Одабрано Свијет

Москва: Хемијско оружје у Сирији правили милитанти, користили иперит из ЕУ и САД

ЗАХАРОВА: КОРИСТИЛИ СУ ОПРЕМУ ПРОИЗВЕДЕНУ У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНЕ ЕВРОПЕ
  • Начелник руских оружаних снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Игор КИРИЛОВ: Ријеч је и о високотехнолошкој експлозивној направи ТЕН. На територији Сирије ослобођеној од терориста пронађено је и око 40 тона отровних супстанци које су се налазиле у хемијским лабораторијама и складиштима

ХЕМИЈСКО оружје у Сирији правили су милитанти, а опрема која је била неопходна за израду тог наоружања произведена је у земљама западне Европе, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Како је рекла, та опрема је пронађена у граду Дума, а ријеч је о професионалној опреми којом су милитанти производили високотехнолошке експлозивне направе помоћу хемијских супстанци попут хлора и иперита.

„Постоје докази који заслужују да данас о томе говоримо, али и да их покажемо. Ово што видите је опрема коју су милитанти и терористи користили. Пронађена је у граду Думи“, рекла је она.

Са друге стране, начелник руских оружаних снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Игор Кирилов прецизирао да је ријеч о високотехнолошкој експлозивној направи ТЕН.

Према његовим ријечима, одређене компоненте за ту направу, прије свега када је ријеч о ипериту, произведене су у Европској унији и у Сјеверној Америци.

Поред тога, истакао је Кирилов, на територији Сирије која је ослобођена од терориста пронађено је и око 40 тона отровних супстанци које су се налазиле у хемијским лабораторијама и складиштима.

„Власти Сирије су у више наврата тражиле од Организације за забрану хемијског наоружања да пошаље стручњаке на мјеста гдје су пронађене ове супстанце, али нико се никада није појавио уз образложење да ситуација није довољно безбједна“, истакао је он.

Истовремено, Министарство одбране Русије оптужило је „бијеле шљемове“ да су 4. априла прошле године у Хан Шејхуну у Сирији извели провокацију са наводном употребом хемијског оружја, али је том приликом искоришћена је слабија бомба, указао је Кирилов.

Како је рекао, провокатори су намјерно убацили супстанцу сарин у узорке који су послати истражној комисији како би се потом оптужиле сиријске власти.

„Кратер који је настао услед експлозије је доказ да се бомба налазила на земљи и да није бачена из ваздуха. Морам да скренем пажњу и да је до краја истраге тај картер зацементиран“, указао је Кирилов и оцијенио да су сви видео-снимци, на којима се виде људи у близини кратера без заштите дисајних органа, говоре о томе да сарин није коришћен, јер у супротном они не би преживјели.

Спутњик

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар