Видео Одабрано Свијет

Мароканка из Италије у Сирији: ИСИЛ није мртав – велики број терориста стигао у Европу

НАЛАЗИ СЕ СА 1.000 ЖЕНА ТЕРОРИСТА У „КАМПУ РОЈ“ КОЈИ КОНТРОЛИШУ КУРДИ
  • То је град од шатора усред ничега на сјевероистоку Сирије чувају курдске обавјештајне службе
  • Мароканка-Италијанка Мерием: „Ја сам за владу терорист, али нисам ништа учинила у Италији. ИСИЛ ми је испирао мозак. Прије сам живјела као нормални тинејџери. Ишла у школу и излазила с пријатељима. Затим сам затворила очи и нашла се у Сирији”
  • Испричала: „Видјела сам прави ИСИЛ и то није исламска држава у коју вјерујем. Уплашио ме и ужас бомбардирања. Кад сам отворила очи, било је прекасно”
  • Кубанка Лидија Солано Херера, која се у Италији удала за Бошњака Исмара Мешиновића и прешла у ислам, након његове погибије моли Курде да јој врате 8-годишњег сина Исмаила Давуда, којег је отац 2013. одвео у Сирију

ТАЛИЈАНСКИ репортер Фаусто Билославо је посјетио избјеглички „Камп Рој” у сјеверној Сирији, гдје живе расељене особе, раме уз раме са женама и дјецом страних бораца такозване „Исламске државе”.

Екипа куће FranceTVinfo је посјетила „Камп Рој” у сијечњу ове године и тамо је разговарала с људима који су живјели под управом „калифата”, који пролазе програм дерадикализације. Француски новинари тврде како је у кампу стотине иноземних жена и дјеце, који су се из бивших утврда „Исламске државе” преселили у камп у крајњем сјевероистоку Сирије под управом америчких савјетника и локалних Курда.

Ових дана је „Камп Рој” посјетио талијански репортер Фаусто Билославо, који је тамо разговарао с младом Мароканком с легалним пребивалиштем у Италији, која је живјела у „калифату” и за ИСИЛ одрађивала посао у засебној информацијској јединици.

„Желим се вратити у Италију, чак и ако морам ићи у затвор. Барем да могу загрлити мајку, која ми толико недостаје …”, каже Мерием, након чега је праснула у плач, преноси Logično.com

„Meriem Rehaily (22), радикализирана муслиманка из Падове мароканског поријекла, осуђена је 12. просинца на четири године затвора због приступања „Исламској држави”, пише Билославо, вјеројатно мислећи на талијанску пресуду изречену у одсутности.

Прошле године су медији објавили да је ИСИЛ осудио на смрт каменовањем и погубио, а касније су се појавиле информације како се с валом избјеглица вратила у Европу. Но, заправо је већ шест мјесеци у затвореница Курда у „Кампу Рој”.

Талијански репортер тврди како у кампу није било лако пронаћи бјегунца с међународног ухидбеног налога. Град од шатора усред ничега на сјевероистоку Сирије чувају курдске обавјештајне службе, а тамо је у притвору око тисућу жена с дјецом које су биле чланице ИСИЛ-а. Пронашао је Мерием, обучену у никаб, која му је пристала дати изјаву.

„Ја сам за владу терорист, али нисам ништа учинила у Италији. ИСИЛ ми је испирао мозак. Прије сам живјела као нормални тинејџери. Ишла у школу и излазила с пријатељима. Затим сам затворила очи и нашла се у Сирији”, прича Мерием Рехаилy.

Талијански је научила у школи у Арзерграндеу, малом мјесту у школи у покрајини Падове. Из тог малог мјеста од 5 тисућа становника је у Сирију отишла у српњу 2015. године, са само 19 година.

„На интернету ме привукао Abu Duyana Al-Homsi, млади Сиријац који ме контактирао путем Телеграма на тајном чату. Хтио ме оженити, али сам одбила. Затим је почео говорити да морам напустити Италију и доћи до калифата, јер Алах то жели”, прича Мерием.

Abu Duyana Al-Homsi је убијен тијеком ране фазе битке за Раки 2017. Три година раније, прије него ће из Болоње кренути зракопловом за Турску, млада Мерием се заклела на вјерност „калифу” Абу Бакру Ал-Багдадију.

Послала је и поруку кући: „Опрости ми драга мајко, видјет ћу вас на небу. Све за Алаха”.

Пријатељима и школским колегама је слала поруке попут: „Ако ме назовете терористом, бит ћу поносна! Боље живјети овдје у Раки, него живјети међу вама кафирима (невјерницима)”.

Како је била стручна за рачуналом, што су потврдили и форензичари талијанских карабињера одјела РОС у Падови, регрутирана је од стране ИСИЛ-а у јединици за пропаганду и логистику у бригади Ал-Ханса, састављеној од европских и руских жена.

„Није точно, али у почетку сам била хакер за ИСИЛ”, брани се Мерием.

У бившем главном граду самопроглашеног „калифата” је Мерием ускоро схватила да се авантура црних застава претвара у ноћну мору.

„Видјела сам прави ИСИЛ и то није исламска држава у коју вјерујем. Уплашио ме и ужас бомбардирања. Кад сам отворила очи, било је прекасно”, каже Мерием и додаје како је ИСИЛ чак сумњао да је била шпијун.

„Хтјела сам побјећи. Тата ми је послао новац, али су ми га отели и затворили 52 дана у ћелију”, додаје и каже како се каје, као и већина жена ИСИЛ-а у курдском затвору.

У Раки се удала за Палестинца који се борио против сиријске војске. С њим има двоје дјеце, Фарука од годину и пол дана, а Басима од само шест мјесеци. Обитељ се преселила из Раке прије опсаде, а када је ИСИЛ поражен хтјела је доћи до Турске.

„Прије шест мјесеци су нас Курди зауставили на пункту. Рекла сам им да сам из Алепа, али су утврдили да сам Мароканка с пребивалиштем у Италији”.

Мерием о повратку контактира са својим родитељима, који је покушавају вратити натраг у Италију.

„Смилујте се овој обитељи која живи у паклу због губитка кћери. Обитељ није крива него ИСИЛ, који нам је украо најљепши цвијет живота, Мерием”, пише у дирљивом писму које су 7. липња курдским властима у сјевероисточној Сирији упутили Редоуане и Хадија, родитељи бивше чланице Исламске државе из Падове.

Мерием тврди како ИСИЛ није мртав и открива како је након распада калифата велики број терориста стигао у Европу без знања њихових влада. То би значило да су бројке у медијима о повратницима страних милитаната само оне људи утврђеног идентитета, док би у стварности могле бити пуно веће.

„Познајем много жена који су успјеле побјећи преко Турске, али вам не могу рећи њихова имена”, каже Мерием.

Остале Европљанке су и даље заробљене у посљедњим џеповима ИСИЛ-а у близини ирачке границе. Не можемо напустити малу собу у којој су курдски стражари, уљудни, али непопустљив и снимају све.

Мерием нам је жељела показати старијег сина, Фарука. Хтјела је написати и два ретка браћи у Италији, али није било могуће. За мајку Хадију увијек мисли како би вољела да јој опрости, али је прекасно за исприке, јер је већ учинила што није требала учинити”, каже талијански репортер, описујући дио разговора с Мерием Рехаилy.

У „Кампу Рој”, којег не можемо посјетити, ни снимати има свега. Француза, Нијемаца, људи из цијелог Магреба и двоје америчке сирочади њиховог светог рата, појашњава Фаусто Билославо.

Курди тврде да у кампу нема Исмаила Давуда, којег је у Сирију из Италије одвео његов отац Исмар Мешиновић, Бошњак који је радио као личилац у сјеверном талијанском градићу Лонгароне, радикализиран у друштву македонског имигранта Мунифира Карамелеског, који је такођер отишао у Сирију. Исмар Мешиновић је убијен у борбама у близини Алепа у сијечњу 2014. године.

Исмаила Давуда је наводно усвојила обитељ Карамелески или муслимани из Србије који би могли бити у „Кампу Рој”.

Исмаил Давуд, сироче „џихада”, данас има око осам година и вјеројатно је постао „мали лав калифата”, заведен идеологијом „Исламске државе” и увјежбаван у камповима за обуку дјеце до пада терористичке творевине у Раки.

Његова мајка, која живи у Италији, послала је апел курдским YПГ милицијама на сјеверу Сирије и управи затворског „Кампа Рој”.

„У име Алаха, Милостивог, Самилосног, обраћам Вам се у нади да ћете разумјети моју драму. Ја сам мајка Исмаила Давуда и сломљена срца вас молим да ми дате могућност да загрлим моје дијете, једино створење које ми може дати снаге да наставим живјети”, стоји у писму Лидије Солано Херера, Кубанке с пребивалиштем у Италији, која се удала Исмара Мешиновића и обратила на ислам.

Ова је прича позната и у Босни и Херцеговини, јер је мали Исмаил Давуд Мешиновић, рођен у Италији, одакле га је отац 2013. одвео у Сирију, на листи несталих особа Интерпола и још није пронађен.

https://poskok.info/ispovijest-pripadnice-kalifata-isil-je-vec-u-europi-a-da-europske-vlade-i-ne-znaju/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар