Одабрано Свијет

Макрон: Орбан је у праву, ја сам њему и Салвинију главни противник

ЊИХ ВИДИ КАО ОПАСНЕ НАЦИОНАЛИСТЕ, А СЕБЕ КАО ЛИДЕРА „ПРОГРЕСИВНЕ ЕВРОПЕ“
  • Француски предсједник се налази на турнеји у Данској и Финској у покушају да пронађе савезнике да би формирао „прогресивни круг у Европи наспрам националистичких и популистичких влада“

ФРАНЦУСКИ предсједник Емануел Макрон одговорио је данас лидерима Мађарске и Италије Виктору Орбану и Матеу Салвинију да „имају права“ што га сматрају својим „главним противником“ у Европи око питања миграната.

„Нећу ништа попустити националистима и онима који заговарају говор мржње. Ако су жељели у мени да виде свог главног противника, имају право“, поручио је Макрон одговарајући новинарима током посјете Данској.

У Милану је јуче мађарски премијер Виктор Орбан назвао италијанског министра унутрашњих послова својим „херојем“ а Макрона описао као свог главног противника у Европи.

„Тренутно постоје двије групе у Европи и једну води Макрон“, рекао је мађарски премијер.

Седам мјесеци од европских избора на којима ће мигрантско питање бити једно од најважнијих он је оптужио Французе да воде политичке снаге које подржавају имиграцију док он жели да „заустави илегалну имиграцију“.

Макрон је данас узвратио „ако се сматра да у Француској постоји непријатељ национализма, политике мржње, Европе која треба да плаћа шта јој одговара и да не наметне никакав облик одговорности и солидарности, имају право“.

Макрон је рекао да ће наредних дана и мјесеци бити потребно доношење дубинских одлука о питању миграната, и да то претпоставља озбиљност и дух одговорности, уз истовремену приврженост европским вриједностима као што су право на азил, и усвајање праве унутрашње политике и политике према земљама поријекла, и да то није оно што предлажу Орбан и Салвини.

У Салцбургу ће 20. септембра бити састанак Европског савјета о том питању које дијели европску двадесетседморицу.

„Структуруише се јака подјела између националиста и прогресивних у Европи“, рекао је Макрон који се налази на турнеји у Данској и Финској у покушају да пронађе савезнике да би формирао „прогресивни круг у Европи наспрам националистичких и популистичких влада“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар