Одабрано Свијет

Орбан европосланицима: Не знате ви боље од Мађара шта је Мађарима потребно

СУДАРИО СЕ СА СТРУЈОМ КОЈА БИ ДА ЊЕГОВОЈ ЗЕМЉИ УВЕДЕ САНКЦИЈЕ ЗБОГ МИГРАНАТА
  • „Не прихватам да снаге у Европском парламенту које подржавају имиграцију и мигранте пријете, уцјењују и неистинитим оптужбама клевећу Мађарску и мађарски народ. Какву год одлуку да донесете, Мађарска неће пристати на изнуде, Мађарска ће бранити своје границе. Увођење политичких санкција Будимпешти било би први случај у историји ЕУ да осуди свог граничара“

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан снажно је јуче одбацио критике на рачун његове владе, док су европосланици расправљали о томе да ли Будимпешти треба увести санкције због наводног подривања вриједности ЕУ.

Европски парламент је расправљао о могућим санкцијама због мађарске политике у областима миграција, медија, корупције и цивилног друштва, за које противници тврде да су у супротности са демократским вриједностима ЕУ и владавином права.

Орбан је током дебате тврдио да је Мађарска на мети због антиимигрантских ставова.

„Овај извјештај не поштује мађарску нацију. Ви мислите да боље од Мађара знате шта је Мађарима потребно“, рекао је Орбан европосланицима.

Он је изјавио да би увођење политичких санкција Будимпешти било први случај у историји ЕУ да „заједница осуди свог граничара“.

„Не прихватам да снаге у ЕП које подржавају имиграцију и мигранте пријете, уцјењују и неистинитим оптужбама клевећу Мађарску и мађарски народ. Какву год одлуку да донесете, Мађарска неће пристати на изнуде, Мађарска ће бранити своје границе, зауставиће илегалну миграцију и заштити своја права, ако треба и од вас“, навео је мађарски премијер.

ЕП ће сутра гласати о предлогу за покретање процедуре о владавини права, засноване на извјештају комитета ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове, што би могло довести до тога да Мађарска изгуби право гласа у ЕУ у оквиру процеса познатог као „члан седам“.

Европска комисија је покренула „процедуру члана седам“ против Пољске због наводног урушавања независности правосуђа. Случај Мађарске је први пут да на покретање те процедуре позива Европски парламент.

Ипак, мало је вјероватно да ће заиста доћи до увођења санкција јер се очекује да ће Варшава и Будимпешта заштитити једна другу.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар