Одабрано РС и матица

Лукић: Расправа о жалбама на пресуду генералу Младићу мора да буде одложена

ХОЛАНДИЈА ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ ЗАТВОРЕНА ЗА СВЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ
  • Адвокат Бранко ЛУКИЋ: Не постоји ниједна друга варијанта мог учешћа у расправи, осим физичког присуства. Они могу поново да покушају, као што су покушали прошли пут – присуство генерала, а ја путем видео-линка. Тужилаштво то сада поново тражи. Мислим да то мора да се одгоди до даљег
  • О здравственом стању генерала Младића: „Побољшава се крвна слика и претпостављамо да су прихватили инструкције наших лекара који су им рекли шта треба да раде. Наравно, они никада не прихвате да ће да то ураде, а када ураде, онда буде све у реду. Није сјајно, али је боље

ЧЛАН тима одбране генерала Ратка Младића Бранко Лукић изјавио је Срни да расправа о жалбама на пресуду генералу Ратку Младићу, која је најављена за понедјељак, 20. јул, мора да буде одгођена до даљег јер он због пандемије вируса корона не може да путује у Холандију, а на приједлог Тужилаштва да расправи „присуствује“ путем видео-линка не пристаје.

„Што се тиче 20. јула, ја не могу да путујем у Холандију јер је опет донесена мера да нико из Србије не може да уђе у ту земљу. По мени, нема никаквих изгледа да се било шта одржава без мог присуства. Ми морамо прво да видимо генерала“, рекао је Лукић.

Нагласио је да га, за сада, нису контактирали из Хага, али да он мора да буде присутан.

„Ја нисам тражио најаву пута. Не могу ни да  тражим јер не могу да путујем. Морамо да најавимо пут да бисмо отишли тамо, а ја то нисам урадио, нити планирам“, рекао је Лукић.

Он је категоричан да не постоји ниједна друга варијанта његовог учешћа у расправи, осим физичког присуства.

„По мени не постоји. Они могу поново да покушају, као што су покушали прошли пут – присуство генерала, а ја путем видео-линка. Тужилаштво то сада поново тражи. Мислим да то мора да се одгоди до даљег“, рекао је Лукић.

Говорећи о здравственом стању генерала Младића, адвокат Лукић је рекао да је чињеница да је оно лоше, али да има малог побољшања.

„Побољшава се крвна слика и претпостављамо да су прихватили инструкције наших лекара који су им рекли шта треба да раде. Наравно, они никада не прихвате да ће да то ураде, а када ураде, онда буде све у реду. Није сјајно, али је боље“, рекао је Лукић.

Навео је да га је генерал Младић назвао прије неки дан да се распита за његово здравље.

„Био сам у изолацији због сумње на вирус корона и он ме је назвао. Генерал иначе никада ником не досађује, а могао би да ме зове сваки дан бесплатно, сви други позиви се плаћају. Питао ме је како сам, интересовао се за моје здравље. Он, онако сломљен, интересује сам да ли сам ја добро. Такав је он човек“, истакао је Лукић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу саопштио је раније да је Тужилаштво у случају жалбеног поступка против генерала Ратка Младића тражи да се рочиште закаже за недјељу послије 20. јула, а у саопштењу је наглашено да „поступци могу да се одржавају без присуства учесника у процесу, што је у складу са правом на фер суђење“.

„Упркос пандемији, Механизам има обавезу да обезбиједи брз поступак. Рочишта на жалбу се не могу одгађати до завршетка пандемије“, наведено је у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар