Одабрано Свијет

Мајка седморо деце Урсула фон дер Лајен замениће на челу ЕК Жан-Клода Јункера

ФЕДЕРИКУ МОГЕРИНИ НАСЛЕДИЋЕ ШЕФ ШПАНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ЖОЗЕП БОРЕЛ
  • Потомак је барона Лудвига Кнопа, трговца памуком из Бремена, који је био један од најбогатијих предузетника свога времена. Удата је за Хајка фон дер Лајена, професора медицине и првог човека компаније за медицински инжењеринг из утицајне племићке породице
  • Пољака Доналда Туска замениће на месту председника Европског савета Белгијанац Шарл Мишел, бивши председник владе своје земље
  • Једино није извесно ко ће бити усаглашени кандидат за председника Европарламента. Био је кандидован бугарски политичар који се родио у Украјини Сергеј Станишев, али су против њега устале русофобске чланице ЕУ са истока Европе. Осумњичиле су га да је стекао образовање у Русији и да је, чак, имао и њено држављанство

НЕМИЦА Урсула фон дер Лајен – актуелна министарка одбране своје земљеи која је блиска Ангели Меркел – замениће на челу Европске комисије Луксембуржанина Жан-Клода Јункера.

И  он је био „човек Меркелове“.

Лајен говори и енглески и француски језик. По професији је лекар.

Потомак је барона Лудвига Кнопа, трговца памуком из Бремена, који је био један од најбогатијих предузетника свога времена. Звање барона дао му је руски император Александар Други.

Удата је за Хајка фон дер Лајена, професора медицине и првог човека компаније за медицински инжењеринг из утицајне племићке породице.

Са њим има седморо деце.

Европску централну банку (ЕБЦ) водиће Францускиња Кристин Лагард која је на челу Међународног монетарног фонда као његов извршни директор.

Пољака Доналда Туска  замениће на месту председника Европског савета Белгијанац Шарл Мишел, бивши председник владе своје земље.

Шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел замениће Федерику Могерини на месту високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност.

Све кандидатуре треба да потврди Европски парламент.

Туск је после „великог усаглашавања“ изјавио да је „апсолутно сигуран“ да ће ново руководство Европске уније (ЕУ) имати исти став о Брегзиту и да ће одбити поновне преговоре о споразуму.

У конкуренцији за Јункеровог наследника био је и Холанђанин

Франс Тимерманс. Њега је био предложио Туск, али су против његове кандидатуре биле Италија, Пољска, Мађарска, Чешка и Словачка.

За заменика председника Европске комисије предложена је Данкиња Маргрет Вестагер, еврокомесар за конкуренцију.

Било је и земаља које су на челу Европског савета желеле да виде извршну директорку Светске банке Кристалину Георгиеву.

Незванично, за пролазак Лајен и Лагард био је кључни „дупли пас“ Меркелове и француског председника Емануела Макрона.

Он подршку Немачке Лагард `купио` подршком Париза кандидатури Лајен.

Једино није извесно ко ће бити усаглашени кандидат за председника Европарламента.

Био је кандидован бугарски политичар који се родио у Украјини Сергеј Станишев, али су против њега устале русофобске чланице ЕУ са истока Европе. Осумњичиле су га да је стекао образовање у Русији и да је, чак, имао и њено држављанство.

http://fakti.org/globotpor/majka-sedmoro-dece-ursula-fon-der-lajen-zamenice-na-celu-ek-zan-kloda-junkera

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар