Одабрано Свијет

Небензја објавио у СБ УН да су руске снаге прешле у офанзиву – у штаб „операције Авдејевка“ укључни и неки Вагнеровци

САОПШТИО И ДА ЈЕ УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА ЗАВРШЕНА И - ПРОПАЛА
  • Олег СОСКИН, бивши саветник украјинског председника Леонида Кучме: „Оружане снаге Украјине СУ под највећим ударом код Авдејевке. Руска војска напредује и заузеће Авдејевку. Тамо се воде страшне борбе, а Украјина трпи огромне губитке“
  • Ратни извештач московског дневног листа „Известија“ процењује да ће три наредна дана бити одлучујућа. Односно: да за то време Авдејевка може бити опкољена
  • Борбе могу потрајати јер украјински гарнизон у Авдејевки још броји око 10.000 војника, а Кијев му већ два дана шаље појачања

Извор: Факти

СТАЛНИ представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја објавио јед да је руска војска прешла у офанзиву на готово целом фронту, а да се украјинска „контраофанзива“, започета 4. јуна, може сматати пропалом и завршеном.

 Небензја је навео да руске снаге најинтензивније наступају на фронту између Марјинке, Авдејевке и Красногоровке и источно од Купјанска.

Олег Соскин, бивши саветник украјинског председника Леонида Кучме, поводом активних борбених дејстава која су започели Руси, рекао је:

„Оружане снаге Украјине под највећим ударом код Авдејевке. Руска војска напредује и заузеће Авдејевку,. Тамо се воде страшне борбе, а Украјина трпи огромне губитке“.

Према ратном извештачу московског дневног листа „Известија“, руске трупе поступано затварају обруч око тог града и стигле су до ћелезничко чвосришта у њеноговом предграгу.

Преузеле су и контгролу над Териконом, неколико десетина метара високом „пирамидом“ сачињеном од отпадака из околних рудника угља, а са његовог врха артиљеријом и ракетама држи у шаху цела околина.

Руси су за југозапада већ заузели Водјаное и  стигле до важног села Северное.

Борбе ће потрајати јер украјински гарнизон у Авдејевки још броји око 10.000 војника, а Кијев му већ два дана шаље појачања.

Извештач „Известија“ процењује да ће три наредна дана биће одлучујућа. Односно: да за то време Авдејевка може бити опкољена.

Руски штаб „операције Авдејевка“ добио је привремено појачање. Придодато му је неколико команданата Вагнера који ће учествовати у разради  оперативног и тактичког плана за напад на индустријску зону Авдејевке.

Заменик шефа Руске гарде за Доњецку Републику, Александар Ходаковски, изјавио:

„И у Доњецку се већ други дан чује интензивна канонада. Наше трупе су појачале нападе на авдејевско-маријинском фронту. Наши су дошли до линија са којих ће моћи да пресеку везу гарнизона у Авдејевки са остатком украјинских снага“.

Московски војни експерт Алексеј Леонков наглашава:

„Авдејевски утврђени појас један је од кључних чворова прве линије украјинске одбране. Наши су се припремили да то упориште кијевског режима униште. Са најминималним могућим губицима на нашој страни“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар