да су на Косову* скептични према његовом и Бореловом именовању, с обзиром на то да обојица потичу из земаља које не признају Косово*.

„Главни задатак Лајчака мора да буде да убиједи Вучића да одустане од споразума о размјени територија или верзије размјене територија“, рекао је он.

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/kurti-obaranje-vlade-bio-drzavni-udar-grenel-usko-ukljucen-u-proces-20-4-2020

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар