Одабрано Свијет

Опозиција у Москви испробавала методе кијевске мајдан-револуције

ПОСЛЕ ОДОБРЕНОГ МИТИНГА, ПОКУШАЛА СА `ДИВЉОМ ШЕТЊОМ` И ДОБИЛА 136 ПРИВЕДЕНИХ
  • Од градских власти затражила и добила одобрење за митинг са „до 100.000 учесника“, али се окупило – пет пута мање
  • Александар БРОД, лидер Грађанске контроле, НВО за заштиту изробних права; „Испробавани су методи мобилизације грађана за протесте, манипулисање гомилом, прерастање одобреног митинга у неодобрена дејства и друге технологије коришћене у Украјини, Грузији, Киргизији и Јерменији“

ПОЛИЦИЈА је у Москви привела 136 учесника „шетње“ проамеричке опозиције за коју њени организатори нису ни тражили ни добили одобрење власти.

Претходно је на Проспекту Сахарова одржан са властима усаглашени митинг у организацији опозиционара чије кандидатуре за градске одборнике нису прихваћене из различитих разлога.

Организатори су били најавили „до 100.000 учесника“, а није их било више од 20.000.

Када је тај скуп мирно завршен, најекстремнији су кренули према владиним зградама у центру Москве. Тада је интервенисала полиција.

Управа московске полиције је потом саопштила да је од самих организатора добила упозорење да се „спрема провокација“.

Александар Брод, лидер Грађанске контроле, НВО за заштиту изробних права, оценио је да да су на данашњем протесту у Москви његови организатори „увежбавали технологије обојених револуција“.

Прецизирао је да има у виду `технологије` коришћене на кијевском мајдану незалежности (Тргу независности) крајем 2013-те и у јануару и фебруару 2014-те.

„Испробавани су – конкретизовао је Брод – методи мобилизације грађана за протесте, манипулисање гомилом, прерастање одобреног митинга у неодобрена дејства и друге технологије коришћене у Украјини, Грузији, Киргизији и Јерменији“ .

Организатори су били и за 11. август најавили протестни скуп са „до 100.000 учесника“, али су у међувремену од њега одустали.

Избори за скупштину Москве биће одржани 8. септембра.

Изборна комисија је одобрила 233кандидатуре, а 57 је блокирала.

У  списковима подршке 22 одбијена кандидата нађено 339 умрлих, а у 29 – више од 14.000 непостојећих људи (бирача).

http://fakti.org/rossia/opozicija-u-moskvi-isprobavala-metode-kijevske-majdan-revolucije

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар