Одабрано Свијет

Пентагон приписао Русији све што САД раде другим државама и непоћудним владама

ВОЈНИ ВРХ САД ТВРДИ ДА ЈЕ МОСКВА У СТАЊУ ДА ПРОМОВИШЕ ПОДЕЛЕ НА ЗАПАДУ
  • Извештај америчког Министарства одбране упозорава и на партнерство Русије и Кине за које се тврди да деле афинитет према ауторитарној стабилности и да имају усаглашене ставове о супротстављању међународним нормама које се тичу људских права, сајберпростора и свемира

РУСИЈА користи медије, трговинске односе, страна директна улагања, трговину у области енергетике, дипломатију, војно присуство, меша се у политичке процесе и користи замрзнуте конфликте и на тај начин представља претњу Сједињеним Државама у Европи, пише у извештају Пентагона (Министарства одбране САД), који је објавио амерички портал Politico.

У извештају се анализирају технике „хибридног ратовања“ које, како се наводи, Русија примарно користи како би ширила свој утицај у Европи.

На Балкану користи и зависност држава од увоза руског гаса.

У извештају је наведено да 13 источноевропских земаља увози најмање 75 одсто потребног гаса.

„Русија то користи као средство да утиче на доношење одлука држава партнера и савезника САД или за кажњавање држава када одлуке које доносе нису у складу са руским интересима“, пише у извештају.

Пентагон посебно наглашава да Москва има способност да промовише друштвене поделе на Западу и да слаби цивилно друштво.

Један од могућих одговора САД на утицај Русије је промовисање политичке и економске либерализације, толеранцију и широког спектра људских права широм Европе.

Европска унија би се могла охрабрити да понуди више специфичних опција државама чији, у овом тренутку, изгледи за чланство нису реални, наводи се у извјештају.

У извештају се указује на три циља глобалне стратегије руског председника Владимира Путина: да се поврати и осигура утицај Русије на бивше републике Совјетског Савеза, да се поврати статус велике силе у свету и представи се као поуздан актер, моћан регионални играч и успешан посредник у циљу стицања економског, војног и политичког утицаја на државе широм света.

Извештај упозорава и на партнерство Русије и Кине за које се тврди да деле афинитет према ауторитарној стабилности и имају усаглашене ставове о супротстављању међународним нормама које се тичу људских права, сајберпростора и свемира.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pentagon-pripisao-rusiji-sve-sto-sad-rade-drugim-drzavama-i-nepocudnim-vladama

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар