Одабрано Свијет

Монтенегрински капо увредио патријарха Иринеја, поручивши оним око њега: „Пишите му памет“

ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА ПРИЗНАТИ ЊЕГОВУ „ЦРНОГОРСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ“
  • Тврди да Црна Гора не отима црквену имовину  и да су зато оптужбе званичника Србије и СПЦ „груба политичка манилупација“. Држава је, по његовим речима, била власник имовине коју је до 1918. године користила аутокефална Црногорска православна црква (ЦПЦ)
  • Коментаришући изјаву члана Председништва БиХ Милорада Додика да делови Црне Горе треба да се уједине са Србијом и Републиком Српском, Ђукановоћ рекао да се ради о изјавама које подсећају на деведесете: „Толику глупост не би себи дозволили ни лидери великосрпских партија у Црној Гори јер би знали да је то издаја државе. Дошао сам до сазнања да је Додик и сам протестовао против недовољно прецизне интерперетације те своје мисли. Ако је та мисао тачно интерпретирана она је дубоко против националних интереса Црне Горе“   

МИЛО Ђукановић одбацио је оцене да је прича о верској имовини покренута у договору са председником Србије Александром Вучићем и додао да на коментаре патријарха Иринеја које износи поводом тог законског решења може да одговори само реченицом – Пишите му памет.

„Не може бити говора ни о каквој манипулативној политици у копродукцији ЂукановићВучић. Дакле, у овом конкретном случају. Нема говора о томе. Овде се ради о, рекао бих, намерном неразумевању одређених београдских медијских и политичких кругова. Оно што су хтења и оно што су пројекти државе Црне Горе у покушају манипулисања црногорском државном политиком“, рекао је Ђукановић у интервју за Телевизију Н1.

Упитан да ли је питао Вучића о кампањи која се против њега води поводом Предлога закона о слободи вероисповести од стране српских званичника и српских медија, Ђукановић је одговорио одрично.

„Просто зато што бих то сматрао својом слабошћу. То би значило да то на неки начин мене тангира или угрожава. Не. Хоћете да се вратимо најмање 10 пута током моје политичке каријере, која је самим тим веома дуга, да смо имали једнако прљаве кампање против Црне Горе и против мене лично, као и сада. Једнако прљаве кампање. Ужасно прљаве, неутемељене кампање. Је ли то на неки начин угрозило мене, је ли то угрозило неки црногорски национални интерес? Не. То је основни проблем оних који мисле да на такав начин могу разговарати са Црном Гором и са мном“, рекао је он.

Он је казао да се Српска православна црква противи предлогу Закона о слободи веросповести јер би да сачува оно што је отела од Црне Горе.

Додао је да Црна Гора не отима црквену имовину, наводећи да су оптужбе званичника Србије и СПЦ „груба политичка манилупација“.

Држава је, по његовим речима, била власник имовине коју је до 1918. године користила аутокефална Црногорска православна црква (ЦПЦ).

На питање да ли очекује да ће Цариградска патријаршија признати аутокефалност ЦПЦ, Ђукановић одговара да би га изненадило да буде ишта другачије.

„Наравно да очекујем, јер би ме изненадило да се размишља другачије. Понављам, било би то супротно канонском праву, било би супротно темељном принципу етнофилетизма. Као што смо 1918, подсећам Вас, остали без државе, па након тога, без обзира што је било насилно, логично, 1920. остали смо без цркве. 2006. године су се промениле околности. Црна Гора је независна држава. У складу са овим принципом које сам вам поменуо, дакле организација Православне цркве прати организацију државе“, казао је Ђукановић за Н1.

На питање да ли је изјаву патријаха Иринеја, који је рекао да оно што ради Ђукановић нису радили ни Турци ни комунисти и који му је поручио да је потурица гори од Турчина, доживео као увреду, Ђукановић је рекао да увреду може доживети од човека чији интелектуални потенцијал респектујете.

„Ја сам већ коментарисао раније изјаве српског патријарха, и задржаћу се са само једном кратком опаском. Пишите му памет“, рекао је он.

Коментаришући изјаву члана Председништва БиХ Милорада Додика да делови Црне Горе треба да се уједине са Србијом и Републиком Српском, Ђукановоћ је рекао да се ради о изјавама које подсећају на деведесете.

„Толику глупост не би себи дозволили ни лидери великосрпских партија у Црној Гори јер би знали да је то издаја државе. Дошао сам до сазнања да је Додик и сам протестовао против недовољно прецизне интерперетације те своје мисли. Ако је та мисао тачно интерпретирана она је дубоко против националних интереса Црне Горе“, казао је Ђукановић и истакао да је Додик уочи референдума активно помагао афирмисање идеје независности Црне Горе.

„Наши односи су били интензивнији. Гледамо се ређе, али се гледамо. Наши односи су данас односи уважавања. Не допада ми се реторика, иако не угрожава Црну Гору укључујући и те мапе које је Додик наводно дефинисао. Непријатно ми је да то чујем јер ме враћа у деведесете“, казао је он.

На питање колико је његово богатство, Ђукановић је рекао да има пара онолико колико има нормалан човек који се бави његовим послом.

„Има ту и злата и имовине, али то неко прецењује као богатство. Одавно сам спознао мудрост да никако не могу спавати у две куће, нити се возити у два авиона, нити ћу бити срећан након смрти зато што иза мене остаје неко богатство. Све оно што је остварено за мога мандата мене испуњава толико да не постоји цифра за коју би то уступио“, рекао је он.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/montenegrinski-kapo-uvredio-patrijarha-irinijea-porucivsi-onima-oko-njega-pisite-mu-pamet

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар